Kira

Fahiş kira artışlarına ceza! Ev sahipleri ve emlakçılar aman dikkat!

6 Şubat depremlerinden sonra göç alan Mersin’deki fahiş kira artışını tespit eden TİP’li avukatların dava açtığı 9 sanığın 3 seneye kadar hapsi istendi. İşte ayrıntılar... 

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 6 Şubat 2023 depremlerinde on binlerce kişi yaşamını yitirdi. Resmi olmayan rakamlara göre yaklaşık 3 milyon insan göç etmek zorunda kaldı. 

Depremlerde hasar görmeyen kentlerde yaşanan yoğun göç sonrasında emlak fiyatları katlandı. Emlak fiyatlarının en çok arttığı kentlerden biri de, büyük yıkımın yaşandığı Hatay ve Adana’ya yakın konumda yer alan Mersin oldu. 

Sözcü Gazetesi'nden Can Bursalı'nın haberine göre; 6 Şubat Kahramanmaraş merkezleri depremlerden yaklaşık 1 ay sonra Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) avukatların gerçekleştirdiği araştırmada, 7 örnek belirlendi. Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusu yapıldı. 

TİP’li avukatların araştırmasında, depremin hemen ardından kiralık konut fiyatlarında ortalama yüzde 50 fiyat yükselişi olduğu belirlendi. Suç duyurusu, 13 ay sonra iddianame haline geldi. 

Savcılığın 11 Mart tarihinde hazırladığı iddianamede, 9 şüpheli tespit edildi. İddianamede, şüphelilerin kira bedellerini depremin hemen ardından fahiş şekilde artırmasının ‘fiyatları etkileme suçu’ kapsamında olduğu belirtildi. 

Şüpheliler hakkında 3 yıla kadar hapis cezası talebiyle dava açıldı. İlk duruşma 2 Mayıs tarihinde Mersin 13. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Son zamanlarda ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan tartışmalarda da sular durulmuyor. Binlerce ev sahibi yüzde 25 zam sınırı sebebiyle evlerinin gerçek kira bedellerini alamadıklarına dikkat çekiyor. Kiracılar ise yüzde 25 zam sınırına uymayarak fahiş zam uygulayan ev sahiplerinden şikayetçi oluyor. Konut piyasasında yaşanan bu sorunlara hem ev sahipleri hem kiracılar çözüm bekliyor. 

Bunların yanı sıra Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Elazığ Milletvekili Gürsel Erol da hem Elazığ’da deprem sebebiyle yapılan konut sayısını hem konut ihtiyacı olup olmadığını hem de değerinden 8-9 kat fazla bir ücretle kiralanmış olan konutlarla ilgili önemli soruları Meclis gündemine taşıdı. 

Erol, konuya ilişkin "6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde Elazığ hem ekonomik hem de psikolojik olarak ciddi yaralar aldı. Binlerce yapı ağır hasar aldı ve oturulamaz duruma gelmiştir. Bu da şehir genelinde konut kiralarının artmasına sebep oldu" açıklamasında bulundu. 

Konut kredisi faizlerinde son durum! İşte 1 milyon TL'nin banka banka hesaplama tablosu 1 Mayıs 2024!

BDDK açıkladı! Temassız ödemelerde şifresiz işlem limitine güncelleme geliyor...

Boğaz'daki Recaizade Ekrem Bey Yalısı'nda kaçak tadilat: Hem Anıtlar Kurulu'na hem Boğaziçi İmar'a şikayet edildi!