30 / 04 / 2024

Ev sahipleri 2 bin 446 lira matrah bildirip kurtulacak!

Ev sahipleri 2 bin 446 lira matrah bildirip kurtulacak!

Mali af kanununa göre matrah artırımında bulunanlar, artırımda bulundukları yıllar için incelenmeyecek. Artırılan matrah üzerinden yüzde 20 vergi ödenecek  



Mali af kanununa göre matrah artırımında bulunanlar, artırımda bulundukları yıllar için incelenmeyecek. Artırılan matrah üzerinden yüzde 20 vergi ödenecek. Ev sahipleri 2008 için 2 bin 244, 2009 yılı için de 2 bin 446 lira matrah bildirerek ceza ödemekten kurtulacak


SORU 36Vergi incelemesine devam edilenler başkaca konularda aftan yararlanabilir mi
Evet, incelemeleri devam eden mükellefler Mali Af Kanunu'nun diğer af düzenlemelerinden yararlanabilirler. Kanunda sadece geçmişte sahte belge düzenleyenlerin matrah artırımından yararlanması engellenmiştir.

SORU 37 Matrah artırımında bulunanlar sonradan vergi incelemesine tabi olacaklar mı
Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri 2006, 2007, 2008 ve 2009 yılları için matrah artırımında bulundukları takdirde, artırımda bulunulan yıllar için vergi incelemesi ve bu yıllara ilişkin olarak bu vergi türleri için daha sonra başka bir tarhiyat yapılmaz.

SORU 38 Mali aftan önce başlanılan vergi incelemeleri ne zaman tamamlanır

Eğer inceleme dönemleriyle ilgili olrak matrah artırımında bulunulmuşsa Af Kanunu'nun yayımlandığı tarihi izleyen ayın başından itibaren bir ay içerisinde sonuçlandırılmaması halinde, incelemeler bırakılır. Diğer incelemelerde süre sınırı zamanaşımı olarak düşünülmelidir.

SORU 39 Pişmanlıkla beyanname verilmesi durumunda aftan yararlanmak pişmanlık zammından kurtarır mı
Evet. Vergilerin tamamı ile TEFE/ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi durumunda pişmanlık zammı ödenmez.

SORU 40 Süresinden sonra beyanname verilen durumlar için af var mı
Evet ancak, beyannamede gösterilen matrah üzerinden hesaplanan verginin tamamı ile TEFE/ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi durumunda faiz ve ceza affedilir.

SORU 41 Matrah artırımının ne faydası var
Matrah artırımında bulunanlar, af kanunundaki şartları yerine getirdiklerimi' matrah artırdıkları yıllara ilişkin vergi incelemesinden kurtulacaklar.

SORU 42 Matrah artırımından herkes yararlanabilir mi
Defter, kayıt ve belgeleri yok edenler veya defter sahifelerini yok ederek yerine başka yapraklar koyanlar veya hiç yaprak koymayanlar veya belgelerin asıl veya suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenleyenler hariç olmak üzere tüm mükellefler ve kazancı olmakla birlikte bildirmemiş olanlar matrah artırımından yararlanabilirler.

SORU 43 Sahte belge düzenleyenler hiçbir aftan yararlanamayacak mı
Matrah artırımı hariç diğer af konularınd.ın kanundaki şartlan yerine ıjetireref yararlanabilirler.

SORU 44 Matrah artırımı hangi yıl beyanlarını kapsamaktadır
Malıılı artırımı, lüm vergiler için 2006, 2007,  ' M İH ve 2009 yıllarına ait beyanları kapsan ı il iddir. 2010 yılı matrah artırımına tabfci'OıMır. Kanunda 31.12.2010 olarak yevııli'M tarihler borç yapılandırması ve biiPv 'lıizeltmesine ilişkindir.

Soru 45 Gelir ve Kurumlar vergisinde artırımın limiti var mı
Matrah artırımında her iki vergi için de matrahlar, 2006 yılı için %30, 2007 yılı için %25, 2008 yılı için %20, 2009 yılı için %15 oranında artırılacaktır. Ancak, kurumlar vergisinde 2006 için 19.110 liradan, 2007 için 20.650 liradan, 2008 için 22.440 liradan, 2009 için 24.460 liradan az olamaz. Gelir vergisinde ise maktu limit konulmamıştır. Hiç beyanname vermemiş olan gelir vergisi mükellefleri defter tutma biçimine veya elde ettiği gelir türüne göre farklı miktarlarda limitlerle matrah artıracaklardır.

SORU 46 Artırılan matrahlar için ne kadar vergi ödenecek
Artırılan Matrah üzerinden %20 oranında vergi ödenecek olmakla birlikte, geçmişte vergisini düzenli olarak ödeyenler %15 oranında vergi ödeyecekler.

SORU 47 Gayrimenkulunu 5 yıldan önce satıp, kazancını bildirmeyenler matrah artırımından yararlanabilirler mi
Hiç bildirimde bulunmayanlar da matrah artırabilirler. Bu durumda olanların başkaca bir geliri yoksa, işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler için belirlenmiş tutardan az olmamak üzere bir matrah bildirmeleri ve bunun üzerinden vergi ödemeleri gerekmektedir.

SORU 48 Matrah artırımını her vergi için ayrı ayrı mı yapmak gerekiyor
Evet, gelir veya kurumlar vergisi matrah artırımından faydalananların, KDV ve stopaj vergisi için inceleme bağışıklığı elde ' edebilmesi, bu vergi türlerinde de matrah artırmasına bağlıdır.

SORU 49 Sadece kira geliri elde edenler matrah artırabilir mi
Ev sahipleri, 2006'da 2.200 TL, 2007'de 2.300 TL, 2008'de 2.400 TL, 2009'da 2.600 TL 'dan fazla yıllık kira geliri elde ettiler ve hiç beyanname vermedilerse,başka bir geliri de yoksa en az 2006 için 1.910 TL, 2007 için 2.064 TL, 2008 için 2.244 TL, 2009 için de 2.446 TL matrah bildirmeleri gerekecek.

SORU 50 Basit usulde defter tutanlara matrah artırımı var mı
Evet var. Bu durmda, eğer sadece basit usulde vergilendiriliyorlarsa, asgari matrah, bilanço esasına göre defter tutan mükellefler için belirlenmiş tutarların yıllar itibarıyla %10'u kadar olacak.

SORU 51 Matrah artırımından yararlanılırsa geçmiş yıl zararları silinir mi
Artırımdan yararlananların geçmiş yıl zararlarının %50'si sonraki yıl kazançlarından indirilemeyecektir.

SORU 52 İşini kapatanlar da matrah artırımı yapabilir mi
Faaliyetlerini terk edenler ve 1 yıldan az faaliyette bulunanlar da matrah artırımından kanundaki şartlar çerçevesinde faydalanabilir. Kıst döneminde faliyette bulunmuş mükellefler hakkında ilgili yıllar için belirlenen asgari matrahlar, faaliyette bulunulan ay sayısı dikkate alınarak hesaplanır.

SORU 53 Matrah artırımında ödenecek vergisiden, önceden ödenmiş vergiler mahsup edilebilir mi
Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin matrahları artırmaları halinde, daha önce tevkif yoluyla ödemiş oldukları vergileri, artırılan matrahlar üzerinden hesaplanan vergilerden mahsup edilmez.

SORU 54 Artırılan matrahtan indirim ve istisnalar düşülecek mi
istisna ve indirimler nedeniyle gelecek yıllarda matrahtan indirim konusu yapılabilecek tutarlar, artırılan matrahlardan indirilemez.

SORU 55 Re'sen terk ettirilen mükellefler matrah artırabilir mi
Evet, kanunda buna ilişkin bir engel bulunmamaktadır.

SORU 56 KDV de aylık matrah artırımı yapılabilir mi
KDV dönemleri aylık olsa da bütün dönemler için birlikte artırım yapılması gerekmektedir.

SORU 57 Matrah artırımından yararlandırılmayanlardan mal alanlar KDV yönünden matrah artırabilir mi
Kanunda matrah artırımından yararlandırılmayan sahte belge düzenleyenlerden, bilerek ya da bilmeyerek mal ya da hizmet alanların matrah artırımında bulunmalarına bir engel yoktur.

VERGİ İNCELEMESİ İçİN AY İçİNDE BİTİRİLMELİ

SORU 58 Sonraki döneme incelemesi ne demektir
KDV'de vergi artırımından faydalanılsa da idareleri ve sonraki dönemlere devreden KDV bakımından vergi incelemesi yapma hakkını saklın tutmaktadır. Devreden KDV ile ilgili inceleme   fark bulunan dönemlere tarhiyat yapılmayacak olmakla birlikte, elde edilen bulgular artırım talebinde bulunulmayan dönemlerdeki tarhiyatlar için kullanılabilir.

SORU 59 Matrah artırımında bulunulması devam eden incelemeyi keser mi
Matrah veya vergi artırımında bulunulması, kanunun yayımlandığı tarihten önce başlanılmış olan vergi. incelemeleri ile takdir işlemlerine engel değil. Ancak,incelemelerin 1 ay içerisinde tamamlanması gerekiyor.

SORU 60 Matrah artırımında bulunulursa süresinde verilmeyen beyannameler için ceza kesilecek mi
Matrah artırımı üzerine, kanuni süresinde vermedikleri anlaşılan beyannameler nedeniyle usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları kesilmez.
Habertürk/Mümin Tüysüzoğlu-şžinasi Aydemir

 

 


 

 

 

 


Geri Dön