Kira

Ev sahibinden fırsatçı emlakçıya tokat gibi kira yanıtı: Sizin gibi emlakçılar yüzünden kiralar tavan yaptı!

Başkent Ankara'da ilana koyduğu ev için arayan ve yüksek fiyatla kiraya verebileceğini söyleyen ev sahibini şikayet eden ev sahibi, emlakçı ile yazışmalarını paylaştı. 

Başkent Ankara'da daha önce emlak işi yapan S.K., evini ilan sitesi aracılığı ile 15 bin 850 TL bedelle kiraya vermek istedi. S.K.'ye ulaşarak ev ile ilgili mesaj gönderen emlakçı, 'Evini 20 bin TL'ye kiraya verebilirim' dedi.. Ev sahibi S.K. 'Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak sizin bu kira bedellerini yükseltme çabanız vicdanınızı rahatsız etmiyor mu ? Benim 15 bin 850 Türk Lirası istediğim kirayı siz nasıl 20 bin Türk Lirası'na çıkarabiliyorsunuz ? Sizin gibi emlakçılar nedeniyle kiralar tavan yaptı' yazarak, tepki gösterdi. Konut sahibi emlakçı ile yazışmalarını paylaşarak ayrıca bir de Ticaret Bakanlığı'na ve Ankara Tüm Emlakçılar Odası'na şikayette bulundu.

DHA'ya konu ile ilgili olarak açıklama yapan ev sahibi S.K., daha önce kendisinin de emlak işi ile uğraştığını dile getirerek, "Ben bir kiralık konut ilanı verdim. İlana 16 bin Türk Lirası civarında bir fiyat yazdım. Bir emlakçı arkadaş da bana ulaştı, 'Konutunuzu 20 bin liraya Türk Lirası'na verebilirim, memur kefili var, kendileri de memur' diye konuştu. Ben de kendisini yanıtladım; 'Neden böyle bir şey yapmak istiyorsunuz, ben 16 bin TL'ye razıyken siz neden 20 bin TL rakam belirttiniz?' dedim. Kendisine bunun piyasayı yükseltmek olduğunu ve örnek olacağını belirtti. Ben diğer emlakçıları tenzih ediyorum. Tüm emlakçılar elbette böyle değildir. Belki o emlakçının kimliği belli olsa, dürüst çalışan emlakçılar da buna tepki gösterir. Belki acemidir, belki de fevri davrandı, bilemiyorum ama bu şekilde davranmanın sonucunda fiyatların yükseldiğini düşünüyorum" diye konuştu. 

EMLAKÇILAR ODASINDAN İNCELEME

Ankara Tüm Emlakçılar Odası Başkanı Hakan Akçam konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada emlakçı ile ilgili inceleme başlattıklarını dile getirerek "Söz konusu ilanı ben de gördüm, takip ediyorum. Konut sahibine mesaj atıp fiyatı yükseltmek istemiş. Emlak danışmanları fiyatları belirleyen taraf değildir. Böyle kendisini bilmeyen, yaptığı işi bilmeyenleri görerek bizim meslektaşlarımızı aynı kefeye koymak yanlış olur. Her meslekte olduğu gibi bizim mesleğimizde de böyle insanlar mutlaka çıkacaktır. İlk çıktığı zaman müdahalemizi yapıyoruz. 16 bin TL'lik bir konutu bir emlakçının '20 bin Türk Lirası'na eririz' demesinin kabul edilebilir bir yönü yok. Bu noktada eğer gayrimenkul danışmanı bize kayıtlı ise gerekli yasal işlemlerini yapacağız, eğer bize kayıtlı değilse de zaten ilgili kurumlara resmi başvurularını başlatacağız. 'Emlak danışmanıyım' diyen yurttaşın söz konusu bu çıkışı, böyle bir pazarlama statüsü vatandaşı etkiler mi? Bence çok etkilemez. Fakat art niyetli, zaten malının ederini yükseltmek isteyen fakat böyle bir pozisyon bekleyen insanları etkiler" dedi.

GEREKİRSE İLAVE TEDBİR ALIRIZ

Ticaret Bakanlığı tarafından paylaşılan detaylara göre satılık ve kiralık konut ilan fiyatlarında fahiş artışlar gerçekleştirerek, piyasayı ve serbest rekabeti bozan ve tüketici mağduriyetine neden olduğu belirlenen 889 emlak işletmesine toplam 88 milyon 900 bin TL idari para cezası verildi. 81 şehirde ticaret il müdürlükleri aracılığıyla yapılan denetimlerde geçen sene ayrıca bin 201 emlak işletmesine çeşitli eksiklikler sebebiyle 91 milyon 207 bin 655, bu sene de şimdiye kadar 353 emlak işletmesine 27 milyon 103 bin 27 lira idari para cezası uygulandı. Bakanlıktan konu ile ilgili olarak yapılan açıklamada ihtiyaç duyulması halinde sektöre yönelik bakanlığımızca ilave tedbirlerin alınmasında herhangi bir tereddüt duyulmayacağı belirtildi.

İnşaat şirketlerine mimarlık dopingi! Bozuk şehir planlamasının önüne geçilecek! 

Ölüm aylığı almak isteyenler dikkat! Kimler dul ve yetim aylığı alabilir?

İnsanlar kira ödemek ya da evlerini kiraya vermek zorunda: Yüzde 25 zam sınırının kalkması emlak sektörünü etkilemez!