28 / 04 / 2024

Deprem bölgesindeki Yerinde Dönüşüm Projesi'ne 245 bin afetzede başvurdu!

Deprem bölgesindeki Yerinde Dönüşüm Projesi'ne 245 bin afetzede başvurdu!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki yaptığı açıklamada deprem bölgesinde uygulanan Yerinde Dönüşüm Projesi'ne 245 bin afetzedenin başvuru yaptığını söyledi.



Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Azerbaycan Mahallesi'ndeki deprem konutlarının inşaat alanındaki incelemelerden sonra yapmış olduğu açıklamada, tarihteki en büyük felaketin yaralarını hep birlikte sarmak amacıyla çalıştıklarını dile getirdi.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre devlet ve hükümet olarak büyük fedakarlıklar yaptıklarını, hiçbir biçimde finans ve ekonomiyi gündeme getirmeden projeleri onayladıklarını söyleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki, asrın felaketi şeklinde nitelendirilen depremlerde 850 bine yakın bağımsız bölümün hasar ve zarar gördüğünü, şu ana kadar 200 binden fazla konutun ihalelerini yaptıklarını ve devam ettiklerini hatırlattı.

Yaptığı açıklamada zaman ilerledikçe konutları teslim etmeye çalıştıklarını da kaydeden Bakan Mehmet Özhaseki, şöyle konuştu: "Vatandaşlardan gelen istekler üzerine Yerinde Dönüşüm Projesi hazırlandı. Oradan da vatandaşlar haklı olarak anıları olduğu, doğduğu yerlerden ayrılmak istemediklerini, eğer devlet olarak kendilerine destek verirsek konutlarını yapabileceklerini belirttiler. Her türlü kolaylaştıracak biçimde formülü ilan ettiğimiz proje dahilinde şu ana kadar toplamda 245 bin vatandaşımız yerinde dönüşüm için müracaat yaptı. Bir yandan köylerimizde hasarları gidermek ve konutlarını yapabilmek aiçin yeni bir proje geliştirdik. Söz konusu o proje gelişmeden önce de özellikle deprem şurasında bilim insanlarımız, ilgililer, akademisyenler, uygulayıcılar ısrarla 'çelik konutlar yapın' dediler. Biz de toplamda 100 bin çelikten köy evi inşa edecek biçimde programlar yaptık. Bunların da ihalesine çıktık, ihaleleri devam ediyor. Bunlar hızlı bir şekilde sürerken  kentlerimizde sosyal hayatı canlandırmak, buradan giden vatandaşların geri dönüşünü sağlayacak biçimde yeni projeler yapıyoruz. Kentlerimizin merkezlerinin bir an önce ayağa kalkmasını istiyoruz. Dışarıdan başlamamızın en önemli nedeni rezerv alanlarda zemin etüdü sağlam çıkan zeminlerde bir an önce işe başlayabilmemizdi, evet başladık. Şimdi de şehir merkezleri temizlendikçe zemin etütleri yapıldıkça uygun yerler belirlendikçe inşaatlara başlıyoruz."

Deprem bölgesindeki Yerinde Dönüşüm Projesi ne 245 bin afetzede başvurdu!

KAZIK ÇALIŞMALARI BAŞLATILDI

Bakan Mehmet Özhaseki, Azerbaycan Mahallesi'nde Azerbaycanlıların bin konut inşa edeceklerini, 2 bin civarında konut ve iş yerinin bulunacağını dile getirdi.

Açıklamasında fay hattının geçtiği Azerbaycan Mahallesi'ndeki 100 metrelik bir alanı boş bırakarak kazık çalışması gerçekleştirdiklerini kaydeden Mehmet Özhaseki, şunları söyledi: "Yalnızca burada inşaatların yapılabilmesi amacıyla daha güvenli binaların yükselebilmesi için binaların gerekli olan kazıkların çakılabilmesi için yapmış olduğumuz ihalelerin bedeli de 40 milyon dolara yakın. Onlar tamamlandığında zemin artı 2, zemin artı 3 gibi çok güzel bir proje ortaya çıktı. Kentin belki de estetik olarak çok etkileneceği, belki herkesin övünerek göstereceği bir proje hazırladık. İnşallah en kısa zamanda temelleri atılıp bunlar da yükselecek. Ana caddelerin üzerinde inşaatlara başlamış olacağız. Özellikle ana caddelerin, sokakların bir an önce bitmesiyle inanıyorum ki arka taraflarda da yavaş yavaş vatandaşlar açmış olduğumuz imkanlardan yararlanarak yerinde dönüşümü hızlandıracak. Hükümet olarak bizim birinci gündem maddemiz deprem bölgesindeki hasarların giderilmesi, yaraların sarılması, vatandaşların bir an önce güvenli konutlara kavuşmaları. Bu konuda da hiçbir gayretten, fedakarlıktan kaçınmadan devam ediyoruz."

Sayıştay raporu resmen belgeledi! Dünyaca ünlü Konyaaltı Plajı işgal altında!

Çiftçilere müjde! Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı az önce açıkladı!

TOKİ'den Ordu'ya 200 konutluk iki yeni proje geliyor!


Geri Dön