29 / 04 / 2024

Evinizin kalitesini sorgulayın!

Evinizin kalitesini sorgulayın!

Çipli beton olarak bilinen e-beton sistemi ile oturduğunuz yada satın almayı düşündüğünüz binanın sağlam olup olmadığını e beton sorgulama sisteminden öğrenebiliyorsunuz.



Çipli beton olarak bilinen e-beton sistemi Türkiye genelinde uygulanmaya başlanıyor. EBİS ile Yapı Denetim mevzuatına göre şantiyelerde alınan beton numunelerinin içerisine RFID çip yerleştirilip betonun uygunluğu dijital olarak takip ediyor.Yeni sistem ile binaların sağlam olup olmadığı sorgulanabiliyor.

Sistem nasıl işliyor?

Yeni sistem ile inşaatlarda beton dökülmeden bir gün önce yapı denetim kuruluşu, ilgili laboratuvara haber verecek. Beton numunesi, yapı denetim mühendisinin gözetiminde alınarak içine ASELSAN’ın ürettiği beton etiketi (radyo frekansı ile kimlik tanımlama (RFID) teknolojisini kullanan etiket) yerleştirilecek.

Laboratuvar personeli, yapıya ve betona ilişkin bilgileri, Elektronik Beton İzleme Sistemine (EBİS) girecek. Numuneler şantiyeden, elektronik okutma işlemi yapılarak çıkarılacak yine laboratuvara okutularak alınacak. Numuneler, standartlara uygun zaman içinde laboratuvarda bulunan beton kırım cihazında denenecek. 

İnşaatlarda kullanılan betonun denetiminin elektronik ortamda yapılması için Bakanlık olarak, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı ile geçen yıl Ocak ayında iş birliği protokolü imzalandı. Bu sistemle inşaatlarda kullanılan betonun standartlara, projelere uygunluğunun tespitine yönelik yapılan işlemler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından izlenebilecek. Betondaki hata, kayıp ve kaçak oranları sıfır ya da sıfıra en yakın hale getirilmesi sağlanacak. 

E- devletten sorgulayabilirsiniz

Yapı denetim sistemi ve EBİS yazılımlarının birbirine entegrasyonuyla vatandaşlar e-devlet üzerinden beton durumunu sorgulayabiliyor. e-beton cihazlarının kullanımıyla ilgili hiçbir aksama yaşanmaması için de Aselsannet tarafından oluşturulan çağrı sistemiyle firmaları 7/24 hizmet veriyor.

19 bin inşaattan 561 bin çipli beton alımı

Beton kalitesinde kalitesizlik olması durumunda denetim firmasına ve yüklenici firmaya gerekli cezai işlemler uygulanacak. Bugüne kadar toplam 19 bin inşaattan 561 bin çipli beton alımı yapılarak denetiminin gerçekleştiği açıklandı. 

Elektronik Beton İzleme Sistemi uygulanmaya başlandı!

Müteahhitler kentsel dönüşümde de sınıflandırıldı!

 


Geri Dön