02 / 07 / 2024

Ölüm aylığı almak isteyenler dikkat! Kimler dul ve yetim aylığı alabilir?

Ölüm aylığı almak isteyenler dikkat! Kimler dul ve yetim aylığı alabilir?

Yaşamını yitiren kişiden eş ve çocuklarına ölüm aylığı bağlanabilmesi için ölen kişinin belirli şartları taşıması gerekiyor. İşte ölüm aylığı ile ilgili tüm merak edilenler...



Yaşamını yitiren kişiden eş ve çocuklarına ölüm aylığı bağlanabilmesi için ölen kişinin belirli şartları taşıması gerekli. Peki ölüm aylığını kimler alabilir? Kimler ölüm aylığından yararlanabilir?

İşte Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın "Ölüm aylığında 5 yıl kriteri" başlıklı o yazısı...

Pek çok kişi ölüm aylığı ile ilgili detayları merak ediyor. Emeklilik ve yaşlılık aylığı bağlanmadan ölenlerin eşine ve çocuklarına ölüm (dul ve yetim) aylığı bağlanabilmesi için ölen kişinin asgari prim gün sürelerini doldurmuş olması gerekli. Söz konusu bu süre, emekli Sandığı (4/c) ve BAĞ-KUR (4/b) statüsünde en az 1.800 gün olarak belirtiliyor. SSK (4/a) statüsündeki kişilerde ise en az 5 seneden beri sigortalı olup toplam 900 gün sigorta primi ödeme şartı da aranan şartlar arasında yer alıyor. 

2008'e kadar Emekli Sandığı’nda ölüm aylığı bağlanabilmesi için 3.600 prim gününün doldurulması şartı aranırken, 2008'den sonra söz konusu sonra bu süre 5 seneye düşürüldü. Yine paylaşılan detaylara göre BAĞ-KUR’luların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için de 1800 prim gününün tamamlanması ve yaşamını yitiren kişinin kendi sigortalılığından dolayı prim borcunun bulunmaması gerekli şartlar arasında.

Ölüm aylığı almak isteyenler dikkat! Kimler dul ve yetim aylığı alabilir?

EKSİK PRİM GÜNÜ OLANLAR DİKKAT

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre Emekli Sandığı ve BAĞ-KUR sigortalılarının hak sahipleri, eksik prim günlerini tamamlamak amacıyla eğer varsa hizmet borçlanması yapabiliyor. Yaşamını yitirmiş olan kişinin doğum, askerlik gibi borçlanma hakkı varsa söz konusu bu süreler için borçlanma yoluna gitme hakları var. Konu ile ilgili olarak bir örnek vermek gerekirse, 18 ay boyunca askerlik yapmış olanlar, 540 güne kadar eksik prim günlerini tamamlayabilirler. Eğer yaşamını yitiren kadın sigortalının doğum borçlanma hakkı var ise tamamı ya da eksik prim gün tutarı kadar kısmı için borçlanma yapma hakkına sahip.

Ayrıca Ö-ölüm ayılığı bağlanmasında Emekli Sandığı ve BAĞ-KUR’da 1800 gün şartı aranırken, SSK’da 5 sene sigortalılık süresi içerisinde 900 gün prim bildirimi koşulu aranıyor. 

Sibel Can'ın Beykoz'daki 'saray yavrusu' evi görenleri büyüledi! 36 yıllık kazancını yalıya yatırdı!

Kiralardaki enflasyon zammı dar gelirli ailelerin belini bükecek!

Mısır fiyatı yüzde 10, buğday yüzde 16 düştü! Çiftçilere buğday, arpa, mısır şoku! Polatlı borsası buğday fiyatları...


Geri Dön