22 / 11 / 2024
fuzul

Ev satın alırken hangi mimari kriterler önemli?

Ev satın alırken hangi mimari kriterler önemli?

Konut satın alırken, dikkat edilecek hususları artık herkes biliyor. Peki, ev satın alırken hangi mimari kriterlere dikkat etmek gerekiyor? Mimar Ahmet Erkurtoğlu, bu kriterleri açıklıyor...




İstanbul Anadolu Yakası'nda 400 kentsel dönüşüm projesine imza atan AE Mimarlık'ın Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Ahmet Erkurtoğlu, konut sahibi olacakların o konutun mimari özelliklerini de gözden kaçırmaması gerektiğine dikkat çekiyor. Ahmet Erkurtoğlu, ev satın alırken dikkat edilmesi gereken 5 mimari unsuru ise şu şekilde sıralıyor: 


Daire alırken dikkat edilecek ilk konu, brüt alanın net alana oranıdır. Örneğin 100 metrekarelik bir daire alındığında, dairenin net alanı 50-60 metrekare değil, yaklaşık 80-85 metrekare olmalıdır. Dolayısıyla konut alıcısı kullanmadığı alanın değil, kullandığı alanın bedelini ödemiş olur. Depreme dayanıklılık konusunda ise seçtiğiniz konutun deprem yönetmeliğine uygun olarak inşa edilip edilemediğini kontrol etmeniz, bina ve zemin etüdünü uzmanlardan faydalanarak yaptırmanız gerekir. 


Döşeme veya sıva altında kolon tesisat borularının kalitesi ve bağlantılarının iyi yapılması, mutfak ve banyolarda tesisatın iyi şekilde çalışıp çalışmadığı kontrol edilmeli, çamaşır, bulaşık vb. makinalar için tesisat bağlantıları, sıcak su tesisatının olup olmaması, havalandırma ve ışık kontrolü, donatılarda (lavabo, küvet vb) çatlama, kırılma ve su sızdırma gibi unsurlara dikkat edilmeli. Elektrik sisteminin özeliklerini öğrenerek; sıva altı kabloların kaliteli ve TSE belgeli olması, priz, anahtar ve aydınlatma elemanlarının yeterliliği, uygun konumlandırılması ve ayrı sigortalardan çalışıp çalışmadığının kontrolü yapılmalı. Kapı ve pencerelerin mekanizmaları eksiksiz ve düzgün çalışmalı, ısı ve ses yalıtımı uzman firmalarca yapılmış olmalı. Ev gün ışığından ne kadar faydalanabilirse, o kadar değerli ve yaşanabilirdir. 


Ayrıca pencerelerin dışarıdan kolay temizlenebilir olması da önemli. Binanın dış girişi de seçimi etkileyecek unsurlardan biridir. Girişte hava olaylarından korunmak için rüzgarlık veya saçak bulunması; binanın gece yarısı güvenli bir şekilde girebileceğiniz şekilde aydınlatılıyor olması, yabancıların girişini caydıracak düzeneklerin bulunması güvenliği yüksek seviyeye çıkarır. 


Su ve ısı yalıtımı iyi yapılmış duvar, tavan ve döşemelerde küflenme, çatlama, kabarma, dökülme olmaz. Balkon ve teraslarda suyun rahatlıkla uzaklaşabilmesi, döşemelerin kolay temizlenebilir olması da göz ardı edilmemeli. 



Yeni Mesaj


Geri Dön