27 / 04 / 2024

Evlerde ısı yalıtımı nasıl yapılır?

Evlerde ısı yalıtımı nasıl yapılır?

Evlerde ısı yalıtımı nasıl yapılır?: Pencere ve dış kapı gibi açıklıkların büyüklükleri, çatı ve zeminde yapılan izolasyonlar, dış duvarların izolasyonu ile binanın ve binayı kullanan kişilerin sağlığı ve dolayısıyla dayanıklılığı artıyor....




Evlerde ısı yalıtımı nasıl yapılır?


Evlerde ısı yalıtımı nasıl yapılır? sorusuna öncelikle ısı yalıtımının proje aşamasında başlayacağı cevap olarak verilebilir. Pencere ve dış kapı vb. gibi açıklıkların büyüklükleri, çatı ve zeminde yapılan izolasyonlar, dış duvarların izolasyonu; sandviç duvar denilen tuğlaların arasında strafor benzeri yalıtım maddelerinin kullanılması,  proje tatbikatının iyi yapılmasıyla, binanın ve binayı kullanan kişilerin sağlığı ve dolayısıyla dayanıklılığı artıyor. Sadece ısı yalıtımı değil, binayı rutubetten ve her türlü dış etkenlerden koruyan bu uygulama, binanın ömrünü de artırıyor.


Günümüzde çeşitli isimler altında, eski ve kullanılan binalarda da ısı yalıtımı yapılarak ısı tasarrufu sağlanmaya çalışılıyor. Binaların dış cephelerinin yalıtım maddeleriyle kaplanmasından oluşan bu tür ısı yalıtımları binaya az da olsa ek statik yük getiren ve kısmen ısıyı kullanmayı kontrol altına alan işlemler olarak biliniyor.


Evlerde ısı yalıtımı nasıl yapılır?

Çoğu ülkede, ısıtma ve soğutma işi için oldukça büyük miktarda enerji yani para harcanıyor. Evler ve binalar verimli ve doğru bir şekilde yalıtıldığında:


- Enerji verimi artacak ve parasal olarak tasarruf sağlanacaktır.

- Yalıtımın korunması için, ekstra bir güç ve maliyete gerek yoktur, kalıcıdır ve genelde bakım gerektirmez.

- Konforu arttırır. Bina boyunca, sıcaklık dağılımı daha homojen olur.

- Yalıtım, dışardan gelen gürültüyü emdiği için, ses yalıtımı da sağlar.

- Genel bir kazanç olarak da, yalıtım sayesinde ısınma amacı ile yakılan yakıttan çevreye olan zararlı atık gaz geçişi azalmış olur.


Eğer bina kötü yalıtılmış ve kötü havalandırılıyorsa şu işaretler görülür:

- Kış aylarında, taban altı ve tavan aralarında çiğlenme ve donmuş yüzeyler oluşur.

- Yaz aylarında, tavan arası son derece sıcak ve bunaltıcı olur.

- Yalıtımın mutlaka tüm bina ihtiyacı gözönünde bulundurularak yapılması gereklidir. Sadece yaşam mekanlarının yalıtımı, tavan ve taban yalıtımı olmadan doğru yalıtım şekli değildir. Bina ısısının sürekliliğini koruyabilmek için mutlaka ısı kaybı olan tüm alanların saptanması ve yalıtımda göz önünde bulundurulması gereklidir.



Duvarlarda ısı yalıtımı için neler yapılır?
Mantolama sözleşmesi!
Mantolama teknik şartname örneği!
Mantolama teklif örneği!
Capatect ısı yalıtımı ile binalarda dayanıklılık sağlıyor!
Günlük hayatımızda ısı yalıtımının önemi!
Çatı ısı yalıtımı nedir?
Isı yalıtım mantolama nasıl yapılır?




Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön