28 / 08 / 2024

Ev ve ofis tasarımındaki püf noktalar!

Ev ve ofis tasarımındaki püf noktalar!

Çalışabileceğiniz bir alan, oturacağınız bir koltuk, yeterli depolama ünitesi, gerekli elektronik donanım ve ışık, ev-ofîsinizin temel ihtiyaçları arasında yer alıyor. Evdeki ofisin konumunun da çok iyi ayarlanması gerekiyo



■ Çalışabileceğiniz bir alan, oturacağınız bir koltuk, yeterli depolama ünitesi, gerekli elektronik donanım ve ışık, ev-ofîsinizin temel ihtiyaçları arasında yer alıyor. Evdeki ofisin konumunun da çok iyi ayarlanması gerekiyor.
■ öncelikle çalışma bölümünüzün evin diğer bölümlerinden soyutlanmasını sağlayın. Böylece o zaman diliminde sadece işinize konsantre olabilirsiniz.
■ Eğer iş için misafir kabul etmeniz gerekiyorsa, gelenlerin evin tamamında bir tur atmadan çalışma mekânınıza ulaşmalarını sağlamalısınız. Bu alan sadece' iş amaçlı kullanılıyorsa ev rahatlığına yakın, sirkülasyonuna uzak olmalı.
■ Çalışma alanınzı ferah tutmak ve yer kazanmak için duvarlarda çeşitli raf sistemlerine yer verebilir ve, aksesuvarlarınızı düzen içinde tutabilirsiniz
■ Dikkatli planlama, mükemmel ve fonksiyonel bir çalışma ilanı yaratırken en fazla ihtiyacımız olan şeydir. Çalışma odanızda hangi renkleri îullanmanız gerektiği konusunu kendi çalışma koşullarınıza ve mesleğinize göre iyi iüşünün. Sarı uyarıcı ve aıerji veren bir renktir, yüksek konsantrasyon sağlar röylece uzun saatler çalışabilirsiniz. Mavi ise odaklanmayı sağlar ve hayal gücünü tetikler. Pastel renklerin çorunun sakinleştirici etkisi
rdır. Turuncu ve pembe gibi canlı ve parlak renkler enerji, yaratıcılık ve dışa dönüklüğü simgeler. Psikolojik olarak kisi olmasa da beyaz ve tonlarını fazla mobilya kullanımı durumunda tercih edilebilir.
■ Çalışma köşelerinin en büyük sorunlarından biri 'ıvır zıvır'lardır. Bu durumda yine sizin yaptığınız iş ve çalışma şekliniz önem kazanıyor. Önemli dokümanlarınızı dolap içinde saklayabilir, geri kalan malzemeler için klasör ve saklama kutuları edinebilirsiniz.
■ Depolama üniteleri her şeyi düzenli tutmanızı sağlamanın yanı sıra bir köşede ya da masa altında görüntü kirliliği yaratmadan muhafaza etmeyi de mümkün kılar. Konsollar da dolaplara iyi birer alternatif olabilir. Üstelik tekerlekli konsollarla ağır olan kitapları yerlerinden oynatmanız daha kolaydır. Büyük klasör ve kitaplar için ayarlanabilir raflar kullanabilirniz. İş sırasında sürekli elinizin altında bulunması gereken malzemeler için eğer yeri uygunsa çekmecen" bölmeler kullanılabilir.
■ Çalışma zemininizi sade ve düzenli tutmaya özen gösterin. Çalışma masası seçerken önce alanınızın hacmini, sonra rahatlığınızı ve son olarak diğer mobilyalarınıza uygunluğunu düşünün.
■ Modüler sistemleri mi tercih edersiniz, yoksa tek parça mobilyaları mı Her iki tarafı da çekmeceli olan masalarda eşyalarınızı koyabileceğiniz fazla alanlar kazanırsınız.

ÇALIŞIRKEN BUNLARA DİKKAT EDİN
Teknolojinin hızlı gelişimi sayesinde artık işler ev-ofislerden yürütülüyor. Evde konforlu bir çalışma alanı yaratabilmek için fonksiyonel detayların mekânınızın en büyük kurtarıcısı olduğunu unutmayın "
■ Oturma yeri, masa, klavye, ekran ve mouse'un yüksekliği çalışana uygun olmalıdır. Monitör, kişinin tam karşısında ve kol uzunluğu mesafesinde yer almalıdır.
■ Klavye ve mouse'un aynı hizada olmasına dikkat edilmelidir. Mouse kullanılırken çok sıkmadan hafif dokunmayla kullanılmalıdır.
■ El bileğinin nötral (düz, 0 derecede tutulması) pozisyonda olması, el bileğinde sinir sıkışması riskini azaltır. Normalde klavyeler 6 derece eğimlidir. Bu eğimin aşağı doğru indirilmesi ile el bileğinin nötral pozisyonda çalışması mümkün olmaktadır.
■ Uzun süre oturulmamalıdır. Çünkü oturma omurga üzerine fazla baskı olmasına neden olur. Aynca, bacak ve ayaklar için de sakıncalıdır. Kan dolaşımı zorlaştığından uyuşma başlar.
Habertürk

 


Geri Dön