27 / 04 / 2024

Aidatlara zam dönemi yaklaştı! Apartmanlarda aidat zammı nasıl hesaplanır?

Aidatlara zam dönemi yaklaştı! Apartmanlarda aidat zammı nasıl hesaplanır?

Apartman aidatları için yeni bir zam dönemi yaklaşıyor ve apartmanlarda ortak giderler ve toplanan aidat bedelleri ile ilgili uygulanacak olan zamların nasıl hesaplandığı ve uygulandığı merak edilen konular arasında yer alıyor. Beklenen apartman aidatlarına yapılacak zam ve nasıl hesaplandığı işte a



Apartmanlarda yer alan ortak giderler için toplanan aidat miktarlarının uygulanacak olan zam oranlarının nasıl hesaplandığıve nasıl uygulandığı ile ilgili merak edilen detaylar verildi. Apartman yönetimleri bu zam hesaplamalarını ise belirli bir sistem ile ortaya koyabilmektedirler. Buna göre, genellikle de bu zamlar Kat Malikleri Genel Kurulu'nda verilen kararlar doğrultusunda yapılır. Uygulanacak zammın hesaplanması ise apartman yönetimleri tarafından yapılır ve genel kurulda kat maliklerinin oylamasına sunulur.

YILLIK BÜTÇE ÇIKARILMASI GEREKMEKTEDİR

Apartman aidatları kapsamında hesaplama genellikle senelik olarak belirlenmektedir. Yönetimler bir yıl içerisinde yapacakları harcamaları belirledikten sonra hesaplama yaparlar. Bu harcamalarda apartmanın ihtiyacı olan tüm ortak giderler dikkate alınmaktadır. Kapıcı varsa kapıcı masrafı, elektrik kullanım bedeli, temizlik masrafları ve bunun gibi tüm masraflar tahmini olarak ortaya konur ve bir bütçe planı çıkarılır.

Aidatlara zam dönemi yaklaştı! Apartmanlarda aidat zammı nasıl hesaplanır?

ARSA PAYINA GÖRE PAYLAŞIM

Apartman aidatları belirlenmesi için daire sayısına göre paylaşım kaydedilir faka genellikle bu şekilde olmamaktadır. Onun yerine yıllık bütçe 12'ye bölünür ve çıkan rakam da arsa payları oranında kat malikleri arasında paylaştırılır. Örneğin 10 daireli bir apartmanda 200.000 TL bütçe çıkarılmışsa ve dairelerin de arsa payları eşit ise burada eşit paylaşım yapılacaktır. Bu hesaplamaya göre daire başı yıllık 20.000 Türk Lirası  aidat ödenmesi gerekiyor. Bu da 12 ayda eşit olarak ödenir.

Apartmanlarda yıl içerisinde de aidatlara zam yapılabilmektedir. Bu da mümkün olan yasal bir durumdur. Bu süreçte yıllık oranda yapılan bütçe yeterli gelmemiş ise maliyetler artmışsa ise  sene içerisinde de apartman aidatlarına zam olabilir. Bu zam kararı da eğer yönetime yetki verilmişse yönetimler tarafından, yetki verilmemişse kat Malikleri Genel Kurulu tarafından kararlaştırılır. Bundan ötürü de apartmanlarda yönetim toplantılarının takip edilmesi faydalı olmaktadır.

Ev sahipleri dikkat! Kiracılar ödemek zorunda değil...

Kiracılar dikkat etmeli! Aidatı ödemeyen kiracı evden çıkarılır mı? 

Apartmanlarda ve sitelerde aidat krizi! Her daire eşit aidat mı öder?

Konut sitesindeki aidatlara yüz yüzün üzerinde zam yapıldı, çıkan kavgaya polis müdahale etti!


Geri Dön