27 / 04 / 2024

Evi olan yatırım için yine ev alıyor!

Evi olan yatırım için yine ev alıyor!

GYODER üyesi EVA Gayrimenkul, gayrimenkulde tercih değişikliğini ortaya koymak için 1350 kişiyle mini bir anket gerçekleştirdi. Yapılan ankette, gayrimenkulün 2013 yılında da en gözde yatırım aracı olduğu ortaya çıktı...



1350 kişi ile yapılan anket çarpıcı sonuçlar içeriyor. Konuta yatırım yapanın önceliği lokasyon olurken, sağlamlık ve fiyat daha sonraki öncelikler arasında sıralanıyor.


GYODER üyesi EVA Gayrimenkul, gayrimenkulde tercih değişikliğini ortaya koymak için 1350 kişiyle mini bir anket gerçekleştirdi. Yapılan ankette, gayrimenkulün 2013 yılında da en gözde yatırım aracı olduğu ortaya çıktı.


Oturmak için ev alan az


Ankete katılanların yarısı üst düzey pozisyonlarda görev almakta olup, yüzde 76’sı halihazırda konut sahibi. Katılanların yüzde 60’ı ise son bir sene içinde konut almış veya almayı düşünen kişilerden oluştu. Gayrimenkul satın almayı düşünenlerin yüzde 60’ı bunu yatırım aracı olarak düşünürken yüzde 40’ının oturmak için alacağı belirtildi.


Evi olan yatırım için yine ev alıyor!


İnşaatı yapana bakmıyoruz


Ankette katılımcıların yüzde 69’unun konut sahibi olduğu halde yatırımını yine gayrimenkulden yana kullanacakları da göze çarpıyor. Gayrimenkul yatırımı alternatifini yüzde 9 ile nakitte kalma ve yüzde 5 ile döviz alma tercihi izliyor. Bunları daha az yüzdelerle altın, borsa ve hazine bonosu takip ediyor.  Ankete katılanlara yöneltilen “Gayrimenkul alımlarında kredi kullanmayı mı yoksa peşin ödemeyi mi tercih edersiniz?” sorusunun cevabı yüzde 77 ile “Kredi kullanarak tercih ederim oldu.”


Gayrimenkul alımlarını peşin düşünenlerin oranı ise yüzde 23. Yatırımcıların konut satın alırken en fazla neye dikkat ettiği sorusunun cevabını ilk sıra ile lokasyon tercihi alıyor. Lokasyon yüzde 54 ile ilk tercih olarak yer alırken, bunu yüzde 13 ile sağlam olup olmaması, yüzde 12 ile fiyatı, yüzde 6 ile kimin inşa ettiği , yüzde 6 ile markalı olması, yüzde 5 ile de sosyal tesisi bulunması izliyor.


Alım için ayrılan bütçe 400 bin lira


Ankete katılanların yüzde 32’sinin en fazla ilgi duyduğu fiyat aralığı 250 bin-400 bin lira değerindeki konutlar. Katılımcıların yüzde15 ‘i 150 bin-250 bin lira değerindeki konutlara, yüzde14’ü 400 bin-550 bin lira  değerindeki konutlara, yüzde13’ü 750 bin lira ve üzerindeki konutlara yatırım yapmayı düşünüyor. Önümüzdeki 12 ayda konut kredisi oranları nasıl değişecek diye sorulduğunda ise;  yatırımcıların yüzde 36’sı faizlerin yükseleceğini, yüzde 36’sı aynı kalacağını, yüzde 22’si düşeceğini bekliyor. Yüzde 6’sının ise bu konuda fikri bulunmuyor.


Mobilyalı teslim kampanyası


Dap Yapı Maltepe’de inşa ettiği Dalga Kule’de kalan 15 daireyi mobilyalı teslim edecek yeni bir kampanya başlattı. 20 bin lira peşinatla ve kişiye özel ödeme planıyla satışa sunulan dairelerin geniş sosyal imkanları bulunuyor. Donatılar açılır-kapanır yüzme havuzları, yürüyüş ve koşu parkurları ve çok amaçlı spor sahaları, sauna, Türk hamamı ve masaj odaları olarak sıralanıyor. Vazo Kule projesinde ve Dalga Kule projelerinde de şirket peşin ödemede yüzde 10 indirim, 50 ay vade ve sıfır faiz imkanı tanıyor. Kampanyanın 15 Aralık’a kadar devam edeceği belirtiliyor.


Emlak Dünyası/ Emine Açar- Bugün Gazetesi 



Geri Dön