28 / 04 / 2024

Konut sitesindeki aidatlara yüz yüzün üzerinde zam yapıldı, çıkan kavgaya polis müdahale etti!

Konut sitesindeki aidatlara yüz yüzün üzerinde zam yapıldı, çıkan kavgaya polis müdahale etti!

Başkent Ankara'da aidat ücretine yüzde yüzün üzerinde zam gelmesine tepki veren site sakinleri ile yönetici arasında çıkan tartışmaya polis müdahale etti...



Başkent Ankara'nın Altındağ ilçesindeki bir sitede, yönetim ile kat malikleri arasında aidat ücretinin fahiş oranda artırıldığı iddiasıyla tartışma çıktı.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre sitede oturan bazı kat malikleri, 363 TL şeklinde olan aidatın 800 TL'ye çıkarılmasına itiraz ederek, site yönetimine tepki verdi. Söz konusu tepkinin karşılıklı tartışmaya dönüşmesinden sonra olaya polis müdahale etti. Taraflar birbirlerinden şikayetçi olurken, yaşanan tartışma son dönemlerde aidatlardaki fahiş artışı yeniden gündeme getirdi.

Paylaşılan detaylara göre söz konusu aidat artışına tepki verenlerden Abidin Şener, 3 ay önce de sitede her daireden 1500 TL toplandığını öne sürerek "Burada 400 tane konut var. Daha sonra yönetime söz konusu bu paranın akıbeti soruldu; fakat yönetim tarafından bir yanıt gelmedi. Şimdi de 363 TL şeklinde olan aidat, 800 TL'ye çıkarıldı. O yüzden insanlar dün site bahçesinde toplandı. Yönetim başkanını çağırıp söz konusu durumu sorduk. O da kendine göre bir şeyler anlatmaya çalıştı. Burada herkesin yaşam standardı, kazandığı paralar belli. Aidatın 800 TL olması burası için çok fazla. Bu kadar büyük paranın nereye gittiği belli değil" diye konuştu.

YÖNETİCİ: GELİR-GİDER DENGESİNİ BİLMİYORLAR

Site yöneticisi Durmuş Özdemir da açıklamasında "Eski yönetim aidatları 363 TL şeklinde belirledi. Biz 4 Temmuz tarihinde yönetimi devralınca temsilciler kurulu toplantısı yaptık. Bir kereye mahsus 1500 TL para toplanması şeklinde karar aldık. Sonra 1 Aralık tarihinde tekrar bütçe dönemimiz olduğu için, kasım ayı içinde temsilciler kurulunu topladık. Gelir gider dengesini yaptıktan sonra, 3 oda 1 salon dairelerin 800, 2 oda 1 salon dairelerin ise 775 TL aidat vermesi şeklinde oy çokluğuyla karar aldık. 2022 yılı aralık ayında aidat 363 TL şeklinde belirlenirken, asgari ücret 4 bin 250 TL idi, şu anda 11 bin 400 TL. Söz konusu artış oranı yüzde 187. 2022'nin aralık ayında en düşük emekli maaşı 3 bin 500 TL idi, şu anda 7 bin 500 TL. Yüzde 118 civarında bir artış yaşanmış burada da. Bizim aidatlara yaptığımız artış da aşağı yukarı bu oranda bir artış. 20-25 kişilik bir grup, herhangi bir iktisadi temeli olmadan, gelir-gider dengesini bilmeden bu itirazı yapıyorlar" diye konuştu.

Konut sitesindeki aidatlara yüz yüzün üzerinde zam yapıldı, çıkan kavgaya polis müdahale etti!

"BUNU STANDART BİR KALIBA KOYMAK OLDUKÇA ZOR"

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam da yaptığı açıklamada son dönemlerde aidat artışlarıyla ilgili konunun gündemde olduğunu dile getirerek, bazı yöneticilerin yılı beklemeden dahi artış yaptıklarını söyledi.

Açıklamasında apartman sakinlerinin fahiş fiyatlara müdahale edebileceğini dile getiren Hakan Akçam, "Site yöneticileri genel kurullarda, 'Fiyat artışından kaynaklı ekstra bir durum çıkarsa yönetici aidat toplamaya yetkilidir' diyerek yetki alıyor. Bunu, genel kurulda herkes imzaladığı için de tamamen yetkili olmuş oluyor. Buna dayanarak da ara ödemeler alıyorlar. Apartman sakinleri, ya bu yetkiyi vermesinler veya buna yönelik yöneticiden, kendi haberleri olmadan ciddi artışlar yapılmamasına yönelik karar alsınlar. Ama bir ürünün yüzde 100, yüzde 200 arttığı bir ortamda da bunları konuşmamızın çok normal olduğunu düşünüyorum. Bunu standart bir kalıba sokmak oldukça zor. Vatandaş site yöneticilerine kızıyor olabilir; ama yöneticilerin de enflasyonun bu şekilde olduğu dönemde bu artışları yansıtmaması elde değil" diye konuştu.

Yöneticilerle kat malikleri arasındaki aidat tartışmasının çözümünün profesyonel site yöneticilerinde olduğunu dile getiren Hakan Akçam, "Profesyonel site yöneticilerine daha çok önem verilmesi gerekiyor ve yöneticiler ciddi anlamda denetlenmeli. Profesyonel site yöneticileri bakanlık tarafına tabi olmalı ve bütün bütçe ve harcamaların tamamını bakanlık tarafı resmi şekilde denetlemeli. Böylece daha çözümcül bir yol olabilir diye düşünüyorum" dedi.

"MUTLAKA GENEL KURULLARA KATILSINLAR"

Tesis Yöneticileri Federasyonu Başkanı Yahya Sağır da açıklamasında fahiş aidat artışları konusunda kendilerine de şikayetler geldiğini dile getirdi. Yahya Sağır, kat maliklerinin mutlaka genel kurullara katılması gerektiğini dile getirerek, "Katılmakla yükümlüler aslında. Genel kurullara katılmamalarına rağmen belirlenen aidat rakamına itiraz ediyorlar. Mutlaka genel kurullara katılsınlar" diye konuştu.

TOKİ 32 ildeki 169 konut ve 28 ildeki 192 iş yerini satışa çıkarıyor!

Deprem bölgesindeki Yerinde Dönüşüm Projesi'ne 245 bin afetzede başvurdu!

TOKİ'den Ordu'ya 200 konutluk iki yeni proje geliyor!


Geri Dön