Genel

Kiracılar ev sahibiniz dava açabilir! Bu şartı çoğu kiracı bilmiyor! Bunu kulak arkası yapmayın!

Kiracı ve ev sahiplerinin birtakım hakları vardır ve bu haklar yasalar ile korunur. Ev sahibi bazı durumlarda kiracının tahliyesini isteyebilir ve dava açabilir. İşte detaylar!Kiracı, kirasını zamanında ödemeli ve mülke zarar vermemelidir

Kiracı ve ev sahiplerinin hakları bellidir. Kiracı, kirasını zamanında ödemeli ve mülke zarar vermemelidir. Bu sorumluluklarını yerine getirmezse, ev sahibi tahliye davası açabilir.

Bunların dışında ev sahibinin müteahhitle anlaşması durumunda da kiracıyı tahliye edebilir. İşte detaylar…

Ev sahipleri, kiracıyı keyfi olarak evden çıkaramaz. Ama bazı hallerde ev sahibi, kiracıyı tahliye etmek için dava açabiliyor. Kiracı ve ev sahibi arasındaki ilişki Türk Borçlar Kanunu’na göre belirlenmektedir. Ev sahibi kiracıyı, evde kendisi oturmak veya evi satmak isterse, tahliye edebildiği gibi, ev sahibinin müteahhitle anlaşması halinde de kiracıyı tahliye edebilir.

MAL SAHİBİ DAVA AÇABİLİR!

Müteahhit ile anlaşılması halinde kiracının evden çıkması gerekmektedir. Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi yapılmış ve kiracı konuttan çıkmayı kabul etmemesi halinde de mal sahibinin dava açma hakkı doğar.

Bu durumda kiracıya da haklar tanınıyor. Kiracıya, yeni binada oturmak isteyip istemediği sorulur. Kiracı yeni binada oturmak isterse, öncelik ona verilir. Yeni kiranın ücreti ise eski kira bedelinden hesaplanır. Yeni daireye depozito, hava parası gibi ücretler verilmez. Eğer ev sahibi kiracıdan fazla ödeme talep ederse, mal sahipleri veya müteahhitlere cezai şartlar devreye girer.

KİRACI HANGİ DURUMLARDA EV SAHİBİNE DAVA AÇABİLİR?

Kiracı, zamanında ödenmeyen kiraları ödemek zorundadır. Ayrıca mülk sahibi, kiranın geç ödenmesinden dolayı da kiracıdan cezalı kira benzeri ekstra ödemeler isteyemez. Ama kiranın ödenmemesi halinde ev sahibi, kiracıyı tahliye etmek için dava açabilir.

KİRACININ OTURDUĞU KONUT SATILDIĞINDA KİRACI NE YAPAR?

Tekrardan bina yapılır veya bir müteahhitle anlaşma sağlanırsa, kiracılar konutu taliye etmelidir. Kanuna göre, Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi yapıldıysa, kiracı konuttan çıkmayı kabul etmediği zaman mal sahibinin dava açma hakkı bulunuyor. Kiracı verilen hak ise; yeni yapılacak binadan öncelik hakkıdır. Yıkılıp yeniden yapılan binada, iskan alındıktan hemen sonra ilk bir ay içinde kiracıya, oturmak isteyip istemediği sorulur, kiracı yeni binada oturmak isterse, öncelik ona aittir. Yeni binanın kirası, eski kiranın ücretinden yeni binanın özelliklerine göre belirlenir ve bunlara ek olarak yeni daire için depozito, hava parası gibi ekstra tutarlar da talep edilmez.

Bakanlık açıkladı! Cep telefonunda ÖTV kalkıyor mu? Tablet ve telefonlarda ÖTV kalkacak mı?

Emekli vatandaşlara Ocak ayında 30 bin TL! Tek şart emekli olmanız! İşte detaylar!