Kira

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kira zamları artık nasıl hesaplanacak?

Kiracılıkta Türkiye’de yeni dönem başlayacak ve bu yeni dönem ile yapılan planlama ile kira sözleşmeleri değişeceği kaydedildi. Kira zammı hesaplamalarında da ev sahipleri değişikliğe gidecekler.

Türkiye’de son yollarda kiracılık sorunu yaşanıyor. Bu sorun yüksek enflasyon ile katmerli bir hale geldi. Ev sahipleri yüksek zamlar talep edince yüzde 25 zam sınırlaması getirildi. 2 yıl devam eden bu uygulama ile ev sahipleri ciddi tutarlarda zarar ettiler. Şimdi zam sınırı kaldırıldı ama kiracılık sisteminde köklü değişiklik hazırlıkları yapılmaktadır.

KİRA SÖZLEŞMELERİNE YENİ AYAR GELİYOR!

Kira sözleşmeleri ile ilgili olarak köklü bir değişiklik yapılıyor. usakgundem.com'da yer alan içeriğe göre, yasal düzenleme yapıldığında kira sözleşmeleri E-Devlet sistemi üzerinden yapılacak ve kayıt altına alınarak daha resmi bir hale gelecekler. E-Devlet’e taşınacak olan kira sözleşmelerinin faydaları olabileceği gibi ev sahipleri ve kiracılar açısından zararlı sonuçları da olabilecek.

EV SAHİPLERİ VERGİDEN KAÇAMAYACAKLAR

E-Devlet sisteminde kira sözleşmeleri yapılmaya başlandıktan sonra ev sahiplerinden kira geliri beyannamesi vermeleri istenmeyecek. Gelir İdaresi Başkanlığı ev sahibinin ne kadar kira geliri elde ettiğini direkt olarak görebilecek. Bu şekilde ev sahibinin ödemesi gereken kira gelir vergisi de hesaplanabilecek ve direkt olarak borç olarak tebligat gönderilecek. Bu şekilde ev sahibinin bu vergiyi ödememe gibi bir seçeneği kalmayacağı kaydedildi. 

 

KİRA ZAMMI SİSTEMİNE DOLAYLI DEĞİŞİKLİK

Kira zammının hesaplama modelinde yasal bir değişiklik yapılmayacak. Ev sahipleri yine son 12 ayın TÜFE oranı kadar kiraya üst sınırdan zam yapabilecekler. Fakat, ev sahipleri kira gelir vergisi ödeyecekleri için bunu kira fiyatlarına yansıtmak isteyecekler. Bundan dolayı kira zam hesaplamalarına bir de bu verginin eklenmesi gündeme gelecek. Evini yeni bir kiracıya kiraya verenler bunu hesaplayıp kira fiyatını belirleyecekler. Eski kiracılardan ise ikna edebilirlerse ev sahipleri ekstra kira isteyerek vergi yükünü kira gelirine yansıtacaklar.

Hem ev sahipleri hem de kiracılar açısında dijitale taşınacak olan kira sözleşmeleri çoğu anlaşmazlığı direkt olarak bitirebilecek. Depozito iade sorunu gibi problemler ortadan böylece kalmış olacak.

Kiracılar için Alice Harikalar Diyarı’nda dönemi bitti

Hem ev sahibi hem de kiracı enflasyonla baş başa bırakıldı! Diken üzerindeyiz...

Mağdur ev sahibi 'Hangi evrak kiracıyı en hızlı tahliye ettirir' diye sordu, bakın ne yanıtlar geldi!

Evini geri isteyen mağdur ev sahibi yetkililere seslendi: Kira kanunu değişsin!