04 / 11 / 2024

Ev sahibi vefat ederse, kiracı evden çıkarılır mı?

Ev sahibi vefat ederse, kiracı evden çıkarılır mı?

Ev sahibi ile kiracı arasında yapılan kira sözleşmesi kapsamında taraflara çeşitli güvenceler verilmekte. Buna göre ev sahibinin vefat etmesi durumunda kira sözleşmesine ne olacağı merak konusu. İşte merak edilen detaylar...




İki taraf arasında yapılan kira sözleşmesi ev sahipleri ve kiracılar arasında hak ve sorumlulukları belgeleyen yazılı anlaşmalardır. Bu kapsamda kira sözleşmesi ile her iki taraf için de haklar ve sorumluluklar kaydedilir. Kira sözleşmesinin olması kiracı için önemli bir güvence kaymağıdır. Kira sözleşmesi taraflar arasında öevcut ise kiracı o sözleşmede yazılı sorumluluklarını yerine getiriyorsa kolay kolay evden çıkarılması gerçekleştirilemez. Fakat kira sözleşmesinin tarafı olan ev sahibinin vefat etmesi halinde yaşanabilecek durumlar kafa karıştırabiliyor.

EV SAHİBİNİN VEFAT ETMESİ DURUMUNDA KİRACININ DURUMU NE OLUR?

Kira sözleşmesinde imzası bulunan ev sahibinin hayatını kaybetmesi HALİNDE olabilecek gelişmeler merak ediliyor. Ev sahibi vefat etmişse ev sahibinin yasal mirasçıları evin mülkiyetini devralırlar. Bu kapsamda da doğal olarak ev sahibi değişecektir. Ev sahibinin değişmesi halinde beraber kiracının pozisyonunda değişiklik yapılması gerekir. Fakat durum hiç de öyle gerçekleşmez. Ev sahibinin hayatını kaybetmesi kiracıyı ilgilendirecek bir değişikliğe sebebp olacağı pekte söylenemez. Kira sözleşmesi aynı şekilde değişecektir. Sözleşmede sadece tek değişen ise ev sahibinin kim olduğudur.

Kiracı kira ödemelerini ev sahibinin yasal mirasçılarına payları oranında yapması gerekecektir. Yeni bir kira sözleşmesinin yapılmasına da gerek kalmaz. Yeni ev sahibi veya ev sahipleri kira sözleşmesini yenileme teklifinde bulunabilirler ama kiracının bu teklifi kabul etmek gibi bir yasal zorunluluğu yoktur.

Ev sahibi vefat ederse, kiracı evden çıkarılır mı?

EVDEN ÇIKMAYAN KİRACI NASIL ÇIKARTILIR?

Bu işlemin yapılabilmesi için kiracının verdiği taahhüdün yazılı olması gereklidir. Bu durumda kiracı yapılan taahhüde rağmen taşınmazdan çıkmazsa eğer kiraya veren icraya başvurarak yada dava açmak suretiyle kiracıyı çıkartabilir. Boşaltmaya yönelik tahliye davası veya icra takibi, taahhütte belirtilen tarihi izleyen bir ay içerisinde açılmış olmalıdır.

EV SAHİBİ NE KADAR ZAM YAPABİLİR?

Sınırın üstündeki artışı kanunen yapamazlar. Bu durumda ev sahibiniz sizden yüzde 25'ten çok artış talep ederse bankadan kiranızı yüzde 25 zamlı olarak yatırın ve devam edin.

Ev sahipleri ve kiracılara tahliye taahhüdü uyarısı: Bunları sakın yapmayın! 

Ev sahiplerine yüzde 25 ve üzeri kira zammı uygulamasını aralayan yöntem nedir?

 


Geri Dön