27 / 04 / 2024

Otel fiyatları uçtu, yerli turist tatili çadırda geçirdi!

Otel fiyatları uçtu, yerli turist tatili çadırda geçirdi!

Tatil yerlerinde iki kişinin bir haftalık ödeyeceği para, en ucuz otellerde bile 30 bin TL’den başlıyor. Artan otel fiyatlarından sonra bu rakamı karşılayamayan yerli turist tatilini çadırda geçirdi.



Turizmde bu sene yabancı turisti bile kaçıracak seviyeye gelen fiyatlar, özellikle alım gücü eriyen orta sınıfın oluşturduğu yerli turistin tüm yazı çadırda geçirmesine neden oldu. Oteller yüzde 50 doluluğu yakalayamazken çadır kamplarında doluluk yüzde 80’ni devirdi. 

Yurttaş ortalama 10 bin liraya bütün malzemelerini alarak geceliği 100-250 lira arasında değişen fiyatlarla kamp alanlarına yönelmeye başladı.

 Otel fiyatları uçtu, yerli turist tatili çadırda geçirdi!

Cumhuriyet'ten Ali Can Polat'ın haberine göre, tatil bölgelerinde iki kişinin bir haftalık ödeyeceği para, en ucuz otellerde bile 30 bin liradan başlıyor. Enflasyondaki yükseliş sebebiyle maliyeti yükselen otelcilerin uyguladığı fiyatlar artık yabancıyı turisti bile kaçırtıyor. Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, geçen haftalarda yaptığı basın toplantısında, otellerin dolmamasının sebebini yabancı turistin artık ev almayı tercih etmesi olarak belirtmişti.

MEMUR AKINI VAR

Ev alamayan orta sınıf yerli turiste ise yalnızca çadır kaldı. Eskiden öğrencilerin tercih ettiği çadır kamplar, artık beyaz yakalı ve memur gibi orta sınıf çalışanların akınına uğruyor. Alım gücü eskiye göre düşen vatandaş ortalama 10 bin liraya bütün kamp malzemelerini alarak geceliği 100-250 lira arasında değişen fiyatlarla kamp alanlarına yöneliyor.

Balıkesir ilinde hizmet veren Altın Kamping yetkilileri “Kamp alanımızın yüzde 80’i dolu. Öğrencilerin ilgisi düştü ama çalışan beyaz yakalılar ve memurların sayısı çok arttı” diye belirtiyor.

Ege’deki bazı kamp yerlerinin ekim ayına kadar dolu olduklarını aktarak rezervasyon bile almıyor.

 Otel fiyatları uçtu, yerli turist tatili çadırda geçirdi!

VERGİ ZAMLARI ETKİLEDİ

Ayrıca temmuz ayında peş peşe gelen vergi ve akaryakıt zamları sebebiyle çadır tatili de tehlikede. Perkamp Kamp Malzemeleri Mağaza Müdürü Mustafa Ekinci şu bilgileri veriyor:

"Çadır fiyatları 500-8 bin lira arasında değişti. Ortalama bir çadır 2 bin liraya alınabilir. Eskiye nazaran pişirme grubu ürünlerimiz çok satılmaya başladı." 

Dışarıda özellikle tatil bölgelerinde yeme içme fiyatlarını düşünen insanların hem çadır kampı yaptıklarını hem de kendi yemeklerini hazırladıklarını belirtem Ekinci, "Ancak fiyatlar son zamlarla artmaya başlayınca ilgi azalmaya başladı" dedi.

 Otel fiyatları uçtu, yerli turist tatili çadırda geçirdi!

KAMP İÇİN PLANLAMA YAPILMALI

Türkiye Kamp ve Karavan Derneği Başkan Yardımcısı Oğuz Tokalak ekonomik problemler karavanlara olan ilginin de tavan yaptığını kaydetti.

Tokalak, artık yazlık yerine karavan alındığını ve kamp alanlarının yetersiz kalmaya başladığını vurguladı.

Tatil bölgelerinde kampçılara ilişkin planların da hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çeken Tokalak, "Antalya gibi yerlerde insanlar yol kenarlarına karavan park ediyor. Ormanlara çadır kurulmaya başlandı. İç turizmde bu ihtiyaçlar için de planlamalar yapılmalı" diye ifade etti.

Milli Emlak'tan 12 bin TL'ye arazi fırsatı! Bu tarihi sakın kaçırmayın!

Gümüş fiyatları dalgalanacak diyen uzman isim yatırımcıları uyardı! Gümüş fiyatları bugün ne kadar?

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) fındık fiyatları belli oldu mu? 2023 fındık fiyatları ne zaman açıklanacak?


Geri Dön