02 / 05 / 2024

Evimi sattım emlak vergisi ödeyecek miyim?

Evimi sattım emlak vergisi ödeyecek miyim?

Ev alım satım işlemi taraflara bazı vergi mükellefiyetlerini de yükleyebiliyor. Ev satışında bulunanlar ödeyecekleri vergileri merak ediyor. Peki, siz de "Evimi sattım emlak vergisi ödeyecek miyim?" diyorsanız işte yanıtı...



EVİMİ SATTIM EMLAK VERGİSİ ÖDEYECEK MİYİM?

Emlak vergisi mükellefi taşınmazın sahibi oluyor. Evini satanlar, o ev için artık emlak vergisi mükellefi olmuyor. Ancak satışın yapıldığı yıla ait vergi eski malikta oluyor. Dolayısı ile evini satanlar, satışın yapıldığı yıl ve önceki yıllara ait vergi borçlarını ödemek zorunda oluyor.

Evimi sattım emlak vergisi ödeyecek miyim?

2022 EMLAK VERGİSİ NE KADAR?

Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre yeni yılda emlak vergisi yüzde 18,10 oranında artış gösterecek. 

Emlak vergisi büyükşehir olmayan yerlerde arazi ve konutlar için binde bir oranında tahsil edilirken, işyeri ve depo gibi diğer şekillerde kullanılan binalarda binde iki oranında hesaplanıyor. Arsalarda ise vergi binde üç oranı ile tespit ediliyor.

Büyükşehir Şehir Belediyesi sınırları ve mücavir alanları içinde bu oranlar yüzde 100 artışlı olarak hesaplanıyor. Buna göre, arazi ve konutlar için binde iki, işyeri ve depo gibi diğer şekillerde kullanılan binalarda binde dört, arsalarda ise vergi binde altı oranı ile hesaplama yapılıyor.


Geri Dön