27 / 04 / 2024

İstanbul'da beklenen 7 büyüklüğündeki depreme ilişkin deprem uzmanlarından çarpıcı uyarı!

İstanbul'da beklenen 7 büyüklüğündeki depreme ilişkin deprem uzmanlarından çarpıcı uyarı!

İstanbul'da beklenen depreme ilişkin deprem uzmanlarından çarpıcı açıklamalar peş peşe geldi. Türkiye'nin önde gelen deprem ve afet uzmanları Prof. Dr. Naci Görür, Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Prof. Dr. Cenk Yaltırak ve Prof. Dr. Ahmet Ercan İstanbul depremine ilişkin konuştu. 



Deprem uzmanlarından özellikle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylarına yönelik kritik uyarılar geldi. Türkiye'nin önde gelen deprem ve afet uzmanları Prof. Dr. Naci Görür, Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Prof. Dr. Cenk Yaltırak ve Prof. Dr. Ahmet Ercan İstanbul depremine ilişkin konuştu.

Özellikle yerel seçimler yaklaşırken deprem uzmanlarından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylarına yönelik kritik uyarılar geldi. Uzmanlar, İstanbul'da beklenen büyük depremin siyaset üstü bir mesele olduğuna dikkat çekilirken adayların bu konuda mutlaka proje üretmeleri, danışmanlarını da buna göre seçmeleri gerektiğini dile getirdi. 

Resmi Gazete’de yayımlanan Yüksek Seçim Kurulu kararına göre mahalli idareler seçimi 2024 yılı Mart ayının son pazar günü olan 31 Mart tarihinde gerçekleştirilecek. 

Yaklaşan seçimler öncesi partilerin özellikle İstanbul, Ankara, İzmir, bursa gibi büyük kentlerde aday belirleme hazırlıkları devam ediyor. 

Bu kapsamda Türkiye'nin önde gelen deprem ve afet uzmanları Prof. Dr. Naci Görür, Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Prof. Dr. Cenk Yaltırak, Prof. Dr. Ahmet Ercan, İstanbul'da 7'nin üzerinde olması beklenen depreme dair adaylara uyarılarda bulunarak oy verecek vatandaşların bilinçli olmasının önemine vurgu yaptı.

İstanbul da beklenen 7 büyüklüğündeki depreme ilişkin deprem uzmanlarından çarpıcı uyarı!

NACİ GÖRÜR: GELECEĞİMİZ İÇİN DEPREM DİRENÇLİ KENTLERE SAHİP OLMALIYIZ

İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Naci Görür, 13 milyon yıldan beri depremlerin devam ettiği daha da devam edeceği bir ülkede yaşadığımıza vurgu yaparak, "Depremleri durduramayız ama on binlerce insanı de kaybedemeyiz. Geleceğimiz için yapmamız gereken deprem dirençli kentlere sahip olmalıyız" dedi.

Depremin ne zaman olacağını konuşmanın bir anlamı olmadığını ve bugün olmazsa yarın ya da öbür gün 7'nin üzerinde büyük bir deprem olabileceğini ve insarın öleceğini söyleyledi.

"Deprem siyaset üstü bir meseledir" diye ifade eden Görür, "Hangi partiyi istiyorsa bağrına bassın ama adayın yaşadığı yeri deprem dirençli yapacak planı, programı, fikri olsun. Eğer bu yoksa oy vermesin. Halk bunu isterse düzeltiriz. Siyasetçi halka bakıyor, oy almak için o kadar anket yapıyorlar" dedi.

ERCAN: İSTANBUL'DA DEPREM AVRUPA YAKASINI ETKİLEYECEK

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan "Türkiye'deki depremleri 1970 yılından beri incelediğini ve yüzde 60'ı yerin 40'ı ise yapıların kötülüğünden kaynaklandığını söyledi.

İstanbul'da ya da Kuzey Marmara'da beklenen deprem Avrupa Yakası'nda daha çok hissedileceğine dikkati çeken Ercan, İstanbul'un en kötü yer yapısı Avrupa Yakası'nda Sarayburnu'ndan Çatalca'ya kadar olan kısım deprem güvensiz yer olduğunu belirtti.

İstanbul'da da en kötü yapılaşmanın olduğu yerler Marmara kıyıları olduğu bilgisini veren Ercan, "Belediye başkanı bu yer bilimsel ve yapısal gerçekleri çok iyi bilmesi gerekiyor. Kentsel dönüşümü, İstanbul'da yapılaşma türünü iyi bilmesi lazım. Hangi semtte nasıl önlem almak gerektiğini çok içselleştirmiş olması lazım. Belediye başkanı seçilecek kişinin yer bilimci, inşaat mühendisi, mimar, jeofizik mühendisi, şehir plancısı olmasında çok büyük yarar görüyorum. İstanbul'un en büyük sorunları deprem ve ulaşımdır. Seçilecek adayın afet yönetimini çok iyi bilmesi lazım" açıklamasında bulundu.

İstanbul da beklenen 7 büyüklüğündeki depreme ilişkin deprem uzmanlarından çarpıcı uyarı!

CENK YALTIRAK: İSTANBUL'UN DEĞİL MARMARA BÖLGESİNİN SORUNU

İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Cenk Yaltırak ise Beklenen depremin sadece İstanbul'un değil Marmara Bölgesi'nin bir sorunu olduğunu kaydetti.

O yüzden nasıl bir anlayışla önlem alınabilir sorusunu sormamanın doğru olacağını belirten Yaltırak, önlem almak için de bilimin konuştuğu dilden haberdar olunması gerektiğini belirtiyor. 

Yaltırak, "Örneğin kentsel dönüşüm sözü veriliyor, yapıldığı iddia ediliyor. Fakat bilim insanları kentsel dönüşümün nerede yapılacağının önceliklendirilmesi gerektiğini söylüyor. Bunun hangi deprem senaryosuna göre yapılacağı da önemli. Bu çok şeyi değiştirir eğer yöneticiler bunun farkında değilse bir şey yaptıklarını düşünürler ama yapamazlar. Yöneticiler farklı görüşleri dinlemeli, açık fikirli olmalı ve bunu bir süzgeçten geçirmelidir." dedi.

Prof. Dr. Yaltırak, "İstanbul bir müteahhit problemi değil, mühendislik problemidir." diye ifade ederek, "İstanbul'da yaşamanız için riskleri ortadan kaldırmanız gerekiyor. Riski ancak bilimsel kriterlerle yönetebilirsiniz" diye belirtiyor.

KADIOĞLU: İSTANBUL'U DEPREME HAZIRLAYACAK VİZYON OLMAZSA TONLARCA BETONUN ALTINDA KALIR ÖLÜRÜZ

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği'nden Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu da "İstanbul'a seçilecek belediye başkanı yeşil şehir seven, doğa, iklim ve insan dostu olmalıdır. Afetlerden etkilenmeyecek bir şehir düşünmelidir. Ranttan çok toplumun refahı üzerine kafa yormalıdır. İstanbul'u depreme hazırlayacak vizyon olmazsa biz bir kat atarız belediye başkanı bize göz yumar ama tonlarca betonun altında kalır ölürüz. Belediye başkanı bir şey demezse dere yatağında bina yaparız bodrum katı satar para kazanırız ama birileri gelir orada oturur bir gece yağmur yağar insanlar boğularak ölür" dedi.


Depremde büyük hasar alan 1.600 yıllık o yapı için kollar sıvandı! Restorasyon çalışmaları resmen başladı!

Batman Kesmeköprü Köyü sakinleri kira ve çadırdan kurtuluyor!


Geri Dön