27 / 04 / 2024

Binaların ısı ve su yalıtımı deprem güvenliğini etkiler! Yalıtım uygulamaları nasıl yapılmalı? 

Binaların ısı ve su yalıtımı deprem güvenliğini etkiler! Yalıtım uygulamaları nasıl yapılmalı? 

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Füsun Sümer, ısı ve su yalıtımının binaların deprem güvenliğini de etkileyeceğini belirtti. Peki yalıtım uygulamaları nasıl yapılmalı?  İşte detaylar...



Ulusal ve küresel ölçekte ihtiyaçların artması enerji tüketiminin de yükselmesine sebep oluyor. Bu konudaki plansızlık ve denetimsizlik, hem insanlık hem de doğa için büyük bir tehdit durumuna geldi. 

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Füsun Sümer, gelinen noktada enerji tasarrufu ve yalıtımın önemine ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Cumhuriyet'ten Çağdaş Bayraktar'ın haberine göre; Füsun Sümer, ısınma ihtiyacı konusunda halkın yeterince bilgilendirilmediğininin, fiyat olarak en ucuz görülen düşük kalorili yakacakların, yalıtımsız binalarda bilinçsizce tüketildiğinin altını çizdi. 

"Kış aylarında şehirler duman karanlığına gömülmekte, havadaki kükürtdioksit oranı dünya standartlarının 9-10 katına yükselmekte, insanlar zehir solumakta ve toplumun sağlığı da her geçen gün bozulmakta" diye konuşan Sümer, önlem alınmazsa gelecek senelerde daha da artması beklenen enerji tüketiminin, çevre ve insan sağlığı sorunları ve enerji ithalatında da artışa sebep olacağının altını çizdi. 

Sümer, Yaşanması olası enerji sorunlarının önlenmesi amacıyla gelişmiş ülkelerde etkin bir enerji tasarrufu için yalıtım öncelikli çare şeklinde ele alınarak, ısı yalıtımı ile ilgili yönetmelik ve standartların sürekli geliştirildiğini belirtti. 

Binaların ısı ve su yalıtımı deprem güvenliğini etkiler! Yalıtım uygulamaları nasıl yapılmalı? 

TÜRKİYE YALITIMDA YETERLİ SEVİYEDE Mİ?

Dünyada gelişen teknolojiye paralel olarak ısı yalıtım malzemelerinde görülen çeşit ve kalite artışının ülkemize de yansıdığına dikkat çeken TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Füsun Sümer, buna rağmen gelişmiş ülkelere oranla yalıtım malzemelerinde yeterli kullanım seviyesinde olmadığımızın altını çizdi. 

Bu durumun başlıca nedenlerini de açıklayan Sümer, "Yönetmeliklerin etkin uygulanmaması, denetim ve gözetim mekanizmasının etkin çalışmaması, teşvik sistemlerinin henüz oluşturulamaması, kamuoyunun yeterince bilinçli olmaması ve yol gösterici olan çalışmaların yaygınlaşmaması" ifadelerini kullandı. 

Bina cephelerinde dıştan yapılan uygulamaların, ısı köprüleri ile ısı kaybedilmesinin ve yoğuşmayı önlediğine, özellikle yangına dayanıklı olan malzemelerin seçilmesinin önemli olduğuna vurgu yapan Sümer, "Son senelerde yüksek katlı bianlarda sık karşılaşılan yangınlarda yangın dayanımı olan malzemelerin kullanılmaması bu konunun ne kadar önemli olduğunu gösteriyor" dedi. 

Binaların ısı ve su yalıtımı deprem güvenliğini etkiler! Yalıtım uygulamaları nasıl yapılmalı? 

YÜZDE 60'DAN FAZLA ENERJİ VERİMLİLİĞİ

Füsun Sümer, binalarda enerjinin çok büyük bir kısmının ısıtma ve soğutma amaçlı harcandığını dile getirdi ve açıklamasında "Evlerin ısıtılması veya soğutulması için tüketilen enerji miktarını azaltmanın en etkili yolu ısı yalıtımı yapmaktır. Isı yalıtımı, binanın ısı kaybı ve kazancını azaltır; dolayısıyla ısıtma ve soğutma için harcanan enerji miktarı ve atmosfere salınan sera etkisine ve hava kirliliğine sebep olan yanma ürünlerini azaltır. Isı yalıtımı yüzde 60’dan çok enerji verimliliği potansiyeli sunabilir" ifadelerini kullandı. 

Ayrıca, ülkemizdeki binaların yalıtılması ile ilgili standardın TS 825 numaralı “Binalarda Isı Yalıtım Kuralları” standardı olduğunu da işaret eden Sümer, u standardın AB standartlarına uyarlanan ilk halinin 29 Nisan 1998'de yürürlüğe alındığını, 14 Haziran 2000'den itibaren tüm binalarda uygulanmak üzere zorunlu hale gelen standardın en yeni halinin 24 Mayıs 2008'de TSE teknik kurulunda kabul edilerek yürürlüğe alındığını belirtti. 

Sümer, TS 825 standardının bir binanın tasarım aşamasından başlayarak enerjinin verimli kullanılması için gerekli yalıtımların uygulanmasının zorunlu hale getirilmesi olduğunu belirtti. 

2009'da Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği ile binalarda Enerji Kimlik Belgesinin gelmesini olumlu bir gelişme şeklinde belirten Sümer, bu uygulamanın yeterli olması için önce kamu binalarından başlayarak doğru uygulamaların yapılmasının gerektiğini vurguladı. 

Binaların ısı ve su yalıtımı deprem güvenliğini etkiler! Yalıtım uygulamaları nasıl yapılmalı? 

DEPREM GÜVENLİĞİNİ DE ETKİLER 

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Füsun Sümer, ısı yalıtımının genellikle farklı sıcaklıktaki dış ve iç ortamlar arasındaki ısı geçişini azaltmak amacıyla yapıldığının altını çizdi. 

Binada, duvar, pencere, kapı, döşeme, tavan, çatı vb. bölümlerde ısı ve su yalıtımının önemli olduğunu vurgulayn Sümer, "Yapı taşıyıcı sistem elemanlarının su ve nem gibi faktörlerden korunması ve korozyonun önlenmesi doğrudan deprem güvenliğini etkilemektedir" diyerek açıklamasını tamamladı. 

Ev alacaklar veya binasını yenileyecekler dikkat! Uzman isim uyardı! Yapıların nasıl inşa edildiğine bakın!

O ilde sıfır konuta ilgi azaldı! Konut satışları 30,4 düştü!

İstanbul'da beklenen 7 büyüklüğündeki depreme ilişkin deprem uzmanlarından çarpıcı uyarı!


Geri Dön