Kira

Ev sahipleri için flaş uyarı geldi: Kira uyarlama davası açarsanız kaybedersiniz!

Eyüpoğlu - Işıkgör Avukatlık ve Hukuk Bürosu resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda kira uyarlama davalarına değinerek, çok önemli bir uyarı yaptı. İşte o paylaşım...

Konut sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan gerilimler son sürat sürerken, hem mülk sahipleri hem de kiracılar mağduriyet yaşadıkları konuları sosyal medya hesapları üzerinden sık sık paylaşıyor. 

Konut sahiplerinin elini kolunu bağlayan yüzde 25 zam sınırının bu ay itibarıyla sona ermesinin iki taraf arasındaki davaları daha da artıracağı belirtilirken, düşük kiralardan dert yanan ev sahipleri de kira uyarlama davaları ile ilgili detayları araştırıyor. 

Ev sahibi ve kiracı hakları ile ilgili olarak yaptığı paylaşımlarla dikkat çeken Eyüpoğlu - Işıkgör Avukatlık ve Hukuk Bürosu resmi sosyal medya hesabı https://x.com/eyupogluisikgor üzerinden bu defa da kira uyarlama davalarına değinerek, çok önemli bir uyarı yaptı. 

Eyüpoğlu - Işıkgör Avukatlık ve Hukuk Bürosu paylaşımında "Kira uyarlama davası açarsanız kaybedersiniz" diyerek, şu ifadeleri kullandı: "Türk Borçlar Kanunu (TBK) madde 138, aşırı ifa güçlüğünü konu alır. Bölge adliye mahkemeleri arasında farklı hukuki görüşler bulunsa da, Yargıtay’ın bu konudaki görüşü, TBK madde 138'in kira sözleşmelerine uygulanamayacağı yönündedir. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, TBK madde 344'ün madde 138'e göre daha özel bir düzenleme olması nedeniyle, kira tespit davalarında madde 138 hükmünün uygulanamayacağına; dolayısıyla 5 yılı dolmayan kira sözleşmeleri için uyarlama davasının açılamayacağına hükmetmiştir."


Eyüpoğlu - Işıkgör Avukatlık ve Hukuk Bürosu'nun paylaşımı şu şekilde:


**KİRA UYARLAMA DAVASI AÇARSANIZ KAYBEDERSİNİZ!**

Türk Borçlar Kanunu (TBK) madde 138, aşırı ifa güçlüğünü konu alır. Bölge adliye mahkemeleri arasında farklı hukuki görüşler bulunsa da, Yargıtay’ın bu konudaki görüşü, TBK madde 138'in kira sözleşmelerine uygulanamayacağı yönündedir. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, TBK madde 344'ün madde 138'e göre daha özel bir düzenleme olması nedeniyle, kira tespit davalarında madde 138 hükmünün uygulanamayacağına; dolayısıyla 5 yılı dolmayan kira sözleşmeleri için uyarlama davasının açılamayacağına hükmetmiştir.

TBK 138 in neden kullanılamayacağının akademik gerekçesi uzun uzun anlatmak gerekli. Bir sonraki söyleyişimizde bu maddenin neden uygulanamayacağını detaylı olarak anlatacağız. 

Sonuç olarak bu davayı kaybederseniz karşı vekâlet ücreti de ödeyerek daha çok zarar etmenize sebep olacaktır.

 

Kiralık konut piyasasına yeni 'talep dalgası' geliyor!

Merkez Bankası resmen değiştirdi. Dolarda az kalsın deprem...

Aile Bakanlığı resmen duyurdu! Çocuğu olanlar acil baksın