Ev sahipleri ve kiracılara son dakika uyarısı! DASK ve konut sigortası poliçelerinde bunlara dikkat!
Türkiye'de 11 ilde büyük yıkıma neden olan Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından DASK ve konut sigortası detayları sık sık araştırılıyor. Uzmanlar iki sigorta türü arasındaki farkları ile ilgili bilgileri paylaştı ve uyarılarda bulundu. Açıklamada, sigortalıların yaralarını sarma süreçlerine destek olunması için çalışmaların ve ödemelerin hızla yapılmaya devam edildiği belirtildi
Doğal Afet Sigortaları Kurumu'nda (DASK), Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerden sonra bugüne kadar 4 milyar 520 milyon lira hasar ödemesi yaptı. Açıklamada, sigortalıların yaralarını sarma süreçlerine destek olunması için çalışmaların ve ödemelerin hızla yapılmaya devam edildiği belirtildi.
Süreç devam ederken, beklenen Marmara depremi de yeniden gündeme oturdu. Bu süreçte, en çok DASK’ın hangi durumlarda geçerli olup, olmayacağı ile konut sigortası ve DASK arasındaki farklar merak edilmeye başlandı.
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Avukat Selen Karataş, DASK'ın deprem ve depremden ortaya çıkan yangın, infilak, yer kayması ve tsunami risklerine karşı depremin sebep olduğu maddi zararı sigorta bedeline kadar devlet güvencesiyle teminat altına alan yaptırılması zorunlu olan bir sigorta çeşidi olduğunun altını çizdi.
Ev sahipleri ve kiracılara son dakika uyarısı! DASK ve konut sigortası poliçelerinde bunlara dikkat!
Gazete Vatan'dan Yasin Arslan'ın haberine göre; Avukat Selen Karataş, vatandaşların DASK ile konut sigortasını karıştırdığının altını çizdi.
"Konut sigortası, konut ve konut içindeki eşyaları; su baskını, hırsızlık, sel, yangın ve deprem gibi birçok riske karşı koruyan geniş kapsamlı sigorta türüdür" diye konuşan Selen Karataş, DASK’ın 2023 yılı itibarıyla azami teminat tutarının 640 bin TL olduğunu ifade etti.
Açıklamasında "Teminat kapsamını genişletmek ve yükseltmek isteyenlerin yaptırması gereken sigorta türü ise konut sigortasıdır" ifadelerine yer veren Selen Karataş, konutun değerinin zorunlu deprem sigortası ile belirlenen sigorta bedeli tutarının üzerinde olması durumunda, bu tutarı aşan kısım için, zorunlu deprem sigortasının yapılmış olması şartıyla, ihtiyari konut sigortası yaptırılabileceğini aktardı.
Depremde hasar bedelinin fazla olması ve zorunlu deprem sigortasının teminat tutarını geçmesi durumunda, eğer konut sigortası da yapılmışsa hasar bedelinin konut sigortası kapsamına alındığına vurgu yapan Karataş, açıklamasında "DASK'ta üst teminat limiti bulunuyor ama konut sigortalarında ise herhangi limit yoktur. Bu durumda zorunlu deprem sigortasını ve konut sigortasını birbirini tamamlayan iki poliçe türü olarak değerlendirebiliriz" ifadelerine yer verdi.
EKSİK PRİM ÖDEYENLER BUNA DİKKAT
Avukat Selen Karataş, kimi zaman DASK poliçelerinde konutun metrekaresinin olduğundan daha düşük gösterildiğine dikkat çekti ve "Mağduriyet yaşanmaması için gerçeğe aykırı olarak belirtilmiş metrekare poliçede zeyil işlemi gerçekleştirilerek düzeltilmelidir" diye konuştu.
Selen Karataş, Zorunlu Deprem Sigortası Genel Şartları C.2 maddesi uyarınca; olası bir depremde konutun hasar alması ya da yıkılması halinde metrekarenin gerçeğe aykırı beyan edildiği depremden sonra belirlendiğinde, tazminatın; alınan prim ile alınması gereken prim arasındaki orana göre ödeneceğini belirtti.
Konut sigortası poliçesinde konutun sigorta bedelinin belirtileceğine ve primlerin bu bedel üzerinden ödeneceğine vurgu yapan Karataş, açıklamasında "Konutun güncel değeri yükselse de, herhangi bir doğal afette konutun hasar görmesi halinde; sigorta şirketi sadece poliçede ifade edilen bedeli ödeyecek ve eksik sigorta durumu oluşacaktır. Konutun değerlenmesi, poliçede yazan bedelinin yükselmesi halinde poliçede zeyil işlemi gerçekleştirilmeli ve teminat limiti prim farkı ödeyerek konutun güncel değerine yükseltilmeli veya sigorta yaptırılırken poliçeye enflasyona karşı koruma klozu ekletebilirsiniz" ifadelerine yer verdi.
Kiracıların da DASK yaptırıp yaptırmayacağı ile ilgili sorularla da sık sık karşılaştığını aktaran Karataş, kiracıların kendi adına Zorunlu Deprem Sigortası yaptıramayacağının altını çizerek "Kiracı sigorta ettiren sıfatıyla mülk sahibi adına zorunlu deprem sigortası yaptırabilir. Bu durumda sigortalı mülk sahibi, sigorta ettiren ise kiracıdır" açıklamasında bulundu.
Kiracının mülk sahibi adına sigorta ettiren sıfatıyla zorunlu deprem sigortasını yaptırması halinde de depremde konutun hasar görmesi ya da yıkılması durumunda hasar tazminat bedelinin tapudaki malike ödeneceğini söyledi.
Hasar görmüş binaların ağır hasarlı, orta hasarlı ve hafif hasarlı olmak üzere toplamda üç şekilde sınıflandırıldığının altını çizen Karataş, DASK'ın ağır hasarlı binalar için yapılamayacağını fakat ağır hasarlı binaların yıkılıp yeniden inşa edilmesi halinde yapılabileceğini dile getirdi.
"Orta hasarlı binaların sigortalanabilmesi için; onarılması, güçlendirilmesi ve bu durumun belgelendirilip sunulması gerekmektedir" uyarısında bulunan Avukat Selen Karataş, bir binada kolon kesilmesi gibi durumlarda; DASK’ın sözleşmeyi feshedebileceğine dikkat çekti.
Kolonun kesilmesinde kastı, bilgisi olmayan sigortalıya hasar tazminatının DASK tarfaından ödeneceğini vurgulayan Karataş, "Daha sonra DASK kasıtlı kolon kesen kişi/kişilere karşı rücu ederek ödediği hasar tazminatını talep edebilir" diyerek açıklamasını sonlandırdı.
İskenderun Devlet Hastanesi’nin A Blok’una 11 yıl önce depreme dayanıksız raporu verilmiş!
Harvard mezunu profesör İstanbul depremini açıkladı: Büyük İstanbul depremi ne zaman olacak?