06 / 09 / 2024

Avrupa ülkeleri Airbnb'ye yasak getirme hazırlığında!

Avrupa ülkeleri Airbnb'ye yasak getirme hazırlığında!

Avrupa genelinde turizmin artışıyla beraber kısa süreli kiralama platformları, özellikle Airbnb, büyük şehirlerde konut piyasalarını etkilerken, Avrupa ülkeleri ve şehirleri de Airbnb gibi kısa dönem kiralama hizmetlerine yasak getirme hazırlığına başladı.



Avrupa’da turizmin hızla artmasıyla beraber kısa dönemli kiralama platformları, özellikle Airbnb, büyük kentlerde konut piyasasında bazı önemli etkiler yaratmaya başladı. 


NEDEN YASAK GETİRİLİYOR?

Haber Global’den Şifa Kaymak imzalı habere göre Airbnb ve benzeri kısa süreli kiralama platformları, yerel ekonomiye katkılar verse de konut fiyatlarının artmasına yerel halkın konut bulmakta zorlanmasına ve bazı kentlerin aşırı turizm yükü altında kalmasına sebep oluyor. Bu sebeple de pek çok Avrupa şehri, Airbnb’yi düzenlemek ya da tamamen yasaklamak için bazı adımlar atıyor. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre söz konusu bu yasakların temel amacı, konut krizini hafifletmek, yerel halkı korumak ve turizmin olumsuz etkilerini minimize etmek.

İşte yasak getirmeye hazırlanan o ülkeler: 


Fransa


Fransa, Airbnb’nin en büyük pazarlarından biri olarak belirtiliyor fakat Paris gibi kentlerde, konut fiyatlarının artışı ve kiralık konut bulma zorlukları nedeniyle yerel halk yaşanan bu durumdan olumsuz olarak etkileniyor. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre  Fransa’da özellikle başkent Paris’te yerel yönetimler, kısa dönemli kiralamalara karşı bazı sıkı önlemler alıyor. Konu ile ilgili olarak bir örnek vermek gerekirse, Paris’te konut sahiplerinin mülklerini kısa süreli kiraya vermesi için belirli bir izin alması gerekiyor ve yıllık kiralama süresi 120 günle sınırlı.

Avrupa ülkeleri Airbnb ye yasak getirme hazırlığında!

Hollanda


Amsterdam, Airbnb’ye karşı en sert tedbirler alan kentler arasında yer alıyor. Verilen bilgilere göre kentteki mülk sahiplerinin kısa dönemli kiralama yapabileceği maksimum süre 30 gün şeklinde belirlenmiş durumda. Ayrıca, bazı mahallelerde Airbnb’ye de tamamen yasak getirildi. Hollanda hükümeti, kısa süreli kiralamaların konut krizine etkisi sebebiyle bu tür platformlara yönelik daha geniş çaplı yasakları değerlendirmeye aldı.

İspanya

İspanya’nın turistik bölgelerinde, özellikle de Barselona’da Airbnb’ye karşı büyük bir tepki olduğu belirtiliyor. Şehir yönetimi, kısa süreli kiralamaları düzenlemek için bir dizi kısıtlama getirdi. Paylaşılan bilgilere göre lisans almadan kısa süreli kiralama yapmak yasaklandı ve söz konusu bu yasağa uymayanlara ağır para cezaları veriliyor. Madrid ve Palma de Mallorca gibi diğer İspanyol kentleri de benzer önlemler üzerinde çalışıyor.

Almanya


Almanya’da Berlin, Airbnb gibi platformlar üzerinde en ciddi düzenlemeleri getiren kentler arasında yer alıyori. Berlin'de konut sahiplerinin konutlarını kısa süreli olarak kiraya vermesi sıkı kurallara bağlı. Kiralama yapabilmek için belediyeden izin almak gerekiyor ve söz konusu bu izin verilmeden yapılan kiralamalar da yüksek cezalarla karşı karşıya kalıyor.

İtalya


İtalya’da, özellikle Roma ve Venedik gibi turistik kentlerde Airbnb’nin yerel halk üzerindeki etkileri masaya yatırılıyor. Venedik, turizm baskısını hafifletmek amacıyla Airbnb’yi kısıtlamayı hedefleyen yasalar hazırlarken, Venedik’in tarihi dokusunu korumak için  kısa süreli kiralamalara yönelik katı sınırlamalar getirilmesi bekleniyor.

Belçika

Paylaşılan bilgilere göre Belçika'da Avrupa'nın en turistik şehirlerinden Brugge da kısa zamanlı konaklama ayarlama platformu "Airbnb"nin yeni tesisler açmasını yasaklamayı planlıyor.

Macaristan

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'nin turistik Terezvaros semti, gayrimenkul fiyatlarını yükselttiği gerekçesiyle günlük kiralık konaklama uygulamalarını yasaklamak için halk oylamasına gitmişti. Söz konusu bu oylamanın sonucu 10 gün sonra belli olacak.

 

Lüks konut fiyatları düşüyor! Bodrum Türkbükü’ndeki villanın fiyatı tam 45 milyon TL indirildi!

Gayrimenkulde cari açık ihtimali artıyor!

OVP enflasyon hedefleri tutarsa kiralar 2024, 2025 ve 2026’da ne kadar artacak? 


Geri Dön