Evi erken boşaltan kirayı ödeyecek
Yargıtay'ın verdiği karar kiracıları sıkıntıya sokacak.
Sözleşme bitmeden yer boşaltılırsa, tutulana kadar zararı kiracı ödeyecek. Ayrıca bu sürede oluşacak zarardan da kiracı sorumlu olacak..
Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, kiralanan yeri süresinden önce boşaltan kiracının, kiralananın yeniden kiraya verileceği süre içerisindeki zarardan sorumlu olacağına karar verdi. Bu kararla, kiracılar, sözleşme süresi dolmadan oturdukları yeri boşaltırlarsa, boşalttıkları yer kiralanana kadar ev sahibinin uğradığı zararı karşılamak zorunda kalacak. Ayrıca kiraların elden yatma dönemi 1 Kasım'da bitiyor. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, kiralanan yeri süresinden önce boşaltan kiracının, kiralananın yeniden kiraya verileceği süre içindeki zarardan sorumlu olacağına karar verdi. Kiracılar, sözleşme süresi dolmadan oturdukları yeri boşaltırlarsa, yer kiralanana kadar zararı karşılayacak. Ev sahibi, kiracısının eve girdikten 4 ay sonra evi tahliye ettiğini, sözleşmenin bitmesine 8 ay kala evi tahliye ettiği için 8 aylık kiranın kendisine ödenmesi talebiyle dava açtı. Mahkeme davayı kısmen kabul etti. Davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, kiralanan yeri süresinden önce boşaltan kiracının, kiralananın yeniden kiraya verileceği süre içerisindeki zarardan sorumlu olacağına karar verdi. Yargıtay'ın emsal kararında şu görüşler dile getirildi: "Kira bedeli kiralananın kullanılmasının karşılığı olup, kiralananın süresinden önce boşaltılması halinde kira borcu yerine, sözleşmenin ihlali ile tazminat borcu doğmaktadır. Kiralananın yeniden kiraya verilebileceği süre içerisindeki zarardan sorumludur. Kira ödemeleri ise banka ya da PTT aracı kılınmak suretiyle, para yatırma veya havale, çek veya kredi kartı gibi araçlar kullanılarak yapılan tahsilat ve ödemeler karşılığında dekont ya da hesap bildirim cetveli düzenlendiğinden, bu belgeler de tevsik edici belge kabul edilecek. Bankaların internet şubeleri üzerinden yapılan ödeme ve tahsilatlar da aynı kapsamda olacak.
İŞYERİ kiraları ile konutlarda 500 YTL ve üzerindeki kiralar, yarından itibaren zorunlu olarak bankalar veya posta işletmesi aracılığıyla ödenecek. Maliye'nin 29 Temmuz'da yayımlanan "Gelir Vergisi Genel Tebliği'' çerçevesinde, kira gelirlerinin tahsilinde yarından itibaren yeni bir dönem başlayacak. Yürürlüğe girecek tebliğ uyarınca, konutlarda, her bir konut için aylık 500 YTL ve üzerinde kira geliri elde edenlerin, iş yerlerinde de iş yerini kiraya verenler ile kiracıların, kiraya ilişkin ödemelerinin, banka veya Posta Müdürlüğü (PTT) tarafından düzenlenen belgelerle belgelenmesi (tevsik) zorunlu olacak. Her bir konut için 500 YTL'nin altında kalan aylık kira gelirleri ile mahkeme ve icra yoluyla yapılan konut ve iş yeri kira tahsilatları bu kapsamda değerlendirilmeyecek.
Sabah