Emlak Terimleri

Ev satarken tapu masrafı kime aittir?

Gayrimenkul alım satım işlemleri gerçekleştirilirken çeşitli masraflar ortaya çıkmaktadır. Peki, ev satarken tapu masrafı kime aittir? İşte konu hakkında tüm merak edilenler... Tapu Müdürlüğü’ne yatırılması gereken harçların ödemesi, alıcı ve satıcının ait oranda katılımı ile gerçekleştiriliyor

Konut, iş yeri, arsa veya arazi gibi taşınmazların ticari işlemleri için tapu kayıtlarında çeşitli masraflar ortaya çıkıyor. Tapu Müdürlüğü’ne yatırılması gereken harçların ödemesi, alıcı ve satıcının ait oranda katılımı ile gerçekleştiriliyor. 
 
Tapu devir işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için bazı belgelerinde temin edilmesi gerekiyor. Tüm evrakların tamamlanması ve prosedürlere uygun olması halinde tapu devir işlemi kolay bir şekilde yapılabiliyor.

Konut alım- satımlarında devlet tarafından belirlenen tapu masraflarının bu aşamada ödenmesi gerekiyor. Ödeme sonrası alınan makbuz ile satış işlemi gerçekleştirilebiliyor. Peki, ev satarken tapu masrafı kime aittir?

Kanuna göre; ev satarken tapu masraflarından alıcı ve satıcı eşit bir şekilde sorumlu oluyorlar. Ancak tarafların arasında yapılan anlaşmaya göre iki taraftan birisi de ödemeyi yapmayı kabul edebiliyor. 

Evin satış işlemi tapu dairelerinde gerçekleştiriliyor. Burada evi satın alan ile ev sahibi arasında tapu devri gerçekleştiriliyor. Bu noktada alıcıdan ve satıcıdan %2’şer olmak üzere toplamda %4 oranında harç kesiliyor. Ayrıca bu bedele ek olarak döner sermaye ücreti de tahsil ediliyor. 

Tapu için gerekli belgeler nelerdir?

Alım- satım işlemi gerçekleştirilecek olan gayrimenkuller için gerçek kişiler ve tüzel kişilerden farklı belgeler talep ediliyor. Her iki satış tekniğinde; satış işlemini başka bir kişi yapacak ise noterden alınmış vekaletnamenin olması gerekiyor. Diğer belgeler ise şu şekildedir;

Tapu Belgesi
Nüfus Cüzdanı aslı ve fotokopisi, alıcı ve satıcıdan
Güncel fotoğraf (6×4) alıcıdan 2, satıcıdan 1 adet
Temsile ilişkin belge, kimlik aslı ve fotokopisi ile fotoğraf
Dask sigorta poliçesi
Belediyeden alınan rayiç değer belgesi
Belediyeden alınan vergi borcu yoktur yazısı

Tüm bu belgelerin temini ile tapu devir işlemleri yapılabiliyor.

Miras intikali tapu ücreti 2022 ne kadar?

Kat mülkiyet tapulu ev alınır mı?

Miras kalan ev için tapu harcı ödenir mi?

Ev alırken tapu masrafları ne kadar tutuyor? Tapu masrafı 2022 hesaplaması!

Tapu iptal davası nasıl ve nerede açılır?

Tapu kadastro ada parsel sorgulama nasıl yapılır?

E devletten tapu randevusu nasıl alınır?