27 / 04 / 2024

Kiracılar dikkat! Ev sahipleri sizi icraya verebilir...

Kiracılar dikkat! Ev sahipleri sizi icraya verebilir...

Kiracılar ile ev sahipleri arasında aidat ile ilgili sıkıntılar da sorun olmaya devam ediyor. Buna göre, aidat ödemeyen kiracıya karşı bir ev sahibi nasıl davranır? İşte detaylar...



Ev sahipleri ile kiracılar arasında son günlerde yaşanan sıkıntılar oldukça fazla sorun yaratan  meselelerden birisi de aidatlar olmaya başladığı kaydedildi. Son günlerde aidatlara zam üstüne zam yapılınca ödemelerde aksamalar oluyor. Bu durumda da ev sahipleri zor durumda kalabiliyorlar. Kiracıların aidat ödememeleri durumunda ev sahipleri apartman veya site yönetimi ile kiracı arasında kalıyor.

KİRACI AİDAT ÖDENMEZSE EV SAHİBİ SORUMLU!

Bir kiracının aidat ödemesinde sorumluluk yasalar tarafından ev sahibine verilmiş durumda. Bunun yasal bir açıklaması da bulunuyor. Bu süreçte sorumluluk olabilmesi için yasal bir bağ olması lazımdır. Kiracının yönetim ile arasında olan yasal bir bağ yoktur. Fakat, ev sahibi ile kiracı arasında bu yasal bağ kira sözleşmesi işle kuruluyor. Yönetim ile kiracı arasında ise herhangi bir sözleşme olmadığı için bir sorumluluk da doğmuyor. Bu kiracının aidattan hiç sorumlu olmayacağı anlamına gelmiyor.

Kiracılar dikkat! Ev sahipleri sizi icraya verebilir...

KİRACI AİDAT ÖDEMEZSE NE YAPILIR?

Aidat ödemeyen kiracı aslında hiç memnun kalmayacağı bir sonuç ile karşı karşıya kalabilir. Buna göre, aidat kiracının ev sahibine karşı yükümlülüklerinden birisidir. Kiracı eğer aidatını ödemezse temerrüde düşmüş olacaktır. Yani aidat ödememek ile kira ödememek arasında yasal olarak herhangi bir fark bulunmamaktadır. Ev sahibi bu durumda kiracıyı icraya verebilir ve hatta kiracının evden tahliyesini de isteyebilir. Tabi ki bunun neticesinde aidat ödemediği için kiracı evden tahliye edilebilir.

Bu kapsamda, aidatlar konusunda uygulanan ve kiracıdan yana olan bir özel kural var. Eğer kiracıdan istenen aylık aidat kira fiyatından yüksek ise o zaman işler değişiyor. Bu durumda kira kira fiyatına kadar olan aidattan sorumlu olur. Kalan üst kısmı ise ev sahibi ödemek zorundadır. 3.500 TL kira ödeyen eski bir kiracıdan 4.000 Türk Lirası aidat talep edilirse o zaman kiracı sadece 3.500 TL’lik aidatı öder ve kalan 500 TL’yi de ev sahibi ödemek zorunda kalır.

Aidatlara zam dönemi yaklaştı! Apartmanlarda aidat zammı nasıl hesaplanır?

Merkez Bankası, Hafize Gaye Erkan'ın evi için 35 bin TL kira ödüyor iddiası!

Ev sahipleri dikkat! Kiracılar ödemek zorunda değil...

Kiracılar dikkat etmeli! Aidatı ödemeyen kiracı evden çıkarılır mı? 


Geri Dön