25 / 11 / 2024

Evden çıkmayan kiracı nasıl tahliye edilir?

Evden çıkmayan kiracı nasıl tahliye edilir?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Kiracı 15 yıldır dairemizde oturuyor. Kontrat mayısta yapılmıştı. Ama kiracım ‘çıkmam’ diye inat ediyor. Kiracım, ‘size daire lazımsa, başka bir daire tutun’ diyor.  Bu kiracıyı çıkarmak için nasıl bir yol izlemeliyiz?' sorusunu yanıtladı.




Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Kiracı 15 yıldır dairemizde oturuyor. Kontrat mayısta yapılmıştı. Ben de ‘artık daire bize lazım, dört ay sonra evi boşaltın’ diye süre verdim. Ama kiracım ‘çıkmam’ diye inat ediyor. Bu arada kira bedeli de çevreye göre yüzde 40-50 düşük kaldı. Sanıyorum bu yüzden inat ediyor olabilir.

Biz, daireyi ‘ömür boyu onlar otursun’ diye almadık. Kiracım, ‘size daire lazımsa, başka bir daire tutun’ diyor. Kendi dairemiz varken, niye civardaki daha pahalı daireleri tutmak zorunda kalalım? Bu kiracıyı çıkarmak için nasıl bir yol izlemeliyiz?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Evden çıkmayan kiracı nasıl tahliye edilir?


Kiracı 15 yıldır dairemizde oturuyor. Kontrat mayısta yapılmıştı. Ben de ‘artık daire bize lazım, dört ay sonra evi boşaltın’ diye süre verdim. Ama kiracım ‘çıkmam’ diye inat ediyor. Bu arada kira bedeli de çevreye göre yüzde 40-50 düşük kaldı. Sanıyorum bu yüzden inat ediyor olabilir.

Biz, daireyi ‘ömür boyu onlar otursun’ diye almadık. Kiracım, ‘size daire lazımsa, başka bir daire tutun’ diyor. Kendi dairemiz varken, niye civardaki daha pahalı daireleri tutmak zorunda kalalım? Bu kiracıyı çıkarmak için nasıl bir yol izlemeliyiz? l H.Ç.

***

Doğrusu kiracı-kiralayan ihtilafı bitmez. Çünkü geçim sıkıntısı içinde bulunan kiracı da bir kısım (dikkat edin bir kısım diyorum) mülkünü kiralayan da kendi menfaatini koruma ihtiyacı duyuyor. Bu ihtilaflar özellikle ekonomik sıkıntıların yaşandığı dönemlerde zirve yapıyor. Okuyucumun kiracısı 15 yıldır bu yerde kiracı olarak bulunuyormuş.

Şimdi kiracıların 10 yıllık uzatma dönemi sonunda tahliyesini istemek mümkün. Bunun için herhangi bir gerekçe ileri sürmek de gerekmiyor. Ancak dikkat edilecek çok önemli bir husus var. Farkındaysanız, 10 yıllık uzatma süresinden söz ettim. Yani elde bir yıllık kira sözleşmesi varsa, bu bir yılın sonundan itibaren 10 yılı hesaplayacağız. Dolayısıyla toplam süre 11 yıl olacak.

Şayet kira sözleşmesi ilk yapıldığında iki yıllık yapıldıysa, iki yılın sonundan itibaren 10 yıl hesaplayacağız. Yani olacak toplamda 12 yıl. Bu önemli. Kiracının eve girdiği tarihten itibaren 10 yıl hesaplamayacağız. Kiracıya da üç ay evvelinden haber verdik mi, bu yılların sonuna denk gelen dönem sonu tahliyesini isteyeceğiz. Çıkmadıysa aleyhine tahliye davası açacağız.

Okuyucumun durumu bu. Tabii ki burada kiracının, ‘ihtiyacın varsa, git başka eve çık’ demesi, geçerli bir savunma değil. Zira 10 yıllık uzatma süresinin dolması halinde, bırakalım geçersiz böyle bir savunmayı, başkaca bir savunma dahi dinlenmez. Sadece kiralama süresine bakılır, o kadar.


Geri Dön