22 / 12 / 2024

Ev sahipleri ödeyecek: Değerli konut vergisi yanlış uygulanıyor! Kaldırılmalı ya da uygulanabilir duruma getirilmeli...

Ev sahipleri ödeyecek: Değerli konut vergisi yanlış uygulanıyor! Kaldırılmalı ya da uygulanabilir duruma getirilmeli...

Değeri 9 milyon 967 bin TL'yi geçen konutlar için bu yıl ödenecek değerli konut vergisinde geri sayım başladı. Peki değerli konut vergisi nasıl uygulanmalı? Hangi yanlışlıklar var?



Değerli konut vergisi ile ilgili detaylar milyonlarca ev sahibi tarafından merakla araştırılıyor. Bu vergiye, 5 Aralık 2019 tarihli torba kanunda Emlak Vergisi Kanunu’nun içerisine yerleştirilerek yer verildi.

Bu kapsamda, Emlak Vergisi Kanunu’nun 42. maddesi uyarınca, Türkiye sınırları içinde yer alan mesken nitelikli taşınmazlardan Emlak Vergisi Kanunu’nun Vergi Değeri (29’uncu madde) maddesine göre belirlenen bina vergi değeri 12 milyon 880 bin lirayı (2023'te 9 milyon 967 bin TL) aşanlar Değerli Konut Vergisi’ne tabi oldu. 

Ev sahipleri ödeyecek: Değerli konut vergisi yanlış uygulanıyor! Kaldırılmalı ya da uygulanabilir duruma getirilmeli...

Ekonomimcom köşe yazarı Nevzat Saygılıoğlu, bugünkü köşesinde değerli konut vergisini kaleme aldı. Saygılıoğlu, "Birden çok evi olan ve değeri belli tutarı geçen konutlar için 2021 yılından başlayarak her sene Değerli Konut Vergisi (DKV) beyannamesi verilmesi zorunluluğu getirildi. Beyanname her sene Şubat ayının 20’sine kadar verilecek ve vergisi de Şubat ve Ağustos aylarında iki eşit taksit halinde ödeniyor" ifadelerini kullandı. 

2023 değerleriyle yaklaşık 10 milyon TL'nin üzerindeki konut üzerinden bu verginin alınması gerektiğini aktaran Nevzat Saygılıoğlu, konut fiyatlarına bakıldığında, bugün biraz vasatın üstü bir konutun fiyatının en az 10 milyon TL'den başladığının altını çizdi. 

"İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bodrum başta olmak üzere, bazı yerleşim yerleri var ki oralarda konut fiyatları artık “dolar” üzerinden konuşuluyor. Hatta Bodrum’da da “Bodrum Lirası” deniyor ki, geçtiğimiz sene 1 Bodrum Lirası 20 lira civarında ifade ediliyordu. Yani 1 dolara yakın bedel idi, herhalde şimdilerde 30 TL seviyesine oturmuştur" diye konuşan Saygılıoğlu, İstanbul’da oturulabilecek bir semtte veya denize yakın ya da manzaralı yerde ev fiyatlarının 3-5 milyon dolar üzerinden yani 100 milyon TL ve üzerinden pazarlandığını söyledi. 

Ev sahipleri ödeyecek: Değerli konut vergisi yanlış uygulanıyor! Kaldırılmalı ya da uygulanabilir duruma getirilmeli...

Nevzat Saygılıoğlu, Türkiye’de taşınmaz konut sayısının 30 milyon civarında olduğunu dile getirdi ve "Yani özellikle müteahhit kesimi ve belli çevreler tersini pompalasa da ülkede çok ciddi konut stoku bulunuyor. Bu taşınmazların en az onda birinin değeri 10 milyon TL'den fazla" açıklamasında bulundu. 

Bu vergiden 2024'te Maliye Bakanlığının beklediği gelirin yalnızca 115 milyon 181 bin TL olduğunu aktaran Saygılıoğlu, "2024'te  8 trilyon 335 milyar 576 milyon TL vergi geliri tahsil hedefi olduğuna bu vergiden beklenen gelirin payı 100 binde 1 gibi bir rakam. Kaldı ki yasal düzenlemeye göre; Emlak vergisi gelirleri doğrudan belediyelere bırakıldığı durumda, DKV gelirinin tamamının merkezi hükümete yani Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bırakılmış halde. Üstelik bu vergi gelirleri üzerinden herhangi bir kesinti de uygulanmıyor ve tümü bütçeye gelir yazılıyor" ifadelerine yer verdi. 

Saygılıoğlu, değerli konut vergisinin düzenlemesindeki yanlışlığın oldukça net bir şekilde ortada olduğuna dikkat çekti ve bu şekilde bir vergi alınacaksa, özellikle de değerli olanından alınacaksa 2024 yılı için 115 milyon TL gelir elde etmenin ne kadar doğru olduuğunu sordu. 

Saygılıoğlu, yazısını "Sonuç olarak ya bu vergiyi kaldırmak ya da uygulanabilir hale getirmek lazım" diyerek tamamladı. 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Ödenmeyen konut sitesi ve apartman aidatı borcundan kim sorumlu?

Antalya yabancı yatırımcıya 747 konut satışıyla lider!

Kendi imzaladığı tahliye taahhüdüne itiraz eden kiracı ceza alsın önerisi! 


 


Geri Dön