23 / 11 / 2024
fuzul

Ev sahibi kiracıyı kaç yıl sonra çıkarabilir? Kiracı hangi durumlarda ev sahibine dava açabilir?

Ev sahibi kiracıyı kaç yıl sonra çıkarabilir? Kiracı hangi durumlarda ev sahibine dava açabilir?

Ev sahipleri özellikle kiracılar haklarının ne olduğunu merakla araştırmaktadır. Peki kiracılar bunları biliyor mu? İşte detaylar!




KİRACI HANGİ DURUMLARDA EV SAHİBİNE DAVA AÇABİLİR?

Kiracının ev sahibine dava aç hakkı var mı yok mu? Eğer kiracı gereksinimden dolayı tahliye edilir ise şartlar oluşması halinde ev sahibine tazminat davası açabilir. Bu halde Türk Borçlar Kanunda “tekrardan kiralama yasağı” başlıklı 355. Maddesine göre düzenlenmiştir.

EV SAHİBİ KİRACIYI KAÇ YIL SONRA ÇIKARABİLİR?

Belirsiz süreli kira sözleşmesi, kiralama tarihinin sözleşmede belirtildiği ancak kiralama süresinin belirtilmediği kira sözleşmeleridir. Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde ev sahibi veya kiracı tarafından aksi bir durum belirtilmediği sürece her 1 yılın sonunda kira sözleşmesi yenilenmiş sayılıyor. Belirsiz süreli kira sözleşmesinde kiracı istediği zaman kiralananı tahliye edebilir. Ama kiraya veren mülk sahibi, TBK md.347 gereği, kiranın başlangıcından on yıl geçmesinin ardından, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler. Kiraya verenin, kiracıyı ev veya iş yerinden çıkarabilmesi için 10 yıllık sürenin geçmesi gerekmektedir.

KİRACI HANGİ SEBEPLERLE EVDEN ÇIKARILABİLİR?

Kiraya verenin yani mülk sahibinin, kiracıyı evden çıkarabilmesi için Türk Borçlar Kanunu’nda sayılan nedenlerden birine dayanması gerekmektedir. Türk Borçlar Kanunu’na göre kiracı şu nedenlerle kiralanandan çıkarılabilir;

  • Tahliye taahhütnamesi ile kiracının tahliyesi de yapılabilir.
  • İhtiyaçtan dolayı kiracının tahliyesi yapılabilir.
  • Tadilat yüzünden kiracının tahliyesi de gerçekleştirilebilir.
  • Kira sözleşmesinin 10. kez yenilenmesi durumunda kiracının tahliyesi de mümkündür.
  • Kiracının kirasını ödememesi halinde tahliye de yapılabilir.
  • Komşuları rahatsız eden kiracının tahliyesi de mümkündür.
  • İflastan dolayı tahliye de mümkündür.

Geri Dön