Ev sahipleri ve kiracılar dikkat: Artık o ceza ödenmeyecek! Arabulucu eziyeti bitti!
Anayasa Mahkemesi’nin kararına göre davayı kazanan tüketici, işçi, kiracı ve konut sahibi ‘arabuluculuk görüşmesine katılmadı’ diye 50 bin TL'yi geçen mali yüklerle cezalandırılamayacak. İşte ayrıntılar...
Anayasa Mahkemesi (AYM) kira uyuşmazlıkları, işçi alacakları, tüketici davaları ve ticari konularda karşı tarafa dava açılabilmesi amacıyla, önce arabulucuya başvurma zorunluluğunu fiilen kaldırdı.
Söz konusu karara göre; haklı olduğunu mahkemede ispatlayanlar, sırf ‘arabulucu görüşmesine katılmadı’ diye 50 bin TL'yi geçen rakamlardaki mahkeme masrafı ile avukatlık ücretini artık ödemek zorunda olmayacaklar.
Sözcü Gazetesi'nden Erdoğan Süzer'in haberine göre; AYM, tarafları arabulucu görüşmesine zorlayan, görüşmeye katılmayan haklı tarafı cezalandıran kanun hükmünü Anayasa’ya aykırı gördü.
Kararla Arabuluculuk Kanunu’nda yer alan "İlk toplantıya katılmayan taraf davada kısmen ya da tamamen haklı çıksa dahi yargılama giderinin tamamından sorumlu olur. Ayrıca bu taraf lehine vekalet ücretine hükmedilmez" ifadesi kaldırıldı.
Aykırılık sebebinde "Yargılamada tamamen haklı çıkan, diğer bir deyişle aslında tümüyle haksız bir sürece maruz kaldığı yargılamanın sonucunda, ilk toplantıya katılmayan tarafın yargılama giderlerinden tamamıyla sorumlu tutulması ve vekalet ücretinin tamamından yoksun kılmasının kişilere aşırı bir külfet yüklediği, orantısız bir sınırlamaya sebep olduğu sonucuna ulaşıllmıştır" ifadeleri kullanıldı.
Mahkemenin söz konusu kararı, 9 ay sonra yürürlüğe alınacak.
Karar milyonlarca tüketici, kiracı ve konut sahibi ile özellikle işten atılan işçiler açısından kritik öneme sahip.
Hakkını mahkemede aramak isteyen içiler mevcut düzenleme sebebiyle zorunlu şekilde arabulucuya gitmek zorunda kalıyor, bu da işverenlere işçi üzerinde baskı kurma fırsatına neden oluyordu.
Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar yüzde 25 zam sınırı sebebiyle katlanmıştı. Geçtiğimiz senenin Eylül ayında, ev sahibi ile kiracı anlaşmazlıkları için zorunlu arabuluculuk uygulaması başlatıldı. Bu kapsamda anlaşmazlık yaşayan tarafların mahkemeden önce arabulucuya gitmesi zorunlu tutuldu.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, geçtiğimiz Aralık ayında yaptığı bir açıklamasında 1 Eylül'den itibaren uygulamaya konulan kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk sistemine 76 bin 780 başvuru olduğunu, bunlardan 32 bin 98'inin anlaşmayla sonuçlandığını bildirdi.
Konut satışları aylık yüzde 12,2 arttı: Yüksek fiyatlara rağmen satışlar neden artıyor?