07 / 09 / 2024

Ev sahipleri kiraları kiracıların statüsüne göre belirliyor!

Ev sahipleri kiraları kiracıların statüsüne göre belirliyor!

Yüzde 25 kira artışı uygulaması ile milyonlarca ev sahibi mağdur oldu. Yeni dönemde bazı ev sahipleri evlerini kiraya vermekten kaçarken, bazıları ise kiraları, kiracılarının statüsüne göre belirlemeye başladı. 



Kiralardkai yüzde 25 uygulaması 1 Temmuz itibariyle sona erdi. Eksi sistem, kiracı ile ev sahipleri arasında gerilimin artmasına neden olurken, binlerce ev sahibi mağdur oldu. 1 Temmuz'dan itibaren kiralarda TÜFE uygulaması ev sahiplerini rahatlattı. 

Yeni kira döneminde kira bedeli, kural olarak on iki aylık TÜFE ortalamalarının üstüne çıkmamak kaydıyla taraflar arasında imzalanmış olan kira sözleşmesinde belirtilen artış oranına göre belirleniyor.

Bir evin emsal kira bedeli ise kiraya verilmiş mülkün emlak vergisi değeri miktarının yüzde 5'ine karşılık gelmeli. Fakat bazı ev sahipleri son zamanlarda kiracıların statüsüne göre kira belirlemeye başladı. Av. Emirhan Şişman konuyla ilgili sosyal medya hesabı X'ten örnekle açıkladı.  

Şişman ev sahiplerin bu sistemine tepki göstererek şu ifadeleri kullandı: ''Kiracının statüsüne ve gelir durumuna göre kira belirlemek istiyor. Kiracısı yarın fabrikatör olsa daha yüksek bedel talep edecek demek ki.'' dedi. İşte Şişman'ın sosyal medya hesabı X'ten yaptığı o paylaşım...

Av. Emirhan Şişman @avemirhansisman
Bir şeyin bedeli alıcısının gelirine göre değil, kendi içerisindeki ölçütler dikkate alınarak belirlenir. Fakat; bizim toplumda bunun aksini yapmaya meyilli bir ahlaksızlık mevcut. 

Kiracının statüsüne ve gelir durumuna göre kira belirlemek istiyor. Kiracısı yarın fabrikatör olsa daha yüksek bedel talep edecek demek ki. 

Evinin ne kadar ettiği önemsiz, amacı karşıdakini haraca bağlamak, üretimden kaçmak. Adının başında da "dr" yazıyor ama zihni çürümüş.

Alıntı
Dr.Fatma Dönmez @Ftmfdnmz

@kiracimagduru adlı kişiye yanıt olarak
Benimde şehir merkezinde uzman öğretmen kiracım 2579 TL ye oturuyor. 2 yıl  önce  verdiği 2362 TL kiranın yükseltilmesi için 5. Yılı dolduğunda mahkemeye gittim .Bu ay sonunda inşallah emsallerine yakın  bir rakam belirlenir.Bu arda uzman öğretmen maaşı 51000 TL .

Mağdur ev sahipleri evlerini kiraya verenleri uyardı: Cesaretli insanlar, 12 yılı hiç duymadın mı?

Yüksek kiralar için devletten arazi tahsisi bekleniyor: Barınma sorunu her sektörü vurdu!

Ev sahipleri ve kiracıları ilgilendiriyor! 10 yıllık kira uzama süresinin dolmasıyla tahliye kararı süreci!

Geri Dön