16 / 07 / 2024

Ev sahiplerine kira zammı önerisi: Piyasa koşullarına göre yapılmalı!

Ev sahiplerine kira zammı önerisi: Piyasa koşullarına göre yapılmalı!

1 Temmuz 2024'te yüzde 25 zam sınırlamasının kaldırılmasıyla fahiş kiralar yeniden gündem oldu. Emlak uzmanı, ev sahiplerine kira zammı önerisinde bulundu. İşte ayrıntılar...


Döviz ve altında al-sat kolaylığı!


Kira bedellerinde yaşanan fahiş yükselişlerin ardından Haziran 2022'de konut kiralarına yüzde 25 zam sınırı getirilmişti. Söz konusu uygulama 1 Temmuz 2024 itibarıyla kaldırıldı. Ancak kira zamları yeniden gündem oldu. 

Kiracıları korumayı hedefleyen yasaya göre kira fiyatları 12 aylık ortalama enflasyon oranı dikkate alınarak belirleniyor. Yüzde 25 zam sınırının kaldırılmasıyla, kiralara yüzde 100 zam uygulayan ev sahipleri oldu. 

Sonsöz'den Kardelen Uçak'ın haberine göre; Emlakçı İlyas Doğu, fahiş kira artışına giden konut sahiplerine piyasa koşullarına göre hareket etmelerini önerdi ve iki tarafın da ortak noktada buluşması gerektiğine dikkat çekti. 

Ev sahiplerine kira zammı önerisi: Piyasa koşullarına göre yapılmalı!

ŞEFFAF BİR GEÇİŞ MODELİ UYGULANMALI 

Emlakçı İlyas Doğu, yüzde 25 zammının kalkmasının denge ekonomisi açısından iyi olduğunu belirtti fakat burada yetkililerin daha şeffaf bir geçiş modeli uygulaması gerektiğinin altını çizdi. 

"Birden serbest piyasa şartları geçerli oldu. Kiracı ve konut sahibi eğer anlaşmak istiyorsa ortak bir noktaya varmalı. Bugünkü koşullar için en uygun oranda anlaşma sağlanmalı" diye konuşan İlyas Doğu, bunun makul bir seviye olması gerektiğini söyledi.

Ev sahiplerine kira zammı önerisi: Piyasa koşullarına göre yapılmalı!

EV SAHİBİ DE KİRACI DA ORTAK RAKAMI BULMALI

Emlakçı İlyas Doğu, fahiş kira zamlarının önüne geçilebilmesine ilişkin de açıklamalarda bulundu ve "Eğer konut sahipleri fahiş kira artışı talep ediyorsa piyasa şartlarını dikkate almaya davet ediyorum. İnsanların ne zorluklar geçirdiği göz önünde bulundurulmalı. Her iki tarafın da karşılıklı olarak ortak bir noktada buluşması lazım. Değilse anlaşmazlıklar doğar ve konut sahibi ile kiracı sorunları içinden çıkılmaz bir duruma gelir" ifadelerini kullandı. 

Doğu, her iki tarafında ortak bir fiyatta anlaşmasının kendi yararlarına olacağını düşündüğünü dile getirdi. 

Gittikçe artan kiraların durdurulamaz olacağına vurgu yapan Doğu, konuya ilişkin açıklamasını şu ifadeleri kullanarak tamamladı: 

"Kira yükselişlerinde alınması gereken en önemli konu vicdan mekanizması olduğunu düşünüyorum. Her vatandaş bir gün kendisinin de kiracı olacağını aklında tutmalı. Depremleri ne de çabuk unuttuk. Onlarca evi olan insanlar bir anda evsiz barksız kaldı ve bir çadır almak için ne emekler sarfetti. Burada şu konuyu iyi analiz etmek gerekiyor. Her şeyi devletten beklemeyin. Kanunlar niye var? İnsanlar kurallara dikkat etsin diye. Enflasyon oranında makul kira zamları her iki taraf için de uygun olandır."

Emekli maaş farkları ne zaman yatacak Temmuz 2024? 14 günlük memur emeklisi enflasyon farkı ne zaman yatırılacak?

'Arsadan ev’ projelerine talep katlandı: Ruhsatsız satışlara dikkat, mağdur olmayın! 

Kayseri'de 6 milyonluk konutun kira getirisi 25 bin iken, İstanbul'da 4.5 milyon TL'lik konutun kira getirisi 30 bin TL


Geri Dön