28 / 04 / 2024

Kiracı hangi şartlarda evden çıkarılır?

Kiracı hangi şartlarda evden çıkarılır?

Mesken ve işyeri kiralamalarında taraflar arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Peki, kira sözleşmesi hangi durumlarda feshedilir? Kiracı hangi şartlarda evden çıkarılır? İşte kira sözleşmesi fesih koşulları..



Kiracı hangi şartlarda evden çıkarılır?

Mesken ve işyeri kiralamalarında taraflar arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Bu sözleşme ile kiraya veren bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracı da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlenmiş oluyor.


Kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabiliyor. Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli süreli oluyor; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılıyor.


Bu sözleşme sürenin dolması ile sona ermiyor; bu süreçte herhangi fesih bildiriminin yapılmaması halinde bir seneliğine daha yenilenmiş oluyor.


Peki, kira sözleşmesi hangi durumlarda feshedilir? Kiracı hangi şartlarda evden çıkarılır?


Kanunen; Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. 


Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


Kiraya veren, kira sözleşmesini;

1. Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa,

2. Kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise,


belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebilir.


Ayrıca yeni malkin gereksinimi ve kiracının kira bedelini ödememesi gibi etkenler de kiracının evden çıkarılmasına sebep oluyor.



Kombi bozulursa kiracı mı öder?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön