03 / 05 / 2024

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kiralar 5 aydır düşmeye devam ediyor!

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kiralar 5 aydır düşmeye devam ediyor!

Pek çok yatırımcı tarafından merakla beklenen "sahibindex Kiralık Konut Piyasası Görünümü" araştırmasına göre, Türkiye genelindeki reel kira fiyatları 5 aydır gerilemesine devam ediyor. İşte söz konusu rapor ile ilgili dikkat çeken detaylar...




sahibindencom ile Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) işbirliğiyle hazırlanan ve yatırımcılar tarafından da merakla beklenen "sahibindex Kiralık Konut Piyasası Görünümü" araştırmasının 2023 Aralık ayı raporu yayımlandı.

Yatırımcıların da merakla beklediği söz konusu rapora göre, Türkiye genelindeki reel kira fiyatları 5 aydır düşüş gösterirken, Kasım ayında reel kira fiyat endeksi bir önceki aya göre 5,1 puan azaldı ve 174,3 oldu.

Yine sahibindencom ile Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) işbirliğiyle hazırlanan "sahibindex Kiralık Konut Piyasası Görünümü" araştırmasına göre reel kira fiyatlarındaki düşüş ülke geneliyle İstanbul ve İzmir'de son 5, Ankara'da ise son 4 aydır devam etti. 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kiralar 5 aydır düşmeye devam ediyor!

Ayrıca yine paylaşılan bilgilere göre reel fiyatların düşmesine bağlı şekilde reel fiyatlardaki yıllık artış oranı da Kasım ayında ülke genelinde yüzde 18,3'e geriledi. Konu ile ilgili olarak aktarılan bilgilere göre Kasım ayında önceki aya göre kiralık konut ilan sayısı ülke genelinde yüzde 4,1, İstanbul'da yüzde 2,7, Ankara'da yüzde 3,2, İzmir'de ise yüzde 5,3 azalış gösterdi.


KİRALIK KONUT TALEBİNDE DÜŞÜŞ

Yine pek çok kişi tarafından merakla beklenen araştırmada yer alan detaylara göre mevsimsel etkilere açık olan kiralık konut piyasasındaki talebin nisan-eylül döneminde artış gösterdiği, sonraki aylarda azaldığı, kış mevsiminde de nispeten sabit bir seyir izlediği kaydedildi. Ayrıca kiralık konut talep göstergesi grafiği masaya yatırıldığında Kasım ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,4 azalış görüldü.

Konu ile ilgili olarak aktarılan bilgilere göre son dönemlerde konut talebindeki düşüşlerin fiyatlar üzerindeki etkisi de görülmeye başlandı. Düşen talep sebebiyle eylül-kasım döneminde ortalama metrekare fiyatlarında bir değişiklik görülmedi. Ayrıca son 3 aydaki kira artışının durması gelecekte kira fiyatlarının düşebileceğine de işaret etti.

Arsa yatırımı 2023 yılının yıldızı oldu! Bu sene yatırımcılar en çok arsa aldı!

Coastal Heaven geliyor! Fenercioğlu’ndan Kıbrıs’a 3 bin konutluk yeni proje!

Başkentte 21 adet 2+1 daire satılıyor! Ev alacaklara müjde!


Geri Dön