05 / 11 / 2024

Evin mantolama sorunu müteahhidi ilgilendirir mi

Evin mantolama sorunu müteahhidi ilgilendirir mi

Müteahhitler yapının ayıplarına karşı beş yıl müddetle sorumludurlar. Binadaki mantolama sorunu da gizli ayıptır ve müteahhidi ilgilendirir...




Banka kredisi ile bir yer satın aldım, intifa hakkı yakın akrabam olan birinde. Ben bu yeri kullanıyorum ama kira ödüyorum. İntifa hakkı sahibi öldüğünde benim durumum ne olur Mirasçılar hak iddia edebilir mi  D.M.

Bir gayrimenkulde intifa hakkı birinde kuru mülkiyet bir başkasında olabilir, intifa hakkı sahibi bu yerden tasarruf eder, isterse kullanır, isterse kiraya verir. Sizin olayınızda kuru mülkiyet sahibi olan size kiraya verilmiş, bu mümkündür. intifa hakkı sahibinin ölümü halinde intifa hakkı ölüm anında son bulur, intifa hakkı kuru mülkiyet ile birleşir, kuru mülkiyet sahibi tam malik olur. Bir gayrimenkulun tam malikinin kuru mülkiyeti bir bedel mukabili satması mümkündür. Bu durumda satın alan kuru mülkiyet sahibi olur ancak yararlanma hakkı, intifa hakkı sahibinindir. Kuru mülkiyet sahibi gayrimenkule ancak uzaktan bakar, intifa hakkı sahibi öldüğünde intifa hakkı mirasçılanna geçmez kuru mülkiyet sahibine geçer. Dolayısı ile kuru mülkiyet, gayrimenkulun sahibine bir bedel ödenerek iktisap olunmuşsa mirasçılann ölümden sonra müdahalesi söz konusu olmaz. Mirasçılar, kendilerinden mal kaçınldığı iddiasında olurlarsa bu halde hukuki bir ihtilaf söz konusu olabilir. Ancak bu, herhangi bir bedel ödenmeden yapılan devirlerde söz konusu olur. Siz bu alım satım için kredi bile kullandığınıza göre işiniz kolaylaşmıştır.

Müteahhit sorumlu

Emekli oldum. Emekli ikramiyemle bir daire aldım, yerleştim. Daha üç yıl oldu olmadı mantolama dökülmeye başladı. Müteahhide bildirdik, beni ilgilendirmez dedi. ilgilendirir mi ilgilendirmez mi Ne yapabiliriz S.C.

İlgilendirmez olur mu Müteahhidi ilgilendirmeyecek de kimi ilgilendirecek Müteahhitler yapının ayıplarına karşı beş yıl müddetle sorumludurlar. Sizin binadaki olay da gizli ayıptır ve müteahhidi ilgilendirir. Yapacağınız şey müteahhide önce bir ihtarname gönderip durumu anlatmak ve ayıbın giderilmesini istemektir. Buna uymadığı takdirde müteahhit aleyhine dava açacaksınız. Bu davayı tüketici mahkemesinde açabilirsiniz. Bu dava ile dairenin değerindeki kayıp nedeni ile bedel indirimi talep edebileceğiniz gibi onanmın yapılmasını da talep edebileceksiniz veya onanmı kat malikleri olarak siz yapıp bedelini müteahhitten isteyebileceksiniz. Bunlardan birini seçin.

Tamer Heper/Posta


Geri Dön