06 / 09 / 2024

Yüksek kiralar için devletten arazi tahsisi bekleniyor: Barınma sorunu her sektörü vurdu!

Yüksek kiralar için devletten arazi tahsisi bekleniyor: Barınma sorunu her sektörü vurdu!

Tatil beldelerinde yüksek kira bedellerinin etkisiyle turizmde kronik duruma gelen barınma problemi, sektörün çare aradığı krizlerin başında yer alıyor. Turizmciler devlet tahsisi için görüşme trafiğini sürdürüyor. İşte ayrıntılar...



Antalya ve Muğla’da son senelerde katlanarak artan kira bedelleri, turizm işçilerini yıllardır yaşadığı şehirlerden göç etmeye mecbur bıraktı. Yükselen kiralar ve enflasyonun etkisiyle kendisini iyiden iyiye hissettiren barınma sorunu, turizm sektöründe istihdam problemini de ortaya çıkardı. 

Gazete Duvar'dan Ceren Deniz'in haberine göre; Antalya başta olacak şekilde, pek çok  turizm bölgesinde yaşanan bu sorun yüzünden otellerin personel sıkıntısı çektiği biliniyor. Bazı oteller bu sorunun çözülmesi için lojman inşa etse de birçok otelin bu konuda yetersiz kaldığı, personeline barınma imkanı sağlayamadığı belirtiliyor. 

Yüksek kiralar için devletten arazi tahsisi bekleniyor: Barınma sorunu her sektörü vurdu!

Endeksa’nın 2024 verilerine göre Antalya’da 1+1 büyüklükteki konutların ortalama kira bedeli 12 bin 47 TL'yi aşıyor. Asgari ücrete yakın maaşlar alan turizm personelleri için bu kira fiyatları maaşlarının yarısından fazlasına denk geliyor. 

Bir çözüm bulunamazsa bu sorunun turizmin devamlılığını tehlikeye sokacağını öngören turizm sektörü çare bekliyor. 

Çözüm için ortaya atılan tavsiyelerden biri de KYK yurtlarının yaz döneminde turizm personeli için lojman statüsünde kullanılması oldu. Fakat yoğun turizm sezonu 3 ay değil 7 ay olduğu için bu öneri kısmi bir çözüm şeklinde belirtiliyor. 

Daha kalıcı bir çözüm olarak çalışanların maaşlarının ekonomik zorluklarla başa çıkacak oranda artırılması öneriliyor. 

Kimi otellerde maaş iyileştirmelerine gidilirken, kimilerinde yüksek maliyet engeli bulunuyor. 

 Bir diğer öneri de turizm çalışanlarının barınma sorununun turizmciler eliyle ya da devletin arazi tahsisi sayesinde çözülmesi. Bazı büyük tesisler kadroları ölçeğinde lojman inşasına giderken, küçük ölçekli işletmeler bunu gerçekleştiremedi. 

Turizm birlikleri turizm personellerinin konaklama ihtiyacına toplu bir çözüm için Ankara’da görüşme trafiğini sürdürüyor. Bu görüşmelerde tüm turizm merkezlerine sektör çalışanları için kullanılması amacıyla devletten birer arazi tahsisi talep ediliyor.

Yüksek kiralar için devletten arazi tahsisi bekleniyor: Barınma sorunu her sektörü vurdu!

DİSK'e bağlı Dev Turizm-İş Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu binlerce turizm çalışanın bütçelerine uygun barınma imkanı bulamama, konut sahiplerinin tahliye girişimleri gibi sebeplerle turizm bölgelerini terk edip yurt dışında iş arar hale geldiklerini zorunda kaldığına dikkat çekti. 

Mustafa Yahyaoğlu, konuya ilişkin "Yüksek kira fiyatları nedeniyle çok sayıda turizm işçisinin yaşama ve barınma sorunlarını çözemediklerini belirten Yahyaoğlu, sorunu şöyle özetledi: "Özellikle Antalya'da kiralar turizm emekçilerinin maaşlarıyla yarışıyor. Kemer, Belek, Alanya, Manavgat gibi tatil beldelerinde üzerine çıkıyor. Turizm işletmelerindeki lojman koşulları yetersiz. 5 yıldızlı otelin, birinci sınıf tatil köyünün ortamı ile orada çalışan işçinin yaşamı arasında uçurum var. Mecburi göç nedeniyle sektörde kalifiye eleman sıkıntısı yaşanıyor. Kalifiye eleman bulamıyorsanız 5 yıldızlı otele uygun hizmet üretemezsiniz. Hızlı bir biçimde barınma sorunu çözülmezse kalifiye personel konusunda yaşanan sorunlar artacak ve önümüzdeki yıllarda çalışan bulmakta sıkıntı yaşanacak" açıklamasında bulundu. 

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu, bu soruna çözüm olarak kamudan arazi tahsisi konusunu gündeme taşıdı. 

Antalya’da kiraların ve gayrimenkul fiyatlarının hızla artması sebebiyle personel konaklatma maliyetlerinin çok yükseldiğine vurgu yapan Kaan Kavaloğlu, turizm sektörünün bu konuda devletten arazi tahsisine ihtiyacı olduğunu belirtti. 

Atıl duran EXPO alanının turizm personellerinin konaklama merkezine dönüştürülmesini  tavsiye eden Kavaloğlu, "EXPO alanından Belek’teki ve Kundu’daki otellere insanları rahatça taşıyabiliriz. Antalya'nın merkezine de raylı sistem tramvayla bağlanıyor. Alanya, Manavgat ve Kemer'deki otellerde çalışan personel için de benzer nitelikte yerler bulunabilir. Turizm merkezlerine yakın lokasyonlarda personel köyleri oluşturulabilir. Antalya’da 4 personel köyü ile turizm istihdamının barınma sorunu çözülür" şeklinde konuştu. 

Avrupa ülkeleri Airbnb'ye yasak getirme hazırlığında!

Lüks konut fiyatları düşüyor! Bodrum Türkbükü’ndeki villanın fiyatı tam 45 milyon TL indirildi!

Gayrimenkulde cari açık ihtimali artıyor!


Geri Dön