Eva Gayrimenkul markalı konut projelerini mercek altına aldı!
EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık A.Ş., hazırladığı "Markalı Konut Piyasası Pazar Araştırma Raporu"nda 2007-2012 yılları arasını baz alarak konut yatırımını diğer yatırım araçlarıyla kıyaslayarak mercek altına aldı.
Araştırmaya göre markalı konutlara yapılan yatırım son beş yılda altından sonra
en çok kazandıran yatırım aracı olarak öne çıkıyor.
EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık A.Ş., 2007-2012 yılları arasında yapmış olduğu gayrimenkul değerleme çalışmalarını son beş yıllık değişimde örneklemeler modeliyle raporlayarak diğer yatırım araçlarının getirisiyle kıyaslamalı olarak "Markalı Konut Piyasası Pazar Araştırma Raporu" altında bir araya getirdi. 2007 yılından bu yana konutta oluşan artış oranlarını dolar, euro, İMKB ve altında yaşanan artış oranlarıyla karşılaştıran, oldukça detaylı bir çalışma sonucunda hazırlanan yaklaşık 500 sayfalık Markalı Konut Piyasası Raporu, son beş yılda gayrimenkulün altından sonra en iyi kazandıran yatırım aracı olduğunu örnekleme modeliyle ortaya koyuyor.
5 yılda 2.5 kat artış
Son beş yıllık dönem itibariyle altının agresif bir çıkış gösterdiğini belirten EVA Gayrimenkul Değerleme yöneticileri, bu dönemde konut fiyatlarının da altındaki yükselişi yakından takip ettiğini, söz konusu aralıkta İstanbul şehir merkezinde bulunan ve üst gelir grubu tarafından tercih edilen Ulus, Bebek, Altunizade, Acıbadem gibi lokasyonlarda yer alan konutların rekor prim yaptığını ifade ediyor.
Raporda, 2007 yılında söz konusu lokasyonlarda ortalama 300 bin TL olan bir konutun değerinin 5 yıllık peridotta 720 bin TL'ye dayandığı belirtiliyor. Uzmanlar, yalnızca enflasyonun baz alınmasıyla konutların 470 bin TL'ye çıkması gerektiğine vurgu yaparak, 250 bin TL'lik fazlalığın ise yatırımın getirisi olduğunun altını çiziyor.
Markalı konut yatırımı daha kazançlı
EVA Gayrimenkul Değerleme’nin hazırladığı rapor, İstanbul'da genel olarak gayrimenkulü altından sonra en yüksek prim yapan yatırım aracı olarak belirlerken, markalı konutlara yapılan yatırımın çok daha yüksek prim yaptığını, getiri bazında ise altına oldukça yaklaştığını ortaya koyuyor. Raporda Batı Ataşehir'de bulunan markalı konutların oluşturduğu örneklemeler, enflasyona karşı değer artışının çok daha keskin olduğunu gözler önüne seriyor. Dolayısıyla markalı konuta yapılmış olan yatırımın net olarak daha yüksek getiriye sahip olduğu raporda ortaya konuluyor.
Raporda son beş yıllık periyot kapsamında doğru proje ve doğru lokasyon tercih edildiğinde İstanbul'da markalı gayrimenkulün enflasyonun dört katına yakın artış kaydettiği, borsanın iki, dolar ve euronun ise yedi katı prim yaptığına vurgu yapılıyor.
İstanbul'un tüm bölgeleri tarandı
EVA Gayrimenkul Değerleme’nin geniş kapsamlı araştırmasında İstanbul'da site tarzı projeler, 'yaşamın başladığı', 'henüz başlamamış ama satışta olan' ve 'ikinci el konutlar' olmak üzere tarandı. Toplam 620 projede 317.583 konutu mercek altına alan rapor, İstanbul'da bölgesel gayrimenkul fiyat artışı farklılıklarını da açığa çıkardı. Buna göre 2011-2012 yılları arasında Avrupa yakasında Basın Ekspres Yolu (Bağcılar, Bahçelievler, Küçükçekmece, Esenler) ile Başakşehir Kayabaşı Bölgesi yüzde 30 üstü artışla en yüksek orana ulaştı. Avrupa yakasında Esenyurt-Beylikdüzü, Halkalı (Küçükçekmece), E-5 Merter havaalanı aksı (Zeytinburnu, Bakırköy, Bahçelievler, Güngören) ile Anadolu yakasında Pendik Kurtköy ve Ümraniye Şerifali'de yer alan gayrimenkuller ise yüzde 20-30 aralığında artış gösterdi.
Rapor, markalı konutların yoğunlaştığı merkezleri de ortaya koyuyor. Buna göre markalı konutların en baskın olduğu ilçeler arasında yüzde 10-20 yoğunluğuyla Bahçeşehir – Ispartakule (Avcılar, Başakşehir), Zekeriyaköy, Ayazağa – Maslak - Darüşşafaka (Şişli, Sarıyer) ile Anadolu yakasında Çekmeköy, Sancaktepe - Sultanbeyli, Tuzla, Ataşehir öne çıkıyor.
Bu ilçeleri yüzde 5-10 yoğunluğuyla Büyükçekmece - Beylikdüzü, Gürpınar, Fulya – Bomonti - Büyükdere Aksı (Beşiktaş, Beyoğlu, Şişli), Kağıthane – Seyrantepe (Kağıthane,GOP, Eyüp) ile Anadolu yakasında Kartal – Maltepe ve Kozyatağı (Kadıköy) takip ediyor.
Rapor geleceğe de ayna tutuyor
"Markalı Konut Piyasası Pazar Araştırma Raporu"nda, İstanbul'un gelişim bölgeleri değerlendirilerek önümüzdeki 15 yıla dönük sentez çalışmasına da yer veriliyor. Bu bağlamda raporda 3'ncü köprü güzergahı, 3'üncü havalimanı alanı, Kanal İstanbul projesi çevresi, mevcut, inşaat halinde ve etüdü devam eden raylı sistem giriş ve çıkış noktaları ve güzergahları ile gelişme gösteren konut alanlarına dikkat çekiliyor.
Bu bağlamda EVA Gayrimenkul Değerleme yöneticileri, önümüzdeki beş yıllık dönemde Ataşehir-Şerifali, Çekmeköy, Kadıköy-Göztepe, Maltepe-Kartal, Kağıthane-Seyrantepe, Eyüp-Kemerburgaz Göktürk, Zekeriyaköy, Beylikdüzü-Esenyurt, Avcılar, Başakşehir, Bahçelievler-Bağcılar, Bayrampaşa, Zeytinburnu-Bakırköy ve Beyoğlu, ikinci beş yıllık dönemde Pendik, Sancaktepe-Samandıra-Sultanbeyli, Çavuşbaşı, Ömerli, Tuzla-Tepeören-Akfırat, Beykoz-Poyrazköy, Hadımköy, Sultangazi, Gaziosmanpaşa-Esenler, Küçükçekmece, Başakşehir-Ispartakule ve Sarıyer, üçüncü beş yıllık dönemde ise Çatalca, Arnavutköy, Büyükçekmece-Silivri Aksı, Riva, Şile ve Ağva'nın gelişim bölgeleri olacağı ve yatırım açısından büyük önem kazanacağının altını çiziyor.