26 / 11 / 2024

Isı yalıtım mantolama nasıl yapılır?

Isı yalıtım mantolama nasıl yapılır?

Isı yalıtım mantolama nasıl yapılır? sorusuna işlemin yapılma aşamalarından bahsederek cevap verebiliriz. Isı yalıtımı yapılacak yerin önce temiz olması sağlanmalı ardından hava koşulları da dikkate alınarak uygulamaya başlanmalıdır...





Isı yalıtım mantolama nasıl yapılır?


Isı yalıtım mantolama nasıl yapılır? sorusuna ancak doğru ve düzenli bir biçimde yapıldığı zaman tam verim alınabileceği cevabı veriliyor. Her şeyden önce mantolama işlemi sırasında hava koşullarına dikkat etmek gerekiyor. Özellikle yağmurlu ve karlı günlerde mantolama işlemi yapmak sakıncalı olabiliyor. Dikkat etmemiz gereken bir diğer durum da ısı yalıtım levhasının genişliğidir. Isı yalıtım levhasının genişliği temel olarak 2-10 cm arasında değişiyor. Bu değişim, ortamın fiziki koşullarından kaynaklanabilir. Isı yalıtım levhasının kalınlığının, mantolama işlemine başlanmadan tüm koşullar göz önünde bulundurularak hesaplanması gerekiyor.

 

Isı yalıtım mantolama nasıl yapılır? sorusunun devamı olarak işlemin uygulanması şu şekilde oluyor: Isı yalıtım levhası, dış ya da iç cepheye doğru ve sağlam bir biçimde yerleştirilir. Isı yalıtım levhası üzerinde ayrıca donatı filesi ve dış cephe kaplama astarı bulunur. Bu elemanlar, dış cephenin levha ile bağlantısı açısından önemlidir. Bağlantının tam olarak sağlanabilmesi için kullanılan elemanların kalitesi de önemlidir.


Mantolama tekniğinin monte edilmesi esnasında yapıştırıcı yoluyla levhanın dış cepheye monte edilmesi en sık kullanılan  yöntemdir. Bu yöntemle yapılacak ısı yalıtımı işlemi için ısı yalıtım levhası doğru bir şekilde hazırlanarak arkasına ve dört tarafına yapıştırıcı sürülür.


Isı yalıtım mantolama nasıl yapılır?

Yapıştırıcıyı levhaya sürerken çelik mala ya da benzeri araçlar kullanılıyor. Yapıştırıcının levha üzerindeki kalınlığı ortalama 2 cm olmalıdır. Ancak bu şekilde verimli bir monte işlemi gerçekleşir. Mantolama levhasına yapıştırıcıyı sürerken kenarlara ve ön kısma gelmemesine dikkat edilmelidir. 


Dübel ya da benzeri araçlar kullanılarak yalıtım levhasının dış cepheye monte edilmesi işleminde dübel için açılan özel deliklere monte işlemi yapılır. Yapıştırma harcı sürülürken yapıştırıcının ısı yalıtım levhası üzerinde ne kadar yer kapladığı da önemlidir. Yapıştırma harcı, ısı yalıtım levhası üzerinde en az yüzde 40-45’lik bir alana sahip olmalıdır. Aksi durumda yapıştırıcının levhayı dış cepheye sağlam bir şekilde sabitlemesi mümkün olmayabilir. Malzemenin ısı yalıtım levhasının yarısını kaplaması, tam verim almayı sağlar. Bu sebeple yapıştırıcıyı yarı yarıya kullanmak daha sağlıklı bir sonuç alınmasını sağlar.



Duvar mantolama nasıl yapılır?
Mantolama ısı yalıtım değerleri!
Mantolama malzemeleri nelerdir?
Mantolama nedir nasıl yapılır?
Dış cephe mantolama kararı nasıl alınır?
Dış cephe ısı yalıtım boyası!
İzolasyon nedir?



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön