21 / 05 / 2024

Boğaz'daki Recaizade Ekrem Bey Yalısı'nda kaçak tadilat: Hem Anıtlar Kurulu'na hem Boğaziçi İmar'a şikayet edildi!

Boğaz'daki Recaizade Ekrem Bey Yalısı'nda kaçak tadilat: Hem Anıtlar Kurulu'na hem Boğaziçi İmar'a şikayet edildi!

İstanbul’un en güzel yalılarından olan Recaizade Ekrem Bey Yalısı’nda yapılan kaçak tadilat için şikayetler yapıldı. Ancak henüz yetkililer tarafından bir adım atılmadı. Vatandaşlar durumdan rahatsız olduklarını belirtti.



İstanbul’un en güzel yalılarından olan Recaizade Ekrem Bey Yalısı’nda yapılan kaçak tadilat gündeme geldi. Vatandaşları çileden çıkaran kaçak tadilat sebebiyle, normal şartlarda çivi bile çakılması yasak olan yalının etrafı hafriyat alanına döndü. 

MedyaRadar’dan Ercan Öztürk’ün haberine göre; ilk önce Recaizade Ekrem Bey Yalısı’nın çevresi brandalarla çevrildi ve kapatıldı. Tarihi eser konumundaki yalının bakır çatısı ve ahşap pencerelerinin söküldüğü görüldü. 

Boğaz daki Recaizade Ekrem Bey Yalısı nda kaçak tadilat: Hem Anıtlar Kurulu na hem Boğaziçi İmar a şikayet edildi!

İnşaat alanına demir paletli iş makineleri getildi. Ayrıca, vatandaşların dinlenmek, nefes almak için kullandığı park alanı da bu inşaatın kurbanı oldu. 

Recaizade Ekrem Bey Yalısı’nın inşaat alanında 24 saat aralıksız çalışma yapılırken, vatandaş durumu yetkililere ihbar etti. Ancak bu ihbardan bir sonuç alınamadı. 

Mehmet Türkcan, Ali Yeşilyurt ve Ayla Öztürk, 11 2024 tarihinde İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanlığı’na bir dilekçe verdi ve Üsküdar İlçesi Vaniköy Mah. 927. Ada. 31 Parsel Vaniköy Mahallesi sakinleri olarak Üsküdar İlçesi Vaniköy Mah. 927. Ada. 31 Parsel de bulunan 2 Derece tarihi eser Recaizade yalısının yenilenmesi noktasında yapılan çalışmaların hukuka uygun olmadığına, hukuk açısından suç olduğuna dikkat çektiler. 

Söz konusu dilekçede, "Bir an önce durdurulması gerekiyor. Parkımızın bir bölümü istila edilmiş ve elimizden alınmıştır. Yeniden mahalle sakinlerine iade edilmelidir. Recaizade yalısının ikinci derece tarihi olan binanın bitişiği müştemilatı yıkıldı. Tarihi eseri yıkmak suçtur ayrıca bu alana demir paletli iş makinaları sokmak tarihi eser binanın bakır çatısı sökmek ahşap pencereleri sökmek, araziye kaçak bodrum katı atmak ve tarihi eseri ortadan kaldırmak yapılan bunca hukuksuz çalışmanın bir an önce durdurulmasını kurulumuzca alanda yeniden inceleme yapılması, bina inşaatının hukuka aykırı devam ettiği için mühürlenmesi aksi takdirde bina ile ilgili işlem yapmayan tüm yetkililer hakkında savcılığa suç duyurusu yapacağız. Ayrıca bina ve mülk sahipleri hakkında tarihi esere zarar vermekten sebebi şikayetçiyim gereğini arz ederim" ifadelerine yer verildi.

Boğaz daki Recaizade Ekrem Bey Yalısı nda kaçak tadilat: Hem Anıtlar Kurulu na hem Boğaziçi İmar a şikayet edildi!

Aynı dilekçe 12 Mart 2024'te de İBB'ye bağlı Boğaziçi İmar Müdürlüğüne verildi. Ancak, hem Anıtlar Kurulu hem de Boğaziçi İmar, aradan geçen iki aya rağmen bu hukuksuzluğa yanıt vermedi. 

Boğaziçi İmar'ın aynı yöntemle yapılan çok sayıda tadilat karşısında sessiz durması vatandaşların tepkilerine neden oldu. Bir mahalle sahini, "Buraya onlarca iş makinesi getirildi. Normalde çivi çakmak yasak. Sesten uyuyamıyoruz ve park alanımız da gasp edildi. İBB’ye ve Anıtlar Kurulu’na şikayet ettik ancak sonuç alamadık. Boğazda işlenen bir cinayete sessiz kalınıyor" dedi ve neden sessiz kalındığının merak edildiğini söyledi. 

Recaizade Yalısı, 27 Kasım 2021'de Çolakoğlu ailesi tarafından satın alınmıştı. TEB’in de ortaklarından olan Mehmet Çolakğlu ailesinin boğazda altı tane yalısı mevcut. Vaniköy’de bulunan yalı XIX. yüzyılda vakunuvistlik ve takvimhane nazırlığı yapan Recai Efendi tarafından inşa ettirilmiş ve Türk edebiyatında isim yapmış Recaizade Ekrem Bey’in ismiyle ün kazanmıştır. 

Vaniköy Recaizade Ekrem Bey Yalısı Yalı Recai Efendi’nin 1861 yılında ölümünün ardından  Mısırlılar tarafından satın alındı ve sonrasındaki yıllarda yalının yanına Vaniköy Mısırözü ve Glikoz Fabrikası yapıldı. 1989'da fabrika binası yıktırılmış , yalı aslına uygun şekilde restore edildi. Recaizade Ekrem Bey Yalısı bugün Haydar Akın ailesi tarafından kullanılıyor. 

Mayıs 2024 evde bakım maaşı ödemelerini bekleyenler dikkat! 7 bin 609 TL hesaplara hangi tarihte yatırılacak? 

Citibank'tan korkutan dolar yorumu! 'Dolar sat-Lira al' tavsiyesi riskli!

Açlık sınırı asgari ücreti solladı: Açlık sınırı 17 bin 725 TL, yoksulluk sınırı 57 bin 736 TL oldu! 


Geri Dön