Ev sahiplerinde 'vergi' paniği başladı!
Kira gelirlerinin doğru tespitine yönelik çalışmalarına hız kesmeden devam eden Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 2 milyon konutun kira geliri potansiyeline sahip olduğu tespit edildi. Peki bu 2 milyon konut nasıl tespit edildi?
Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kira gelirlerinin doğru tespitleri için kiracılardan bilgiler toplanmaya başlandı. NTV'den Göker Bilgiç imzalı habere göre kiracılar 1 Mart 2024 tarihinden itibaren "Dijital Vergi Dairesi"nden bildirim formlarını doldurabilecek. Böylelikle beyan edilmiş olan kira gelirleri, kiracıların bildirmiş olduğu rakamlarla karşılaştırılabilecek. Böylelikle beyan edilmiş olan kira gelirleri, kiracıların bildirmiş olduğu rakamlarla karşılaştırılacak. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre bu çerçevede ilk etapta toplamda 5 bin konut sahibinin geçmiş döneme yönelik beyanname verdiği belirtildi.
2 MİLYON KONUT NASIL TESPİT EDİLDİ?
Son zamanlarda sık sık gündeme gelen kira gelirlerinin doğru beyan edilmesini sağlamak amacıyla gayrimenkul sahiplerinin kira gelirleri masaya yatırıldı. Kira geliri elde edebilme potansiyeline sahip olan yaklaşık olarak 4,5 milyon konut analiz edildi. Söz konusu bu analiz sürecinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü verileri ve Türkiye İstatistik Kurumu istatistiklerinden faydalanıldı. Ayrıca verilen bilgiye göre kira denetim çalışmalarında ilk kez TÜİK istatistiklerinden yararlanıldı.
Gayrimenkuller ile mal sahiplerinin adresleri tek tek karşılaştırıldı ve söz konusu adreslerde tutarlılık olanlar kapsam dışına çıkarıldı. Akabinde ise konutta oturanlar ile mal sahiplerinin akrabalık ilişkileri masaya yatırıldı. Anne-baba, çocuk ve kardeşlerin oturmuş oldukları konutlar kapsam dışına alındı.
Yıllık gelir vergi beyannamesi vermiş olan konutların da çıkarılması sonucunda da yaklaşık olarak 2 milyon konutun kira geliri potansiyeline sahip olduğu kaydedildi.
"KAYNANA VERGİSİ"NE DİKKAT!
Yapılan bu denetimlere takılmış olan konutların bir bölümü akrabalar tarafından kullanılıyor. Emsal kira bedellerinin uygulanmaması hala, amca, dayı, yeğen, teyze gibi akrabalık ilişkilerini kapsamıyor.
Eğer ayrıca tapusu gelin adına olan evde kaynana oturuyorsa gelir vergisine tabi tutulacak. Eğer söz konusu konutta gelinin kendi annesi oturuyorsa vergi ödemeyecek. Bu durum damatlar için de geçerli olmuş olacak.
MALİYE, KİRACILARA GİDİYOR
Yapılan çalışmalar sonucunda tespit edilmiş olan gayrimenkullere gidilerek ve kiralık olanlar tespit ediliyor. Yapılan bu denetimler dahilinde de kiracılardan kira sözleşmesi ve ödeme yöntemi gibi bilgiler isteniyor.
Ayrıca diğer bir yandan kiracılar da artık bildirim formu doldurabilecek. Böylelikle konut sahiplerinin kira bedellerini düşük göstermesi de engellenmiş olacak. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın "Dijital Vergi Dairesi"nin kiracılara getirmiş olduğu bildirim formu doldurma imkanı uygulaması da 1 Mart 2024 tarihinde başlayacak. Söz konusu bu çalışma kapsamında kiracının bildirmiş olduğu rakamlar karşılaştırılacak.
BEYANNAME DÖNEMİ 1 NİSAN TARİHİNDE BİTECEK
2023 yılı için kira gelirleri için beyanname dönemi 1 Mart tarihinde başlayacak ve 1 Nisan 2024 tarihine kadar devam edecek. Ayrıca tahakkuk edilen gelir vergisinin yarısı Mart'ta diğer yarısı da Temmuz'da 2 eşit taksit olarak ödenecek.
Borsada kar hesabı nasıl yapılır? Her para artışı kar mıdır?
İnşaat şirketleri tek tek iflas ediyor! Sırbistan'da bir Türk inşaat şirketi daha battı!