28 / 04 / 2024

Ev sahibi kiracı sorununda yeni boyut! Kiracı klima taktırdı, ev sahibi evi boşaltın dedi!

Ev sahibi kiracı sorununda yeni boyut! Kiracı klima taktırdı, ev sahibi evi boşaltın dedi!

Son zamanlarda ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan  tahliye kavgaları hızla devam ediyor. Şimdi de bir ev sahibi klima taktıran kiracısının evini boşaltmasını istedi.



İstanbul Pendik'te ev sahibi klima taktıran kiracısına evini boşaltmasını istedi. Kira ücreti konusunda ev sahibi,  ile sorunlar yaşadığını bişe getiren,  E.S., kiraların uçuk bir hal alana kadar ev sahibiyle güzel ve seviyeli bir iletişinin olduğunu, geçen yıl kira zammı döneminde, ev sahine enflasyon oranında artış yapmayı teklif ettiğinden bahsetti. 

Teklif sonrası ev sahibinin adeta çılgına döndüğünü belirten E.S, kendi kafasına göre bir ücret belirlediğini ve onu istediğini ve İstediği miktarın  ödediğim kiranın iki katına yakın olduğunu dile getirdi. 

Başka bir yere taşınmayı da düşünen E.S, ev kiralarının bütçesini aştığını belirterek, dediği tutarı kabul ettiğini söyledi. 

E.S geçen yılı böyle atlattıkalrını ama iki ay sonra yeni zam döneminin geldiğin belirterek,  evi boşaltmasını istedi. Çünkü şimdiden söylediği yüksek bedeli değil, yüzde 25 yasal oranda zam yapacağımı söyledim. Henüz beş yılımı da doldurmadım. Yüzde 25'i duyunca sinirlendi. Evden çıkmam için taktırdığım klimayı bahane ediyor” dedi.

Ev sahibinin neden klima taktırdığını duvarların delindiğini ve klimanın sökülmesini istedi.

Ev sahibi kiracı sorununda yeni boyut! Kiracı klima taktırdı, ev sahibi evi boşaltın dedi!

KİRACI MUTLAKA MÜLK SAHİBİNE HABER VERMELİ!

Kiracı E.S konuyla ilgili avukatı Taylan Tekinalp'e başvurduğunu söyledi.  Avukat Taylan Tekinalp, “Her şeyden önce konuta klima taktırılması konutun duvarında delik açılmasına neden olabiliyor. Bu da konutta değişiklik veya yenilik yapılması anlamına gelir.

Dolayısıyla eğer klimanın dış ünitesi ile bağlantı kurulabilmesi adına konutun duvarında delik açılması kaçınılmazsa, bu durumda Türk Borçlar Kanunu’nun 321'inci maddesi gereğince mutlaka kiraya verene danışılmalı ve onun yazılı onayı alınmalı” dedi  ve şunları ekledi: “Ancak bu noktada kiraya verenin klima için onay vermesi zorunlu değil. Bu tamamen onun iradesine bağlı. Zira klima bulunmaması taşınmazın kullanım amacına aykırı teslim edildiği anlamına gelmeyecektir.” 

Taylan Tekinalp, kiraya veren, klima taktırılmasına ve bu kapsamda duvarda delik açılmış olmasına yazılı olarak rıza göstermemişse, öncelikle sözleşmeye aykırılığın giderilmesi, yani klimanın sökülerek duvarın eski haline getirilmesi için kiracıya yazılı olarak en az 30 gün süre verilmesi gerektiğine dikkat çekerek, ''Yazılı olarak kiracıya bu konuda bildirim yapılmamışsa, yapılan bildirimde süre verilmemişse veya 30 günden az süre verilmişse, verilen sürenin dolması beklenmemişse ve süre içerisinde kiracı tarafından aykırılık giderilmişse, ev sahibi kiraya veren sözleşmenin feshini ve taşınmazın tahliyesini isteyemez” diye konuştu.” dedi.

Ev sahibi ve kiracı sorunlarında gelinen son nokta! Ev sahibi kiracısına evden çıkması için 200 bin TL teklif etti! 


Geri Dön