Ev sahibi kiraya verdiği evi kontrol edebilir mi?
Ev sahibi ve kiracıların kanunen belirlenmiş bazı hakları bulunmaktadır. Peki “Ev sahibi kiraya verdiği evi kontrol edebilir mi?” İşte detaylar!
EV SAHİBİ KİRAYA VERDİĞİ EVİ KONTROL EDEBİLİR Mİ?
Ev sahipleri kira sözleşmesi imzalandıktan hemen sonra kiraya verdiği eve izin almadan giremez. Bu konut dokunulmazlığına girer ve bu bir suç teşkil eder. Diğer yandan kiracıların evi kiraladıktan sonra hemen kilit değiştirmesi güvenlik açısından en doğrusudur.
KİRACI EN HIZLI NASIL TAHLİYE EDİLİR?
Kira borcunu ödemeyen kiracıların tahliyesi için en hızlı yolu, kiracı hakkında tahliye talepli icra takibi başlatılmasıdır. Bu icra takibinde de kiraya veren tarafından hem birikmiş kira alacağı hem de tahliye talep edilmelidir.
FAZLA ZAM YAPAN EV SAHİBİ NEREYE ŞİKAYET EDİLİR?
Tüketici mahkemeleri ile birlikte bu süreci takip edip, kanunlar kapsamında bu haklarını aslında talep edebilirler. Yine ilgili bakanlıklar bulunmaktadır. Bu bakanlıklar da Ticaret Bakanlığı ve Adalet Bakanlığıdır. Yani fahiş fiyat artışlarına dair böyle bir durum söz konusu ise bakanlıklara bildirmeleri gerekmektedir.
KİRACI EN FAZLA KAÇ YIL OTURABİLİR?
10 yıllık gibi bir sürenin sonunda ev sahibi kiracıyı yasal olarak tahliye edebilir. Bunun için ev sahibinin sözleşme bitimine 3 ay kala kiracıya yazılı olarak evi tahliye etmek istediğini bildirmelidir. 5 seneyi geçen Kiracı nasıl tahliye edilir? sorusunun yanıtıdır.
OĞLUM OTURACAK DİYEREK KİARCI ÇIKARILABİLİR Mİ?
Bu konudaki danışmanlar, 'Çocuğum oturacak' bahanesi ile kiracının kapı dışarı edilemeyeceğini açıklamaktadır. Ev sahibi 'Oğlum oturacak' demesi üzerine eğer böyle bir durumdan daire boşaltılırsa, o daireyi ev sahibi bir başkasına 3 yıl boyunca kiraya veremez. Aksi halde kiracıya tazminat ödemek zorunda. Ev satılsa dahi kiracıya 6 ay süre verilmesi şartı bulunmaktadır.