28 / 04 / 2024

Kiralık ev krizi için 7 çözüm önerisi: Boş eve vergi, kiraya üst sınır gelmeli! 

Kiralık ev krizi için 7 çözüm önerisi: Boş eve vergi, kiraya üst sınır gelmeli! 

Kadıköy Geçinemiyoruz Platformu 2023 Kasım ayı Kiralık Konut Raporu'nda, kiralık evlerle ilgili çarpıcı detaylar paylaşıldı ve derinleşen kira krizine ilişkin çözüm önerileri de açıklandı. İşte ayrıntılar...



Kadıköy Geçinemiyoruz Platformu tarafından, 30 Kasım 2023 tarihinde internet sitelerinde bulunan kiralık ilanları temel alarak hazırlanan Kadıköy 2023 Kasım ayı Kiralık Konut Raporu'nun sonuçları açıkladı. 

Kiralık konut fiyatlarında kriz gün geçtikçe derinleşiyor. Kadıköy Geçinemiyoruz Platformu 2023 Kasım ayı Kiralık Konut Raporu'nda da çarpıcı detaylara yer verildi. 

Kiralık ev krizi için 7 çözüm önerisi: Boş eve vergi, kiraya üst sınır gelmeli! 

ASGARİ ÜCRETTEN DAHA DÜŞÜK FİYATLI 6 KİRALIK EV VAR

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; Platformun hazırladığı raporda yer alan tespitler şu şekilde: 

1. Kasım 2022 ile kıyaslandığında kiralık konut sayısı yüzde 83 artış oranıyla 982’den bin 803’e çıktı. Toplam kiralık konut sayısı artarken, fiyat artışlarından kaynaklı 20 bin TL ve altı ilan sayısında ise yüzde 46 düşüş kaydedildi. 

2. Asgari ücretin altında fiyatları 8 bin 500 lira ile 10 bin lira arasında toplam 6 adet kiralık ev ilanı bulunuyor. Bu 6 kiralık ev ilanından 3’ü niteliksiz 1 artı 0 (Stüdyo) dairelerden meydana gelirken, 2 tanesi ise kentsel dönüşüm sorunları ile boğuşan Fikirtepe’de yer alıyor. 

Mevcut bu 6 ilanın hiçbiri sağlıklı ve güvenli konutlar değil. İlanlardan bir tanesi ise yaşamaya elverişsizlik konusunda diğerlerinden daha farklı durumda. Öyle ki bodrum katta, penceresiz olan ilan 'havalandırmalı' 'Göz kamaştırıcı 35 metrekare genişliğinde' ifadeleriyle 9 bin liraya kiralanıyor. 

3. Geçen senenin aynı ayı ile karşılaştırıldığında, 1 senelik süreçte ilan sayısı yükselirken, 12-15 bin TL arasındaki ilan sayısı 151’den 22’ye düştü. 20-30 bin TL arasındaki ilan sayısı ise 221’den 628’e çıkarken, bu fiyat aralığında büyük bir yığılma kaydedildi. 

4. Yaşanılan krizin sonucu olarak barınma hakkı tehlikeye giriyor. Bu krizle başa çıkmak için, krizi yaratan güncel sorun kaynakları ile mücadele edecek kısa vadeli tedbirlerin ve  krizin kaynağından çözümü için de orta vadeli önlemlerin alınması gerekiyor. 

Kiralık ev krizi için 7 çözüm önerisi: Boş eve vergi, kiraya üst sınır gelmeli! 

BOŞ KONUTLARA VERGİ 

Kadıköy Geçinemiyoruz Platformu 2023 Kasım ayı Kiralık Konut Raporu'nda çözüm önerilerine de yer verildi. İşte o öneriler: 

1. Yaşadığımız evler içerisinde barındığımız, temel insan hakkıdır. Evler bazılarını zengin eden yatırım aracı değildir. Bu anlayıştan acilen vazgeçilmesi gerekiyor.

2. Kuruluş amacı yoksulların, düşük gelirlilerin konut ihtiyacını karşılamak olan TOKİ, özellikle şehrin merkezindeki kamu arazilerinin ranta açılmasıyla ve kentsel dönüşüm projeleriyle kazanılan yeni alanların da büyük inşaat şirketleriyle beraber yapılan projelerle lüks konut üretmesinin aracı durumuna geldi. Kamu yeniden sosyal konut üreticisi haline gelmeli, konut kooperatiflerine destek verilmeli. Kiraya yönelik sosyal konut üretiminin, aynı zamanda ihtiyaca yönelik yapılması gerekiyor. 

3. Boş evler, sebepleri ile belirlenmeli ve vergileri artırılarak başta yatırım amaçlı boşta duranlar olacak şekilde kiralık konutun arzının artması için değerlendirilmesi gerekiyor. 

4. Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı olan yurtların toplam kapasitesi 780 bin olarak belirlendi. Üniversite öğrencilerinin yurt ihtiyacı kamu tarafından parasız ve nitelikli olarak karşılanmalı ve kiralık konut talebi azaltılmalı. 

Kiralık ev krizi için 7 çözüm önerisi: Boş eve vergi, kiraya üst sınır gelmeli! 

KİRAYA ÜST SINIR GELMELİ

5. Gerekli hukuksal düzenlemeler acilen yapılmalı ve kiralık evlere üst sınır getirilmeli. 

6. Tehliyelerin önünü açan 10 yıllık kiracı yasası ve 5 senelik kiracılar için açılan kira tespit davalarını da içeren Borçlar Kanunu’nda bu maddeler kiracılar lehine iptal edilmeli. 

7. Asgari ücret insanca yaşamaya yeterli bir geçim ücreti şeklinde ele alınmalı. 

Ev sahiplerine kara haber: Kiracınızı bu şekilde evden çıkaramazsınız! Cezası var!

Asgari ücret ve memur maaşı için kulis bilgisi geldi! Yeni zamlı maaşlarda son dakika! Rakamlar ortaya çıktı! 

Yunan adalarına 7 günlük vize Bodrum'da 2 bin TL olan lahmacun fiyatlarını tarihe karıştır mı? 


Geri Dön