27 / 04 / 2024

Ev sahipleri dikkat! Kiracılar ödemek zorunda değil...

Ev sahipleri dikkat! Kiracılar ödemek zorunda değil...

Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan sorunlar, sıkıntı ve anlaşmazlıklar son zamanlarda da giderek artıyor. Kiracıların ev sahipleri ile yaşadıkları sorunlar artarak devam ederken kiralık evlerin aidat ödemeleri taraflar arasında sorunların olmasına neden oluyor. İşte haberin detayları...



Kiracıların ev sahipleri ile yaşadıkları sorunlar giderek artarken kiralık evlerin aidat ödemeleri taraflar arasında da anlaşmazlığa yol açıyor. Bu süreçte kiracılar aidat ödemelerini ev sahiplerine yükleyebilirler mi?

Türkiye’de kiracılık başlı başına bir sorun haline geldi. Kiralık evlerde barınma ihtiyaçlarını karşılayanlar ev sahipleri ile sorunlar yaşıyorlar. Bu sorunların neredeyse tamamı ekonomik olmakta. Yüzde 25 kira zammı sınırlaması tarafları karşı karşıya getirirken yasaların kiracıları daha fazla koruması ev sahiplerini rahatsız ediyor.

AİDAT ÖDEMELERİ TARTIŞILMAYA BAŞLANDI

Kiralık evlerde ortak giderlerin karşılanması için apartmanlarda veya sitelerde aidat ödemelerinin yapılması gerekmektedir.  Fakat iş artık iyice karıştı. Özellikle eski kiracıya sahip ev sahiplerini bekleyen büyük bir risk bulunmaktadır. Buna göre, ev sahibi kiraya en çok yüzde 25 oranında zam yapabilirken aidatlara ise yılda 2-3 defa zam yapılmaya devam ediliyor. Asgari ücret zammının belli olmasının ardından da aidatlarda en az yüzde 30 oranında zam daha yapılması beklenmektedir.

Ev sahipleri dikkat! Kiracılar ödemek zorunda değil...

Bu süreçte ise, ev sahiplerinin eski kiracılarından aldıkları kiralar zam sınırlamasından dolayı oldukça az kaldı. Buna karşın aidat ödemeleri bu kira fiyatlarının üzerine çıktığı kaydedildi. Bu da başlı başına ev sahiplerinin sorunu haline dönüştü.

Yasal mevzuatta kiracıların kullanıma dayalı ortak giderler için alınan aidatları ödeme zorunlulukları bulunuyor. Ancak burada çok kritik bir ayrım bulunuyor. Bu süreçte kiracının ödediği aylık kiradan daha çok olursa şayet  bu aidat ödemesi istenirse o zamanda işer farklılaşıyor. Kiracı aidatın kira rakamına kadar olan kısmından kadar sorumlu olacaktır. 

Örnekle açıklamak gerekirse bir kiracının 3.000 Türk Lirası aylık kira ödediği varsayılsın. Bu kiracının ödemesi gereken aidatın 5.000 Türk Lirası olduğu düşünülsün. Bu durumda kiracı 5.000 Türk Lira'lık aidatın sadece 3.000 Türk Lira’lık kısmından sorumlu oluyorlar. Kalan 2.000 Türk Lira’sının ödeme sorumluluğu ise ev sahibinin oluyor.

Ev sahipleri: Kira fiyatları geriliyorsa yüzde 25 sınırı kaldırılsın!

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kiralar 5 aydır düşmeye devam ediyor!

Ev sahipleri dikkat! O rakam bir gecede yüzde 58 artacak!

Kirasını ödemeyen kiracılara son dakika şoku! 30 gün süresi var!


Geri Dön