Sayıştay raporu resmen belgeledi! Dünyaca ünlü Konyaaltı Plajı işgal altında!
Antalya’nın dünyaca ünlü plajları arasında yer alan Konyaaltı sahilindeki işletmeci işgali, Sayıştay raporuna girdi. İşte konu ile ilgili detaylar....
Sayıştay, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin 2022'deki faaliyetlerini denetledi. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre Sayıştay'ın raporunda çeşitli usulsüzlük ve aykırılıklara da yer verildi. Söz konusu raporda ayrıca, sahil bölgelerindeki işgal, kaçak yapı ve imar sorunlarına da dikkat çekildi.
Sözcü'den İsmail Akın'ın haberine göre Antalya Konyaaltı sahilinde kangren haline gelen özel işletmelerin, yaz aylarında kendilerine tahsis edilen alanın dışına çıkıp vatandaşların ücretsiz şekilde kullandığı alanları işgal etmesi, Sayıştay raporuna da girdi.
Paylaşılan bilgilere göre Sayıştay'ın Antalya Büyükşehir Belediyesi 2022 Denetim Raporunda “Restoran, kafe ve büfe şeklinde işletilen alanlar proje, sözleşme ve şartnamelere aykırı şekilde genişletilmiştir” tespiti de yer aldı.
İŞGALLER ARTARAK DEVAM ETMİŞ
Hazırlanan raporun devamında şu detaylar yer aldı:
“Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından irtifak hakkı kurulmak suretiyle kiralanmış olan ve Konyaaltı Sahil Projesi şeklinde adlandırılan bölgede yer alan, restoran, kafe ve büfe şeklinde işletilen alanların projesine, sözleşme ve şartnamelerine aykırı olarak büyütüldüğü, büyütülen bu alanlarla ilgili olarak Hazine ile Büyükşehir Belediyesi arasında, işgallerin önlenmesi için birçok defa karşılıklı yazışmalar yapıldığı ancak işgallerin artarak ve şekil değiştirerek devam ettiği anlaşıldı.
Gerçekleştirilen tespit ve değerlendirmelerde de her işletmenin iş yeri çevresini işgal etmiş olduğu, ayrıca şartname ve projesinde şezlong alanı şeklinde koordinatları bildirilen bölgelerde 2. bir büfe ve bar açıldığı, söz konusu bu alanların da müzikli yerlere dönüştürüldüğü böylece şartname ve sözleşmesine aykırı uygulamalar gerçekleştirildiği tespit edildi.
Hazine ve Büyükşehir Belediyesi söz konusu bu alanlardaki uygulamaları işgal şeklinde nitelendirmekle beraber işgallerin önlenmesi yerine aralarında ek protokoller yapmak suretiyle işgal edilen bu alanları meşru hale getirmişlerdir.”
“İŞGALLERİN MEŞRU HALE GELMESİNİN DE ÖNÜNÜ AÇTI”
Söz konusu raporun devamında ise şu bilgiler yer aldı: “Akdeniz Bulvarı bölümünde ihaleyle verilmiş olan alan 20 bin 538 metrekare, Beach Park bölümünde 16 bin 990,08 metrekare. Bu bölgelere ilave olarak, Akdeniz Bulvarı’nda işgal edilmiş olan alanların toplamının 4 bin 598,88 metrekare, Beach Park kısmında ise 16 bin 76,90 metrekare olduğu tespit edildi.
Daha sonradan projenin metrajında gerçekleştirilen artışların kalıcılığı, ihale öncesi şartnameyle getirilen kuralların da ihlali anlamına geliyor.
Buna karşılık Belediye tarafından protokol dışı kullanımların gerek Hazine yönünden, gerekse de Antalya Büyükşehir Belediyesi yönünden yapılan izinsiz kullanımlarının ek protokol ile bedel karşılığı kiralanması ve ekonomiye kazandırılması gerekçe gösterilerek, Hazinenin istemi doğrultusunda Belediye ile Hazine arasında ek protokollerin yapıldığı görüldü.
Bu nedenle gerçekleştirilen işlemlerle Belediye, işgal edilen bölgelerin izinsiz kullanıldığını kabul etmiş olduğu gibi yapılan protokollerle işgal edilen alanların meşru hale gelmesinin de önünü açmıştır”
Netice itibarıyla işgal edilmiş olan alanların projesine, sözleşmesine ve şartname hükümlerine uygun hale getirilerek ek protokollerin feshi gerektiği belirtildi.
Hatay'daki 2 bin 665 deprem konutunun inşaatı tam gaz!