Ev sahipleri aman dikkat! Fahiş kira artışına 331 bin lira ceza! Sakın bunu yapmayın!
Mersin, Konya, Ankara ve Diyarbakır'da göç eden depremzedelere yapılan fahiş kira artışının ardından adım atıldı. Ev sahipleri aman dikkat! Fahiş kira artışına 331 bin lira ceza! Sakın bunu yapmayın! Fahiş kira artışları için savcılıklar sonrasında Ticaret ve Maliye yetkilileri de emlakçılar da denetime geçti
Mersin, Konya, Ankara ve Diyarbakır'da göç eden depremzedelere yapılan fahiş kira artışının ardından adım atıldı. Fahiş kira artışları için savcılıklar sonrasında Ticaret ve Maliye yetkilileri de emlakçılar da denetime geçti.
Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremlerin ardından bölgedeki ailelerin göç ettiği Mersin, Konya, Ankara ve Diyarbakır gibi şehirlerde fahiş kira artışları yapılması üzerine yeni adımlar atılmaya başlandı.
Cumhuriyet Başsavcılıkları soruşturma başlatırken, Ticaret İl Müdürlükleri ve Vergi Daireleri'nin de denetimleri sıkılaştırıldığı öğrenildi. Ticaret Bakanlığı ilan siteleri üzerinden emlakçılara uyarılarda bulundu.
Ev sahipleri aman dikkat! Fahiş kira artışına 331 bin lira ceza! Sakın bunu yapmayın!
Sabah Gazetesi'nden Metin Can'ın haberine göre; Kahramanmaraş'taki depremlerden sonra pek çok şehirde kiralık ve satılık ev fiyatlarında artışlar yaşandı.
TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. tarafından yapılan bir araştırmaya göre, ülkenin güneydoğusundaki komşu şehirlere ve daha batıdaki büyük şehirlere olan göç, kiraların yüzde 45'e varan oranlarda yükselmesine neden oldu.
Satılık evlerde ise 50 bin TL'den 600 bin TL'ye kadar varan artışlar kaydediliyor. Hatta pek çok şehir de fırsatçılar müstakil arazi fiyatlarını da artırdı. Diyarbakır'da arazi fiyatlarının ikiye katlandığı belirlendi.
Resmi verilere göre; 500 bin vatandaşın göç ettiği Mersin'de 7 bin TL'lik konutlar 14 bin liradan kiraya verilmeye başlandı.
Konya'da bazı semtlerde 5 bin lira olan kira fiyatları ise 10 bin liraya kadar çıktı. Ankara'da da daha önce 6 bin TL'ye kiraya verilen evler 11 bin TL'den kiralanmaya başlandı. Vatandaşlardan gelen şikayetler arttıkça denetimler de sıkılaştırıldı.
Söz konusu şehirlerde İl Ticaret Müdürlükleri emlakçılara ilişkin denetimler yapmaya başladı. Ekipler, depremden önce ve sonraki kira fiyatları, sözleşmeleri ile komisyon fatura bedellerinde incelemeler yapıyor.
331 BİN LİRA PARA CEZASI
Hazırlanan tutanaklar, Ticaret Bakanlığı Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'na yollanıyor. Fahiş fiyat artışı belirlenmesi durumunda 33 bin TL ile 331 bin TL arasında ceza kesilebiliyor.
Eğer müfettişler piyasa bozucu eylem tespit ederse 100 bin TL'den 2 milyon liraya kadar ceza kesebiliyor. Diğer taraftan, Ankara ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılıkları da dün konut satış ve kiralama bedellerinde ciddi yükselişler olması üzerine soruşturma açtı.
Savcılıklar Türk Ceza Kanunu'nun 237'nci maddesindeki 'Fiyatları etkileme suçu' kapsamında resen soruşturma sürdürüyor.
TCK'nın ilgili maddesinde, "İşçi ücretlerinin veya besin veya malların değerlerinin artıp eksilmesi sonucunu doğurabilecek bir şekilde ve bu maksatla yalan haber veya havadis yayan veya sair hileli yollara başvuran kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis ve adlî para cezası verilir" ifadeleri yer alıyor.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, depremlerden sonra ceza mevzuatı ve cezai yaptırımlar konusunda bir hazırlık içerisinde olduklarına dikkat çekmişti. Bakanlığın deprem ve salgın dönemlerinde ürün fiyatı ve kirada fahiş artış yapanlara 2 seneden 5 seneye kadar hapis cezası öngören yasa üzerinde çalıştığına vurgu yapılmıştı.
İstanbul'da deprem göçü: Megakenti terk edenlerin sayısı 20 yılın zirvesinde!
Tapusu olanlar dikkat! Geriye dönük ödenen bu toplu paraları aman kaçırmayın!