Genel

Ev sahibi kiracıyı kaç yıl sonra çıkarabilir? Kiracı hangi durumlarda ev sahibine dava açabilir?

Ev sahipleri özellikle kiracılar haklarının ne olduğunu merakla araştırmaktadır. Peki kiracılar bunları biliyor mu? İşte detaylar!Hatta kira kontratlarının yazılı olması bile zorunlu değildir

NOTERSİZ YAPILAN KİRA SÖZLEŞMESİ GEÇERLİ Mİ?

Kira sözleşmelerinin noterden onaylatılması zorunluluğu bulunmamaktadır. Hatta kira kontratlarının yazılı olması bile zorunlu değildir. Ancak yazılı olması anlaşmazlık durumunda ispatta kolaylık sağlar. Örnek verilirse, kira sözleşmesinin yazılı olmasının belki de en önemli faydası kira bedelinin tespitinde sağlayacağı kolaylık olmaktadır.

Peki “Ev sahibi kiracıyı kaç yıl sonra çıkarabilir? Kiracı hangi durumlarda ev sahibine dava açabilir?” İşte yanıtlar…

KİRACI HANGİ DURUMLARDA EV SAHİBİNE DAVA AÇABİLİR?

Kiracının ev sahibine dava aç hakkı var mı yok mu? Eğer kiracı gereksinimden dolayı tahliye edilir ise şartlar oluşması halinde ev sahibine tazminat davası açabilir. Bu halde Türk Borçlar Kanunda “tekrardan kiralama yasağı” başlıklı 355. Maddesine göre düzenlenmiştir.

EV SAHİBİ KİRACIYI KAÇ YIL SONRA ÇIKARABİLİR?

Belirsiz süreli kira sözleşmesi, kiralama tarihinin sözleşmede belirtildiği ancak kiralama süresinin belirtilmediği kira sözleşmeleridir. Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde ev sahibi veya kiracı tarafından aksi bir durum belirtilmediği sürece her 1 yılın sonunda kira sözleşmesi yenilenmiş sayılıyor. Belirsiz süreli kira sözleşmesinde kiracı istediği zaman kiralananı tahliye edebilir. Ama kiraya veren mülk sahibi, TBK md.347 gereği, kiranın başlangıcından on yıl geçmesinin ardından, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler. Kiraya verenin, kiracıyı ev veya iş yerinden çıkarabilmesi için 10 yıllık sürenin geçmesi gerekmektedir.

KİRACI HANGİ SEBEPLERLE EVDEN ÇIKARILABİLİR?

Kiraya verenin yani mülk sahibinin, kiracıyı evden çıkarabilmesi için Türk Borçlar Kanunu’nda sayılan nedenlerden birine dayanması gerekmektedir. Türk Borçlar Kanunu’na göre kiracı şu nedenlerle kiralanandan çıkarılabilir;