29 / 11 / 2024

Mantolama teknik şartname örneği!

Mantolama teknik şartname örneği!

Mantolama teknik şartname örneği haberimizde yer alıyor. Mantolama tekniği ile binalarımızın ömrü uzuyor. Ayrıca doğru yapılan mantolama ısı yalıtımı ile evlerimizde kullandığımız enerjiden de tasarruf etmiş oluruz...





Mantolama teknik şartname örneği!


Mantolama teknik şartname örneğini vermeden önce mantolamanın ne olduğundan amacından ve nasıl yapıldığından bahsetmekte fayda var. Mantolama basit olarak, dışarıdaki ısıyı içeriye sokmadan, içerideki ısıyı korumak amacı ile yapının bir bakıma manto içine alınması yani ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanmasına deniyor. 


Teknik olarak ise ısı yalıtımı, herhangi bir ısı köprüsü oluşmayacak şekilde, gerekli ısı izolasyon katsayısına ulaşmak için bina dış yüzeylerine yapılan ısı izolasyonu şeklinde tanımlanıyor.


Mantolama, sadece kışın içerideki sıcak havanın dışarı çıkması anlamına gelmiyor. Aynı zamanda yaz aylarında da içerideki soğuk havanın dışarı çıkmasına engel oluyor ve iç kısımların ısı kaybını da azaltıyor. Mantolama dediğimiz sistem günümüzün en yaygın ısı yalıtım sistemi olarak biliniyor.


Dış cephe mantolaması iyi olan bir yapıda ısıtma ve soğutma için kullanılan enerjinin daha az kullanılması ve ısıtma ve soğutma sistemlerinizden kaynaklanan giderlerin daha ekonomik rakamlara indirilmesine de yarıyor. Aynı zamanda bir diğer yönden de bakarsak daha az yakıt kullanılması hava kirliliğini önlemiş oluyor. Yapıların cephelerinde ısı ve nem iletimi azalacağından binaların da ömrü uzuyor.


Mantolama sistemi ilk uygulandığı zaman alüminyumun görüntüsü duvara işlenir. Kullanılacak olan yalıtım levhasının kalınlığı yada başlangıçtaki alüminyum profilinin ölçüsüne göre değişikler gösterir. Profiller duvarlara göre dübelleriyle çakılıp belirlenir.


Isı yalıtım plakaları tuğla dizilimine göre döşenmelidir. Plakanın derzi tuğla işe aynı hizaya uygun olmalıdır. Olmaması durumunda mantolama sistemi eşit yayılmadığından bir süre sonra düşebilmektedir. Dübelleme sistemi her 6 metrekarede plakaya göre ayarlanan yere iyi bir şekilde sabitlenmelidir. Düzenli olarak yapılmadığı ve rastgele yerleştirildiği taktirde plakalar kesinlikle düşer. Plakaların üzerlerine atılmakta olan sıvanın kalınlığı ve filenin ne kadar kaliteli oluşu önemlidir. Mantolama sistemi en iyi şu şekilde sonuç verir. Malzemelerin tam ve doğru olması yapacak kişinin bu konuda deneyimli ve usta olmasıdır.


Mantolama teknik şartname örneği için tıklayın




Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği!
Binalarda mantolama zorunlu mu?
Binalarda ısı yalıtımı yönetmeliğine göre bacalar nasıl olmalı?
Isı yalıtımının teknolojik önemi!
Isı yalıtımının faydaları!
Dış cephe izolasyon zorunlu mu?
Duvarlarda ısı yalıtımı için neler yapılır?
Mantolama sözleşmesi!




Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön