29 / 04 / 2024

Ev yapma maliyeti ortalama 5 milyon TL!

Ev yapma maliyeti ortalama 5 milyon TL!

Kredi faizlerinin yüzde 40’ı aşması, konut fiyatlarının artması ve deprem endişesi, ev sahibi olmak isteyenleri konuttan arsa yatırımına yöneltti. Arsasını alan da ev yapmaya başladı. 



Arsa talebinin deprem sonrası yüzde 60 artış gösterdiğini ifade eden Yeşilvadi Arsa Genel Koordinatörü Nurgül Orhan Uysal, en fazla ilginin Trakya, Beypazarı, Çanakkale ve Balıkesir'de görüldüğünü söyledi.

Kredi faizlerinin yükselmesi, konut fiyatlarının artması ve deprem endişesi, ev sahibi olmak isteyenleri konuttan arsa yatırımına yöneltti. İstanbul’da bugün sıfır bir konut fiyatı 8-10 milyon liradan başlarken, arsadan konut sahipliğinde maliyetin yaklaşık yarı yarıya olduğu belirtiliyor.

Arsa konusunda 25 senedir faaliyet gösteren Yeşilvadi Arsa & Gayrimenkulün 2’nci kuşak temsilcileri iki kız kardeş Nurgül Orhan Uysal ve Aslı Orhan Demiral, arsanın, günümüzün en değerli yatırım aracı olduğuna dikkat çekti. Dünya Gazetesi'nden Hamide Hangül'ün haberine göre, gayrimenkulde yatırımcının yeniden gözdesi arsadaki son gelişmeleri konuştu.

Ev yapma maliyeti ortalama 5 milyon TL!

EV YAPMANIN MALİYETİ 5 MİLYON TL

İstanbul’a yakın bir yerde konutluk bir arsa bedelinin en az 2-2.3 milyon lira olduğuna işaret eden Aslı Orhan Demiral, “100 metrekare bir ev yapacaksa bir o kadar da ev maliyeti söz konusu. Toplamda ise ortalama 5 milyon liraya bir ev sahibi oluyor. Bugün sıfır bir konutu 5 milyon liraya almak neredeyse imkansız” diye konuştu. Arsa yatırımında kar geri dönüşü için en az 3 sene beklemesi gerektiğini söyleyen Demiral, süre uzadıkça getirinin de artış gösterdiğine işaret etti.

BEYPAZARI YOĞUN İLGİ GÖREN YERLER

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra arsa talebinin ciddi artış gösterdiğini ifade eden Nurgül Orhan Uysal, satışların cirosal bazda yüzde 100, adetsel bazda yüzde 60 yükseldiğini söyledi. En yoğun talebin Trakya, Çanakkale, Balıkesir,  Ankara  Beypazarı bölgesinde yaşandığına dikkati çeken Uysal, “Deprem riskine karşı alt yapısının sağlam olması, arsa piyasasının oluşması ve müstakil tapu üretim yerleri olmasından dolayı ilgi yüksek. Biz de Yeşilvadi olarak Çerkezköy, Tekirdağ tarafından başlayıp, Kırklareli, Çanakkale, Çorlu, Balıkesir, şimdi de Beypazarı’nda satış gerçekleştiriyoruz” dedi.

Ev yapma maliyeti ortalama 5 milyon TL!

BABAESKİ'DE 120 PARSEL PROJE 3 AYDA SATILDI

Talebin yoğun olduğu yerlerden Kırklareli Babaeski’de 120 parselden oluşan bir proje yaptıklarını ifade eden Uysal, tamamının 3 ayda satıldığına dikkati çekerek “Şu anda tapu teslimlerine başladık.

O gün ilk alanlar 600-700 bin liraya aldı, bugün o parsel nereden baksanız 2 milyon Türk Lirası. Bugün 2,5-3 katı bir değerde” diye konuştu. Firma olarak 25 senede 20 milyon metrekareyi geçen, 41 bin bağımsız parselle, yaklaşık 2 bin 900 futbol sahası büyüklüğünde arsa satışı gerçekleştirdiklerini ifade eden Aslı Orhan Demiral ise, “Süreçleri tamamlanmamış hiç bir yerde yokuz.

Bütün ilgili birimlerden görüş alınmış, onaylanmış arsa satışı yapıyoruz” dedi. Arsanın günümüzde en değerli yatırım aracı olduğunu söyleyen Demiral, sözlerini şöyle sürdürdü: “2015 senesinde girdik Kırklareli’ne, 20 bin peşinatla, 30 ay vadeli, 60-70 bin TL'ye yer satıyordu. Şu anda tamamı peşin 1 milyon liraya yer yok. Örneğin 250-400 metrekare arasında bir yer, şu anda Kırklareli’nde 1 milyon liradan başlıyor. Deprem sonrası Ankara Beypazarı da yoğun ilgi gördü. Şu anda Beypazarı’nda en uygun arsamız 700 bin liradan başlıyor” dedi.

YATIRIMCI İYİ ARAŞTIRSIN

Birikimlerini arsada değerlendirmek isteyenlerin, alım yapmadan önce iyi araştırması gerektiğini vurgulayan Demiral, mağduriyet yaşanmaması için şu önerilerde bulundu: “Kesinlikle resmi kurumlardan sorgulayıp alsınlar. Örneğin Çatalca’dan alacaksa, Çatalca Belediyesi’ni arayıp, yeri sorgulasın. Çünkü DSİ’den Karayollarına kadar 12 kurumdan görüş alınıp onaylanması gerekiyor. Böyle aldığında hiçbir sorun yok.”

FİYAT ARTTI, ORTA GELİRLİ ARSAYA YÖNELDİ

Konutta erişimin yükselen fiyat ve faiz oranlarıyla zorlaştıkça orta gelir grubunun da arsaya yöneldiğine dikkati çeken Nurgül Orhan Uysal, kendilerinin de arsada taksit yaptığını ve vadelerin de 18 ayı bulduğunu belirterek, “Beyaz yakadan, mavi yakaya kadar bir çok kişiyle çalışıyoruz. Toprak yatırımı özellikle pandemiden sonra bambaşka bir algı oluşturdu” bilgisini verdi.

Kiralık ev krizi için 7 çözüm önerisi: Boş eve vergi, kiraya üst sınır gelmeli! 

Asgari ücret ve memur maaşı için kulis bilgisi geldi! Yeni zamlı maaşlarda son dakika! Rakamlar ortaya çıktı! 


Geri Dön