28 / 04 / 2024

Ev satacaklar, kiralık ev arayanlar bu habere dikkat! İlanlar tek tek kalkıyor!

Ev satacaklar, kiralık ev arayanlar bu habere dikkat! İlanlar tek tek kalkıyor!

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile sosyal medya başta olmak üzere, internet portalları üzerinden yapılacak taşınır, taşınmaz ile mal ve hizmetlerin alışı, satışı veya kiralanması işlemleri artık Gelir İdaresi Başkanlığına aylık olarak iletilecek.



Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından duyurulan yeni düzenleme ile birlikte internette emlak ilanlarında yeni bir dönem başladı. Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile sosyal medya başta olmak üzere, internet portalları üzerinden yapılacak taşınır, taşınmaz ile mal ve hizmetlerin alışı, satışı veya kiralanması işlemleri artık Gelir İdaresi Başkanlığına aylık olarak iletilecek.

Bununla beraber emlak piyasalarını manipüle etmek suretiyle konut fiyatlarını yükselten fırsatçılara engel olunması planlanıyor.

Ev satacaklar, kiralık ev arayanlar bu habere dikkat! İlanlar tek tek kalkıyor!

Yapılacak uygulamayı bir örnekle açıklamak icap ederse, bir gayrimenkulü 6 milyon liraya internet üzerinden sattınız, ancak vergi ve harçların çok çıkması sebebiyle gayrimenkulün fiyatını 3 milyon lira olarak gösterdiniz. İlana koyduğunuz internet sitesi, satışın 5 milyondan olduğunu Gelir İdaresine bildirmekle yükümlü olacak. Aynı şekilde tapu da bu satışın 2 milyon lira olarak tescil edildiğini Gelir İdaresine bildirecek.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) da aradaki fark kadarınca alıcı ve satıcıya harç matrah farkı çıkaracak ve Vergi Ziyaı Cezası ile tahsilini yapacak. Satıcı açısından ise 5 senelik süreyi doldurup doldurmadığına bakarak ona da ayrıyeten matrah farkı ve vergi kaybı cezası kesebilecek. Yine aynı şekilde bu satışa aracılık eden emlakçı varsa ve faturasını da kesmemiş ise ona da para ceza kesilecek.


Geri Dön