Kira

Ev sahibi ve kiracılar arabuluculuk için ne kadar ödeyecek? İşte ayyuka çıkan arabuluculuk ücreti!

Ev sahibi ile kiracı anlaşmazlığında yeni dönem 1 Eylül itibarıyla resmen başladı. Vatandaşlar yeni arabuluculuk sisteminde ne kadar ödeme yapacağını merak ediyor. İşte arabuluculuk ücreti ve tüm detayları...

Türkiye'de ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıkları çözmek için arabuluculuk süreci yürürlüğe giren yeni yasal düzenlemelerle hayata geçirildi. Bu süreç, mülk sahibi veya kiracının dava açmadan önce arabulucuya başvurmasını gerektiriyor.

Son günlerde arabuluculuk ücretleri en sık aratılanlar arasında bulunuyor. Arabuluculuk, iki ya da daha fazla taraf arasındaki anlaşmazlıkların gönüllü bir şekilde çözülmesine yardımcı olan alternatif bir uyuşmazlık çözüm yöntemi olarak hayata geçti. Arabuluculuk süreci, tarafların dava açmadan önce anlaşmazlıklarını çözmelerine fırsat tanır ve bu nedenle yargı sistemini rahatlatıcı bir rol oynar.

HANGİ DAVALARDA ARABULUCULUK SİSTEMİ UYGULANACAK?

Takvim Gazetesi'nde yer alan habere göre, kira tespit davaları, uyarlama davaları, kira tahliye davaları, kiracı ve mal sahibinin kira sözleşmesi kaynaklı ihtilafları zorunlu arabuluculuk sürecine tabi tutulacak. Taşınır ve taşınmazların paylaştırılmasına ve ortaklığın giderilmesine dair uyuşmazlıklarda da başvuru yapılacak. Yaklaşık olarak 3-4 sene süren izale-i şüyu diğer adıyla 'ortaklığın giderilmesi' davalarında hissedarların zaman ve değer kayıpları giderilecek.

ARABULUCULUK SÜRECİNİ HANGİ TARAF BAŞLATACAK?

Zorunlu arabuluculuk sürecini dava açmak isteyenler kurum başlatmak zorunda olacak. Kira tahliye davası açmak isteniyorsa mal sahibi, apartmanda yönetimle problem yaşayan bir kat maliki veya apartman komşuluk hukukuna uymuyorsa malik veya yönetici, ortaklığın giderilmesi davası açılmak isteniyorsa hissedarlardan birisi arabuluculuk sürecini başlatması gereken kişiler olacak.

Arabuluculuk başvurusu yapacak dava için yetkili olan mahkeme neresi ise o adliyede var olan 'Arabuluculuk Bürosuna', eğer o adliyede böyle bir büro kurulmamış ise görevlendirilen Sulh Hukuk Mahkemeleri Yazı İşleri Müdürlüğü'ne başvuru ücreti ödenmeksiniz başvuru gerçekleştirilebilecek. 

Arabuluculuk hizmeti gerçekleştirilirken iki saate kadar görüşmeler ücretsiz olarak Adalet Bakanlığı'nın bütçesinden karşılanarak arabulucuya ödenecek. 2 saati aşan görüşmelerde ise aksine bir düzenleme taraflar arasında yok ise eşit olarak taraflarca Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Asgari Ücret tarifesine göre ödenecek.

Fakat 2 saate kadar Adalet Bakanlığı'nın ödediği ücret dava açılması durumunda davada haksız çıkan tarafa yargılama gideri olarak ödetilecek. 

ARABULUCULUK ÜCRETİ HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Örneğin kira bedelinin tespiti davası konusu paraya yönelik bir dava olduğu için mal sahibi 5 bin TL kira bedeli ödeyen kiracısı için 15 bin 000 TL istenmiş ve 12 bin 000 TL'de uzlaşmış olsun. Bu noktada 7 bin TL bir artış sağlanmış olup 7000x12= 84 bin 000 TL. Burada ilk 100 bin TL'ye kadar yüzde 6 bir arabulucu ücreti olarak değerlendirilecek ve 5 bin 40 TL arabuluculuk ücreti ödenecek. Konusu para ile değerlendirilmeyen uzlaşmalarda ise bir saati iki taraflı uyuşmazlıklarda taraf başına 480X2 şeklinde olacak. Örneğin kat malikleri arasında bir ihtilaf oluşmuşsa iki malik arasındaki ihtilaf için 960 lira uzlaşma bedeli arabulucuya ödenecek.

Son Dakika: İstanbul'da yapı denetim bölgelere ayrıldı!

TOKİ'den Trabzonlulara yeni müjde! Sakın kaçırmayın!

Eylül 2023 engelli aylığı ve 65 yaş maaşı hesaplara yatırıldı! Acilen hesaplarınızı kontrol edin!